Marad a napsütés és a kánikula a hétvégén, de mint tudjuk, a túlélési esélyek a Balatonnál a legnagyobbak. Főleg ha azt is hozzátesszük, hogy Ábrahámhegyen és Füreden Borhetek borzolják majd a kedélyeket, Keszthelyen Bereczki Zoltánék komédiáznak az Illatszertárban, a Yacht Balaton pedig újra hajós bulit szervez a víz közepére.

CSÜTÖRTÖK (08.06.)

Szigligeti Strand Napok (08. 03-07.)

Már hétfő óta felpörgött az élet a szigligeti strandon, ugyanis a Strand Napok keretén belül különféle programok; gyerekelőadások, koncertek csábítják a látogatókat. Az utolsó két napon is lehet még érdekességekre számítani, mutatjuk:

Csütörtök: 
17:00 Tihanyi-Tóth Színpad gyermekműsor
20:00 Serica Folk ír koncert

Péntek:
17:00 Magyar Népmese Színház
20:00 Intermezzo Latin Club

Ábrahámhegyi Bornapok (08. 05-09.)

Ábrahámhegyen tegnap indultak, és vasárnapig tartanak a bornapok. A kiállítók között szerepel az A’Capella Családi Borműhely és Szőlőbirtok, a Barna Pince Ábrahámhegy, a Kovács Pincészet Ábrahámhegy, a Mohos Gergely Bortermelő Ábrahámhegy és a Vörös Szőlőbirtok és Borpince Ábrahámhegy, de a meghívott vendégek között van még a Varga Pincészet és  a Csillag Pálinkaház is. A bor- és pálinkakóstolók mellett pedig főzőverseny, Borkirálynő választás, zsibvásár, továbbá olyan előadások lesznek műsoron, mint például a Tapolcai Musical Színpad BOR ÉS M-ÁMOR című darabja.

Zamárdi Filmzene Fesztivál (08. 06-09.)

Zamárdinak
van egy kertmozija is. Ami már csak azért is fontos információ, mert a Kossuth Lajos utca és a Kiss Ernő sétány mellett itt rendezik meg a napokban a II. Filmzene Fesztivált. Idén a 100 éve született sanzonénekesnő, Edith Piaf és az 50 éve megjelent Beatles-film, a Help! áll majd a középpontban.


László Miklós: Illatszertár -Keszthely (08. 06-09.)

Csütörtöktől négy műszakban dolgozik Kern András, Pokorny Lia, Bereczki Zoltán és Simon Kornél az Illatszertárban, a keszthelyi Festetics-kastély parkjában. Minden este 20:30-kor állítják színpadra László Miklós 1937-es vígjátékát a XVI. Keszthelyi Szabadtéri Játékok és Puskás Tamás rendező jóvoltából. Az előadás humort és érzelmeket is ígér bőven.




Balatoni Játszadalom - Zamárdi (08. 06-09.)

Fafoci bajnokság és kerékpáros akrobata bemutató, de Kudumba interaktív show is lesz a XV. Balatoni Játszadalom keretében. Zamárdiban, a Bácskai utcai zenepavilon és környéke egy időkapu módjára szeretné visszarepíteni a gyerekeket abba az időbe, ahol népi ügyességi játékok számítottak a szórakozás fő forrásának az Xbox helyett. Rengeteg programra; előadásokra, vetélkedőkre, foglalkozásokra lehet számítani, így a gyermekes családoknak nyerő választás lehet.

Csók 150 - Balatonfüred (08. 06-26.)

Füredre érkezik Csók István vándorkiállítása, és egészen augusztus 26-áig marad is, a Kisfaludy Galériában. A festő, aki idén lenne 150 éves, számtalan módon megfestette az édes balatoni tájat impresszionista stílusával. Remek alkalom ez, hogy megnézzük, milyen képek készültek a Balatonról azelőtt, hogy tehetséges fotósok foglalták volna le a partokat.

PÉNTEK (08.07.)

RockPart Fesztivál - Balatonszemes (08. 07-09.)

Balatonszemes rock és metál központ lesz a hétvégén, ugyanis újra indul a RockPart. 50 koncerttel lehet számolni, és már az első napon olyan előadókkal, mint az angol My Dying Bride. De zúzásra ad majd okot a Rózsaszín Pitbull, Tankcsapda, Dalriada , Marduk és Turisas is. A zenekari választék széles és nemzetközi, minden esély megvan rá, hogy Szemesen kisebb földrengések alakuljanak ki.

40 Halász Emléknap - Vonyarcvashegy (08. 07-09.)

Halászlé és tűzijáték - már csupán ezért megérné ellátogatni a balatoni halászok napjára, de lesz itt még más is. Több helyszínen zajlanak a műsorok, többek között megkoszorúzzák a Balatont és megnyitják Simon Magda és F. Szemes Mari vonyarcvashegyi festők kiállítását.

Paloznaki Jazz és Bor Piknik (08. 07-08.)

Paloznakon, ezen a bájos Balaton-felvidéki településen negyedjére adhatjuk át magunkat a hazai és nemzetközi dzsessz legkiválóbb zenéinek, de emellett képzőművészeti megmozdulások és gyerekprogramok is részét képezik a kétnapos MOL Nagyon Balaton- rendezvénynek. Ha tetszik a lampionok alatt való andalgás, egy pohár bor, a Balaton és a lágy dallamok egyvelegének gondolata, ez a fesztivál mindenképpen szerepel majd a hétvégi "to do" listán.

Experidance: Nagyidai cigányok - Tihany (08. 07.)

A Tihanyi Szabadtéri Játékok színpadán lesz látható Román Sándor koreográfus tánc show-ja, amelyben a cigányfolklór legjavába invitálják a nézőt. Az Arany János-költemény ihlette tánckomédia a mozgás nyelvén mutatja be a cigányság kultúráját. A nagyidai mulatozást a 2000 óta egyre népszerűbb Experidance hívja életre.

Beach Food Party - Fövenyes (08. 07.)

Fövenyesen
 gasztronómiai reformot hirdettek, így augusztus 7-én minden lángos ellen lázadónak ott a helye a Kalózban. Tulajdonképpen akkor is érdemes menni, ha soha nem mondanánk le a jó tocsogós sajtos-tejfölösről, de szívesen megnéznénk, milyen újítások születhetnek beach food kategóriában. Annyit elárulunk, hogy fish & chips és töltött lepények is biztosan szerepelnek majd a menün. Este dj Ernő Piaf keveri a zenét, így helyben le is mozoghatjuk az elfogyasztott plusz kalóriákat.

SZOMBAT (08. 08.)

Balatonfüredi Borhetek (08. 08-29.)

A Tagore sétányon mozgalmas és borfelhős három hét veszi kezdetét szombaton; a Balatonfüred-csopaki borvidék ugyanis megnyitja az 1932 óta minden évben megrendezett Borheteket. A MOL Nagyon Balaton programsorozat eseményén a boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig lesznek nyitva, összesen 250-féle borral, de ezek mellett 3 pecsenyesütő, egy cukrászda, valamint 15 kézműves, illetve néhány pálinkaház várja a vendégeket. A Kisfaludy Színpadon színes programok váltják majd egymást, úgymint szakmai bemutatók, asszonykórus vagy Intermezzo Latin Club koncert, de a Mary PopKids is hangulatfelelős lesz.   

Balaton Tárlat - Balatonalmádi (08. 08-31.)

Szombaton kortárs képzőművészek kötnek ki és horgonyoznak le egy időre Balatonalmádiban. Már huszonnégy éve, minden második évben megrendezik a Balaton Tárlat nevű kiállítást olyan művészek munkáiból, akiket a magyar tenger ihletett meg. Az idei téma a VÍZ-HANG, Visszhang, az e köré fonódó munkákat a hivatalos megnyitótól, délután 6 órától kezdve egy hónapig ingyenesen látogathatjuk a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár parkolójában.

Ketten egyedül - Balatonföldvár (08. 08.)

Kultkikötő szombaton Balatonföldvárra hozza a Thália Színház Ketten egyedül című darabját; egy szakács és egy felszolgáló történetét, akik valahogy egymásba habarodnak. A New York-i duettben Schell Judit és Csányi Sándor romantikázik 20:30-tól.

Yacht Balaton - Tihany környéke (08. 08.)

Vagyis buli a vízen. A MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként már harmadik alkalommal jön létre egy spontán kikötő Tihany és Füred között a vízen, ahol hajóról szól a zene, van tánctér, sőt bárpult is, és a vendégek vitorlásokkal érkeznek. A Yacht Balaton egyedi partysorozatnak számít, és a tavalyi sikeres demó után idén több eseménnyel is jelentkezik a tóból. A zenei stílust tekintve hip-hop/rnb , electro és house dallamokat is visz majd a víz minden irányába. 

VASÁRNAP (08. 09.)

Találkozás Picassóval - Balatonfüred (03. 07. - 08. 09.)

Már márciusban birtokba vette Cocteau  és Picasso a Vaszary Villát, de aki még nem látta volna a legendás avantgárd művészek, Picasso és baráti körének egy délutánjáról készített fotókat, most vasárnap 18 óráig még megteheti.
A Robert Capa-kiállítás is eddig a napig tekinthető meg, így a fotózás szerelmeseinek egész délutános programot helyez kilátásba Füred.

Kultkikötő- előadások - Balatonfenyves, Balatonföldvár (08. 09.)

Neptun Brigád: Bankhitel
Balatonfenyvesen a komédiázásé lesz a főszerep; Lengyel Tamás és Baksa Imre állítja színpadra a Bankhitel című vígjátékot.
"A sikeres bankár élete sínen van: tökéletes állás, szép ház, jó kocsi, feleség, gyerek. Minden ideálisnak tűnik, ám egy napon besétál az irodájába egy idegen. Hitelt kér, de mintha valami különös lenne benne. És mindenre képes azért, hogy célját elérje."

Brub, avagy egy zokni, aminek párja nincs
A kisebbeket pedig Balatonföldváron a Szamárfül Projekt és a Rutkai Bori Banda előadása várja vasárnap délelőtt 11 órától az érdeklődőket, na meg egy páratlan zokni, egy náthás porszívó és a kupiszörny.

Nyereményjáték

A balatoni bohémkodás után ezen a héten a kedvenc tavunkhoz vezető utadra vagyunk kíváncsiak. Mutasd meg, te hogyan robogsz a vízpart felé; posztolj egy képet/videót nyilvános Instagram vagy Twitter oldaladon #nagyonbalaton és #balatontrip hashtaggel 2015. augusztus 3. és 9. között. A nyeremény páros bérlet a B my Lakere + ingyenes le- és felutazás az Oszkár telekocsival. Sok sikert!