A MOL Nagyon Balaton az idei nyárra is körbeszervezte fesztiválokkal, koncertekkel, sport és gasztronómiai eseményekkel a Balatont. Borban úszó Paloznaki Jazz Piknik, 25 éves Művészetek völgye jubileumi Hobo koncerttel és Jazzpiknik. És akkor még nem beszéltünk, a fesztivál fővárosáról, Zamárdiról, ahová idén a B.my.Lake is odaköltözik.

Művészetek Völgye

Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja 25 év alatt nagyra nőtt, de még mindig barátságos, hangulatos, és képes fejlődni. Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd a szokásosnál is több élettel telik meg idén, a rendezvény negyedszázados fordulóját sok újítással, több ezer programmal és fellépővel ünnepli július 24-től augusztus 2-ig.

A hatvannál is több udvar és harmincöt fellépőhelyszín miatt érdemes lesz térképpel kézben bolyongani. Szerencsére rossz helyre tévedni a Művészetek Völgyében lehetetlen: a házi szörpöket kínáló udvarok, a pecsenyeillatban úszó völgyzugok, a mulató néptáncosokkal teli utcák kivétel nélkül közönségre várnak. Mégis, ha például az Irie Maffia, Quimby vagy az Ivan and the Parazol kedvéért biztosra mennénk, a fesztivál okostelefonos applikációja segít célba érni.

Kultkikötő

Saját bemutatóval és három új helyszínnel nyit az idén 10 éves KULTKIKÖTŐ.

A jubiláló KULTKIKÖTŐ különleges eseményekkel ünnepli születésnapját: saját bemutatóval, új helyszínekkel, új műfajokkal, megújult környezetben várja a kulturális kikapcsolódásra vágyókat.

A Balaton legsokoldalúbb rendezvénysorozata Balatonföldvár mellett idén két új település három helyszínén nyitja meg kapuit. Június 26. és augusztus 29. között Földváron, Bogláron és Fenyvesen összesen több mint 180 programot – zenés és prózai színházi előadásokat, könnyűzenei koncerteket, családi programokat, képzőművészeti kiállításokat, filmvetítéseket és borkóstolókat – kínálnak a szervezők. A Kultkikötő Produkció Nagy Sándor és Nagy Viktor szereplésével mutatja be A lemez két újabb oldala című képzeletszínházi előadást, ami Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásából készül. Az összművészeti fesztivál repertoárjában találunk tangóestet és operettet, rockkoncertet és monodrámát, ugyanazon a színpadon láthatják a nézők a Quimbyt és a KFT-t, Molnár Piroskát és Dobó Katát, Oszvald Marikát és Láng Annamáriát, a Closert és a Csoportterápiát, Gálvölgyi Jánost és Góbi Ritát, a Szabadkai Népszínház társulatát vagy a Szamárfül Projektet, függetleneket és mjuzikelkámedit, Jászai Mari életét és Badár Sándor stand-up estjét.

Balatonbogláron Kern András, Udvaros Dorottya és Gerendás Péter is fellép, Földváron a 10. Születésnapot a Budapest Bárral ünnepli a KULTKIKÖTŐ, a szezont pedig a Budapest Jazz Orchestra zárja majd.

Mastercard Balaton Sound

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő, immár MasterCard Balaton Sound nevet viselő esemény a hazai fesztiválszervezés egyik sikertörténete lett.

A 2015-ben 5 napossá bővült fesztiválra talán minden eddiginél erősebb line up-ot sikerült összeállítania a szervezőknek, így Zamárdiba látogatnak az elektronikus zene olyan sztárjai, mint a jubileumi turnéval visszatérő Faithless, Tiesto, a Swedish House Mafia két alapító tagjának formációja, Axwell v Ingrosso, a DJ Mag szavazásán a világ jelenlegi legjobb dj-jének megválasztottHardwell, Dimitri Vegas & Like Mike, a Grammy-díjas Zedd és Nicky Romero. A hiphop, r’n’b műfajok nagyágyúi is fellépnek a Balaton partján, többek mellettJason Derulo és Ludacris.

Az idei fesztiválon az egyedi kialakítású és rendkívül látványos, 2013-ban Lollipop díjjal kitüntetett MasterCard Nagyszínpadon kívül további három programhelyszín (a megújuló Telekom Aréna, a vízpartra telepített Terasz és a Jager Aréna), valamint számos kisebb-nagyobb színpad és partihelyszín, napozóterasz, lounge, koktélbár és vízre épült stég – köztük egy exkluzív kialakítású yacht - várja a Sound rajongóit.

A tavalyi évben bemutatkozó Nagyon Balaton Gasztroudvar átalakul, és a parton, valamint a Balaton vizére épült Teraszon elsősorban a balatoni borvidék legjobb pincészeteinek borait és pezsgőit, valamint a régió éttermi specialitásait kínálják majd, hazai dj-k élő szettjeinek kíséretében. Ugyanitt a Nagyon Balaton szervezői rendhagyó tárlat és egyedi installációk segítségével mutatják be a Balaton régiót, de megtalálhatók lesznek különféle hazai designerek, alkotóművészek Balaton tematikájú szuvenírjei is. A Nagyon Balaton Terasz szakmai és együttműködő partnere lesz az idei évben is a Magyar Konyha, a We Love Balaton, valamint a Balaton Kör.

B.my.Lake

Harmadszor kerül megrendezésre az „elektronikus zene Mekkájaként” is gyakran aposztrofált B.my.Lake, mely 2013-as debütálásakor azonnal Magyarország egyik legnépszerűbb fesztiválja lett, és rögtön a hazai e-zene rajongók elsőszámú nyári célpontjává vált.

Népszerűségének, előremutató szemléletének és rendkívül színes programkínálatának köszönhetően már az első évben elnyerte az „Európa Legjobb Új Fesztiválja” díjat a holland European Festival Awards-on. Nem is csoda, hiszen a szervezők (a VOLT Produkció és a Deadcode Produkció) egy igazán hiánypótló line-uppal robbantották be a fesztivált a köztudatba, amit tavaly még több fellépővel, extravagáns látványelemekkel és újabb sikerrel koronáztak meg. 2014-ben ugyanis a négy naposra bővített B.my.Lake, fennállásának második évében bekerült Európa Legjobb 10 „kisméretű” fesztiválja közé.

Az innovatív kezdeményezéseknek közel sincs vége! A kortárs elektronika legmeghatározóbb előadóit felsorakoztató B.my.Lake augusztus 19-én nyitja meg kapuit egyedülálló hang, fény és látványelemekkel, s az óriási érdeklődés ellenére is igyekszik megtartani közvetlen, butik jellegét. Idén a B.my.Lake a Budapesttől mindössze 110 km-re található „fesztiválfővárosba” teszi át székhelyét, és közvetlenül a vízparton, a káprázatos balatoni panorámával rendelkező Zamárdiban várja az érdeklődőket, minden eddiginél erősebb programmal.

Füredi borhetek

Az ország egyik leglátogatottabb gasztronómiai rendezvényén, az északi part fővárosában, Balatonfüreden augusztus 8-tól 29-ig boros standok köré gyűlnek a Tagore sétány járókelői. Ez nem egy újhullámos gasztrohepp: mindannyiunk egyik kedvenc borvidéke, a Balatonfüred-csopaki 1932 óta ünnepli a bort, méghozzá minden évben három héten keresztül.

A fellépők között idén is ott lesznek a VOLT Produkció és az MR2 Petőfi rádió Nagy-szín-pad! tehetségkutatójának versenyzői. Színpadra lép a tavalyi Nagy-szín-pad! győztese, a Mary Popkids, akik a jövő zenéjét hozzák a sétányra. Az idei Nagy-szín-pad! mezőnyét pedig az egyik legígéretesebb induló, a folkos-gitározós Margaret Island képviseli. De a Kisfaludy Színpadon jut hely a kulturális és folklórprogramoknak, a népzenei és néptáncelőadások, valamint a gyerekprogramoknak is.

VeszprémFest

Új helyszínekkel bővül az immár 12. esztendejébe lépett VeszprémFest, lehetővé téve, hogy látogatói számára az eddigieknél is szerteágazóbb, változatosabb zenei élményt kínáljon. Ebben az évben a Vár és az Aréna színpadok többezres nézőterei mellett a Rozé Rizling és Jazz Napok 10 napján, 30 borászán és 30 koncertjén, illetve a Dubniczay palota kiállításán, és a köré szerveződő performanszon, koncerteken kívül két új színpaddal is jelentkeznek.

FestGardenben, a festői szépségű egykori Érseki nyári pihenő helyén, a História Kertben, egy újabb szabadtéri színpaddal idén három napon át várják a jazz és a világzene rajongóit, a FestPresszóban pedig – amely a Hangvillában található kultikus klubban, az Expresszóban kapott helyet - két éjszakán át szól majd az “őrült kávéházi szving és jazz” a műfaj kedvelőinek.

Idén a Nagyszínpadon olyan zenei tehetségeket láthatunk, mint Roger Hodgson, a Supertramp legendás énekese és dalszerzője, a Kool & the Gang, akik három generáció zenei ízlésére voltak hatással, valamint Emeli Sandé a csodahangú skót énekesnő és dalszerző, aki saját dalai mellett több világsztár slágereiért is felelős. New Orleans izgalmas zenei világát hozza el Veszprémbe Dee Dee Bridgewater és a New Orleans Jazz Orchestra művészeti vezetője, Irvin Mayfield. A többszörös Grammy-díjas zenészek összefogásával olyan energiák szabadulnak el a színpadon, amilyet a hazai közönség jazz-zenekartól még biztosan nem hallott.

VinCE Balaton

Harmadik alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Tagore sétányon, az ország talán legszebb vízpartján a VinCE Balaton borfesztivált. A Kékszalag tókerülő vitorlásversennyel egyidőben borral teli pohárral szurkolhatunk a versenyzőknek a parton, de akár hajóról is, a fesztivál különlegessége ugyanis, hogy boros „élménykurzusokat” tartanak yachtok fedélzetén. Több mint 60 válogatott kiállító kínálja portékáját a pezsgőktől a kézműves sörökön át az ínyenc halételekig. A vízparti színpadon már délután elkezdődnek az ingyenes koncertek – fellép többek között a Budapest Voices, a Bohemian Betyárs és Antonia Vai, a kicsiket pedig gyermekprogramok várják. A fesztiválra a belépés ingyenes.

A minőség garanciája az ország vezető bormagazinja, a VinCE Magazin, amely minden év márciusában a nemzetközi borszakmát hozza el a VinCE Budapest Wine Show-n, nyáron viszont a szakmai rendezvény „kabrióváltozatával”, a VinCE Balatonnal várja vendégeit lazább hangulatban, de ugyanúgy minőségi kompromisszumok nélkül. A VinCE Balatonon ugyanis csak olyan borászatok kínálhatják boraikat, akik a magazin valamely vaktesztjén korábban már szereztek négycsillagos, azaz kiváló minősítést.

Rúzsa Magdi: Boldogság és szeretet

Rúzsa Magdit 2006-ban ismerte meg a világ, mikor megnyerte a Megasztár harmadik szériáját. Azóta az énekesnő kiadott egy arany- és egy platinalemezt. A hangját most már nem csak megismeri, meg is szerette a közönség. Megkérdőjelezhetetlen tehetség, aki varázslatosan és magabiztosan nyúl a különböző zenei stílusokhoz. Alkotótársaival közösen egy olyan különleges zene- és szövegvilágot sikerült teremteniük, mely generációktól függetlenül izgalmas tud lenni.

Rúzsa Magdi fantasztikus hangját mindenkinek érdemes élőben is meghallgatnia, pláne egy olyan különleges helyszínen, mint Révfülöp. Tehetsége nem csupán abban rejlik, hogy tisztán és szépen tudja előadni dalait, hanem ahogyan átéli a dalok mögött megbújó érzelmeket. Kevés olyan előadó van, aki egyszerre nyúl magabiztosan a rockos világ felé, aki varázslatos átéléssel énekli a balladákat, és aki játékos könnyedséggel kalandozik a pop irányába is, de Rúzsa Magdiból árad a zenélés és a koncertezés iránti szeretet, alázat és boldogság.

Incognito

siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpad hagyományos helyszíne a balatoni kulturális életnek és a Nagyon Balaton koncertjeinek is. Idén több fellépő is érkezik Siófokra a MOL Nagyon Balaton programok részeként. Július 25-én azIncognito lép színpadra, augusztus 19-én pedig a hazai folk java: a Muzsikás, a Kaláka és Lajkó Félix.

1980 óta sok hangot leütöttek már a zongorán, így hát érthető, ha már csak az kíváncsivá tesz minket, hogy tud egy zenekar 36 éven keresztül úgy zenélni, hogy folyamatosan az érdeklődés középpontjában maradjon. A választ a névben kereshetjük, meg persze a hozzáállásban. A zenét pedig most július 25-én a Siófoki Szabadtéri színpadon találjátok meg, mindenképp érdemes ott lenni. Nevezzük sokszínűségnek az Incognito titkát?

Sokáig lehetne gondolkodni, miért ne ajánljuk az Incognito koncertjét valakinek. Ha csak SlipKnotot hallgatsz, előfordulhat, hogy beletörik a fogad ezekbe a színekbe, de egyébként a sodrás, amit ez a zenekar hoz a színpadon, tud épp annyira elsöprő lenni. Ezt csak élőben lehet tökéletesen átélni.

ARTplacc

A hazai, fiatal kortárs kultúra legmenőbb intézményeit, produkcióit, alkotóit és előadóit kínálja a tihanyi ARTplacc kortárs művészeti és design fesztivál, július 22-től július 26-ig, a Balaton partján, a tihanyi révnél. Kiállítások és mozi, zenekarok, design, DJ-k és fotóbloggerek, étel, ital, kortárs tánc, színház, irodalom és függőágyak. Az ARTplacc a nyár egyik legizgalmasabb eseménye lesz.

Az ARTplacc idei művészeti programja a feltörekvő fiatal művészekre koncentrál. Ennek részeként az eddigi galéria sátor megannyi képzőművészeti „one-man show”-nak ad helyet, ahol a kiállító 35 év alatti képzőművészek saját maguk is jelen lesznek. A fesztivál színpadán pedig szintén olyan nevekkel találkozhatunk, akiket fiatal koruk ellenére egyre többen emlegetnek már.


Folkfeszt - Kaláka, Muzsikás és Lajkó Félix

Három Olyan név, amely külön-külön is figyelemre méltó, de ha egy színpadon lépnek fel, akkor mindenkinek kötelező az este.

Kaláka

A szó jelentése „közös munka”, amúgy pedig egy Kossuth-díjas magyar együttesről beszélünk, amely 1969 óta húzza a nótát. Alapító tagjai közt van Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Mikó István, Radványi Balázs. A Kaláka küldetése, hogy összefésülje a költészetet a zenével. Így Arany Jánostól Kosztolányin keresztül József Attiláig számtalan költő remekeivel találkozhatunk dalaikban, de hogy ne csak hazánk szülötteti említsük, Francois Villon is a repertoár részét képezi. A zenekar bejárta az egész világot mostanra, Belgiumtól Japánon át Venezueláig majd mindenhol megfordultak. 24 lemezzel a hátuk mögött igazi történelem, amit maguk mögött tudhatnak.

Muzsikás

Ugyancsak Kossuth-díj és Liszt Ferenc-díj, amely mellé a világzenei elismerések közül megkapták a legnagyobbat, a World Music Expo WOMEX-díját. A Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel alkotta zenekar a világ legnagyobb koncerttermeiben lépett már fel a Royal Albert Halltól a Santa Cecilia akadémiáig. Zenéjük népzenei és világzenei, de bőven találkozhatunk alternatív zenei stílusjegyekkel, jazzel és zsidó népzenével is. Zenéjük a hagyományos népzenét és a 20. századi magyar klasszikus zenét ötvözi. A népzene népszerűsítése, a zene megszerettetése érdekében az együttes több mint 10 éve járja az ország iskoláit a „Rendhagyó énekórák MOL-ban” programmal.

Lajkó Félix

A hegedű igazi varázslója. Zeneszerző és előadó. Nevével mindenkinek találkoznia kellett, aki egy kicsit is érdeklődően hallgat zenét. Számtalan projekt résztvevője, olyan nagy kvalitású művészekkel és zenekarokkal dolgozott már együtt, mint a Noir Désir, Boban Markovic, de filmzene is szoros részét képezi pályájának, a Magyar Filmszemle Arany Orsó díját például Mundruczó Kornél Delta című filmjében játszott főszerepéért kapta, amelynek filmzenéjét is ő írta. 17 lemezzel a háta mögött a kortárs magyar zene egyik kimagasló és leginkább elismert alakja.

Csárdáskirálynő 100

Az Operettszínház sikerdarabjai közül Kálmán Imre legismertebb és legtöbbet játszott operettje a Csárdáskirálynő, mely 2015-ben ünnepli születésének századik évfordulóját. Az 1915-ös bemutató óta világhírűvé vált magyar operett több felújítást megélt, úgy a Budapesti Operettszínházban, mint szerte az országban és a világon. Hol is lehetne szebben ünnepelni egy ilyen eseményt, mint az írójáról elnevezett színpadon, az író szülővárosában. Siófokon a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon hallhatja a kedves közönség a klasszikussá vált művet jubileumi köntösben.

Az Operettszínház előadása, KERO rendezésében friss, mai darabbá vált és a 2002-es bemutató óta töretlen siker. Vendégszerepelt Tokióban, Rómában, Tel-Avivban, Amszterdamban, Baden-Badenben és Berlinben, valamint koprodukcióban hódított Prágában és Bukarestben. Az elmúlt száz évben számtalan primadonna, bonviván, szubrett és táncoskomikus vált népszerűvé a Csárdáskirálynőnek köszönhetően, melynek jubileumi évét a Budapesti Operettszínház nagyszabású turnéval ünnepli meg. Tavaly új díszletet, a jubileumi évben pedig Füzér Anni tervezőnek köszönhetően art deco stílusú, új jelmezeket kap az előadás, amely folyamatosan úton lesz 2015-ben.

IV. Paloznaki Jazz Piknik

Picinyke falu hatalmas vendégszeretettel. A Balaton északi partján, a dombon megbúvó Paloznak augusztusban két napra színes forgataggá változik. Az utcák megtelnek borospoharakkal sétálgató emberekkel, a Tájház udvara élőzenés klubbá változik, a faluhatáron, a nagyszínpad előtt a fűben fesztiválozók piknikeznek és száll a jazz a levegőben.

2015. augusztus 7-8-án újra megrendezik a Paloznaki Jazz Pikniket a Balaton északi partján. A Homola Pincészet által szervezett fesztivál a tavalyi nyár nagy meglepetése volt: két nap alatt közel ötezren látogattak el a festői kis faluba. Paloznak utcái megteltek élettel, illatokkal, zenével, andalgó emberekkel, és ez idén sem lesz másképp! A Jazz Piknik a nyár egyik leghangulatosabb programja, fűben ülős jazz koncertekkel, naplementével, finom borokkal, tánccal. Mind a zenei kínálat, mind a közreműködők, mind a gasztronómia tekintetében igazán különleges, minőségi eseményre számíthatnak az idelátogatók.

2015-ben a szervezők 3 színpaddal és 15 felejthetetlen koncerttel készülnek. A Tájház udvara az élőzenés klubok felhőtlen hangulatát idézi, a Paloznak szélén felállított nagyszínpadon a csillagos ég alatt rangos előadókkal és különleges koncertekkel találkozhatnak a látogatók.

Yacht Balaton

A 2014-ben, demóként kipróbált koncepció várakozásokat felülmúló sikerességének köszönhetően 2015-ben a Yacht Balaton több eseménnyel jelentkezik, és még magasabbra teszi a mércét: nagyobb vízfelületen, még több vitorlással, még nagyobb bulikat szervez - azzal a céllal, hogy egy teljesen egyedülálló nyári élményben legyen része mindenkinek, akit érdekel, mi van a parton túl.

Ebben az évadban a Yacht Balaton több zenei stílust költöztet a tó közepére: lesz például hip-hop/rnb a Bulika sorozattal karöltve és egy Electronic matiné keretében a nappali house szenzációként ismertté vált City Matiné hagyja el a szárazföldet.

Neked sem kell a partról nézned, ha nincs vitorlásod. A szervezők azt szeretnék, ha nem csak azok futnának össze a füredi öböl vizén, akiknek van vitorlás papírjuk és hozzá még egy hajójuk is, hanem bárki, akinek kedve van. Ehhez hajókat és hozzá kapitányokat biztosítanak, a víz közepére pedig egy tisztességes méretű táncteret.

Ultrabalaton

Az idén először az NN Biztosító névadó támogatásával megrendezésre kerülő NN Ultrabalaton hazánk egyik legnépszerűbb tömegsport eseménye, egybenKözép-Európa leghosszabb futóversenye, melyen a táv „csupán“ egy kör, de az a Balaton körül. A 220 km-es versenyen indulni lehet egyéniben vagy váltóban futva, illetve bringatúra résztvevőként. Az UB azonban nem csupán a teljesítményről szól, egyszerre futózarándoklat és egész hétvégés fieszta.

Az esemény 2007-ben indult útjára, azzal a céllal, hogy létrejöjjön egy 200 kilométernél is hosszabb ultrafutó verseny. A kezdeti, 200 fős indulói gárdához évről-évre többen csatlakoztak, mígnem az esemény népszerűsége sokszorosára nőtt. Idén rekord létszámú nevező, 200 egyéni induló, 650 csapatváltó és 400 kerékpáros, összesen közel 6500 fő vág neki a távnak.Ráadásul már márciusban beteltek a nevezési lehetőségek, ami újabb rekord az UB történetében. A teltház miatt idén először extra lehetőséget is biztosítanak a szervezők: az UB Félmaraton május 31-én, 11.00 órakor rajtol Balatonszéplakról és természetesen a Club Aliga területén felépített versenyközpontban lesz a 21 km-es egyéni futás célja.

Keszthelyfest

2014-ben először rendezték meg Keszthely város fesztiválját, a KeszthelyFestet, ami idén is több szeretne lenni egy klasszikus zsákbanfutós-lepényevős lokál fesztiválnál. Ehhez minden körülmény adott. Kevés magyar város dicsekedhet olyan rendezvényhelyszínnel, aminek az egyik vége egy barokk kastély tükrös termeiben van, átkacskaringózik egy hangulatos kisvároska eklektikus házai között, keresztül a gótikus templom által uralt, felújított főtéren, hatalmas fás ligeteken, míg végül elér a Balaton-parti sétányon álló zenepavilonig. Ez a terület adja a helyet idén is a KeszthelyFestváltozatos programjához. Ebben a hagyományőrző, néptáncos-népzenés műsorok, a gyerekeknek szóló bábos-rikkancsos utcaszínházak ugyanúgy helyet kapnak, mint a kastély és a plébániatemplom komolyzenei koncertjei vagy aBalatonparti MOL Nagyon Balaton Fröccsterasz színpad zenei programja. AKeszthelyFest a környező borászokat is megmozgatja majd, hogy legyen mit kóstolni két rendezvény között félúton. A meghívott borászoknak a Balatoni Borok utcája fog otthont adni.

A város több pontján megrendezett programok többsége díjmentes, így július 2-től 4-ig Keszthely kiválóan alkalmas lesz egy nyugifesztiválos hétvégére. Eltölteni pár napot, csak úgy sétálni, nézelődni, leülni. Belenézni az utcaszínházakba, a mindig remek szórakozást nyújtó Balatoni Múzeum programjaiba, meghallgatni a főtéren Szalonnát és bandáját vagy a Kerekes Bandet, aztán lesétálni a parti zenepavilonhoz, és a parton ülve zárni az estét.

Strand Nagyon Zene Fesztivál

Bár 2013-ban indult, a STRAND – Nagyon Zene Fesztivál tavaly, második évében vált igazán sikerré, amelyen a mindent sártengerré változtató esőzések ellenére 72 000-en buliztak. Az utolsó este Punnanny Massif-koncertjéhez mérhető tömeget pedig korábban sem sokszor látott a Soundok évei alatt már bejáratott Nagyszínpad-placc.

Ma már nem kérdés, hogy ez egy sikersorozat kezdete, amely túl azon, hogy fesztiválozók tízezreinek jelent élményt és örömöt, a Balaton Régió egyik legnagyobb vonzerejű turisztikai eseménye is egyben.

A szervezők idén nyáron a tavalyinál is több vendéget várnak Zamárdiba, ahol az érkezők idén is a bevált recept szerinti zenei felhozatalra csápolhatnak. A műsor idén is a magyar pop élcsapatára épít, de az MR2 Petőfi Rádió kedvenc hazai zenekarai és előadói mellett a tortadobáló Steve Aoki, a House of Painbarázdált arcú hardcore-osai is színpadra lépnek. Sőt a térdig húzott zoknis, soha fel nem növő kaliforniai punk képviselői, a Simple Plan, az All Time Low és a New Found Glory is ráfognak a gitárnyakakra. A Petőfi rádió és a Petőfi TV élőben közvetít az eseményről. Remélhetőleg az időjárás ezúttal megkíméli a fesztivált.

Bringázd körbe a Balatont!

A Balaton körbebicajozása olyan, mint az El Camino túraútja. Nagyon sokak bakancslistáján szerepel a tó körbebiciklizése, és ezen igazán semmi meglepő nincs. A 230 kilométeres bicikliút vízpartokon, hegyek lábán, szőlők és nyaralók mellett halad: minden rajta van, amit a balatoni tájban szeretni lehet. Ugyanakkor nincsenek benne extrém szakaszok, így bármilyen hétvégi bringás, család, gyerek nekivághat.

Így is tesznek egyre többen, ezért idén a Nagyon Balaton is beszáll a Balaton körbebringázás népszerűsítésébe. A legnagyobb balatoni bringás eseményt, a Bringamánia Tour de Balatont szervező Vuelta Sportirodával közösen június közepétől nyár végéig húsz bringapontot hozunk létre a Balatonnál. A bringások itt szerszámokhoz és frissítőhöz is juthatnak. Ha pedig be is csekkolnak ezeken a pontokon és regisztrálják magukat a bringás alkalmazásunkba, akkor balatoni hosszúhétvégéket is nyerhetnek. Hogy érdemes legyen máskor is bringázni aBalaton körül.

Veszprémi Utcazene Fesztivál

Nincs utcazene Veszprém nélkül, és nincs veszprémi nyár utcazene nélkül. Olyan érzés ez, mikor egy város maga lesz a fesztiváljának egyik fő fellépője. Veszprém varázslatos hangulatával egy minden sarkon más meglepetést nyújtó hatalmas játszótérré változik. Persze az élményhez kell az a hihetetlenül izgalmas sokszínűség, amit a fellépő zenekarok és a közönség nyújt.

20 zenekar 4 napon keresztül játszhat különböző helyszíneken, és mellettük több tucat külföldi és hazai sztárfellépő is színesíti a programot.

Esténként a legizgalmasabb formációk zenélnek a világ minden tájáról: itt lesz a rock & roll-bluesos angol Heymoonshaker, a francia Scarecrow, a szlovénManouche, a francia Santa Machete, Fábián Juli és még sokan mások külföldről és itthonról. Ha most megijedtél, hogy nem ismered őket, nem baj, mert ez a fesztivál a nyitottságról és a felfedezésről is szól. Itt tényleg megtörténhet, hogy fagyizás, fröccsözés vagy épp sétálgatás közben belefutsz a következő kedvenc zenekarodba, akikről egy perce még nem is hallottál.

Balaton Method nyári turné

2015 elejének filmes és egyben zenei szenzációja volt a Balaton Method zenés film bemutatása, amelynek a MOL Nagyon Balaton kiemelt partnere. Szimler Bálint és Rév Marcell filmje a magyar popzene színe-javát felvonultatta a Quimbytől a Fran Palermoig – a Balatonnál. A zenészek zenélnek vízibiciklin, óriáscsúszdán, vasútállomáson, falusi kocsmában, templomban és a Káli-medencén átszáguldó furgonokon.

A különleges filmet nyáron autentikus balatoni helyszíneken is levetítik: láthatjuk a Tihanyi PIAC placcon, a Fövenyes Kertmoziban, a Művészetek völgyében és Zamárdiban is, a MasterCard Balaton Sound és a STRAND – Nagyon Zene Fesztivál idején.

Hobó és bandája kompkoncert

A 2014-es nyár egyik legkülönlegesebb koncertje volt a Csík zenekar fellépése, akik a Balaton közepén játszottak, két egymáshoz rögzített komp fedélzetén. A kompok Tihany és Szántód között a nyílt vízen cirkáltak, a koncertet kívülről élvező vitorlások gyűrűjében.  Ezt az egyedi hangulatot idén kétszer is átélhetjük. A Nagyon Balaton zenei sorozatát szimbolikusan egy-egy kompkoncert nyitja és zárja: június 27-én Földes „Hobo” László adja elő egyik legismertebb albumát, a Vadászatot,szeptember 19-én pedig a Vad Fruttik eklektikus popzenéje zárja a nyarat.

Kopaszkutyára, megzenésített Jim Morrison-versekre, csavargó- és bakaballadákra azonban ezen az estén ne számítsunk. A kompon minden idők egyik legfontosabb magyar konceptalbuma, a Vadászat fog felhangzani. A duplalemezes Vadászat idén már 31 éves, de nosztalgiafaktora szerencsésen alacsony, olyan, mostanáig sokat dúdolt-fütyült dalokkal, mint a Hajtók dala. Hobo Blues Band négy éve nincs már, helyette Hobo és Bandája az új felállás. Azonban itt is olyan harcedzett zenészek fogják az akkordokat, mint Póka Egon. A júniusi kompkoncerten is velük lép majd színpadra a hetvenévesen is aktívan szereplő, nyilatkozó, zenélő-verselő Hobo.

Vad Fruttik kompkoncert

Ahogy Hobóban a Mississippi-delta zenéje keveredik a goliard énekekkel és József Attila költeményeivel, úgy szintetizál magába mindenféle zenei elemeket a másik kompkoncert fellépője, a Vad Fruttik is. Az öttagú csapat a hazai klubos-fesztiválos színtér egyik legsikeresebb-legkedveltebb zenekara. A Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol irónikusabb, gitárcentrikus, izgalmas elektronikával megtámogatott zene.

A 2005 óta ismert zenekar is a közép európai lakótelepiség vicces tablójától, a Sárga Zsigulitól indult, hogy végül eljusson aktuális slágeréig, a Smashing Pumpkins-hangulatokat idéző Holdig és a hazai könnyűzenei újhullám sztárstátusáig. A Vad Fruttik frontemberét, a közelmúltban megjelent Bunkerrajzoló című életrajzi könyvből is megismerhető Likó Marcellt számos szál köti a Balatonhoz. Ezt személyesen is nemegyszer elmondta már, legutóbb a Nagyon Balaton májusi sajtótájékoztatóján, ahol mindenkit biztosított arról, hogy a mai napig a balatonfűzfői gyártelep garázssorán próbáló zenekar ennek megfelelő lelkesedéssel fog zenélni a kompon szeptember 19-én.

Kálibuli

A Kálibuliban minden lesz, ami a jó értelemben vett polgári létformához kell: ételek a híres köveskáli éttermekből, értelmiségi arcok, akiktől mindig jó hazavinni egy-két gondolatot, társadalmi felelősségvállalás, este pedig egy jó borokkal kísért, igényes zenei megmozdulás.

Június 27-én már délelőtt érdemes nyakunkba venni a falvakat, hogy estére garantáltan mindent legyen időnk kipróbálni. A kicsik jókedvéről bodzaszörpbuli és traktorra mászás gondoskodik, miközben a nagyok belemerülhetnek a kulináris és kulturális élvezetekbe. Kóstolójegy váltásával gasztronómia terén idén is a környék három legjobb éttermének (Káli Art InnKővirágMiAKő) speciális, 3 fogásos degusztációs menüjét lehet kipróbálni, 10 kitűnő borászat legjobb tételeivel kísérve.