Most nincs kifogás, ezen a héten négy szabad nappal tudunk úgy gazdálkodni, hogy pihenés és szórakozás, sőt akár egy balatoni körtúra is beleférjen. Megéri, hiszen kezdődik a Strand és a B My Lake, Boglár szüretet ünnepel, a Kultkikötő Csoportterápiát tart és tűzijátékba borul az égbolt. A meteorológusok szerint pedig még napsütésre is van kilátás.

CSÜTÖRTÖK (08. 20.)

Balatonboglári Szüreti Fesztivál (08. 19-23.) 

A Platán soron szerdán csapra verik a BB hordókat, így idén harminckilencedjére is elindul a déli part talán legnevesebb boros programja. Vasárnapig fellépők hada felel majd a hangulatért, amit a BB bor-és pezsgőudvara, a Balatonboglári Borvidék borai, a vidámpark és a BB Aréna bulisátor is fokozni fog. Koncertezik a Neoton, az Alma Együttes,az Intim Torna Illegál, a HoneyBeast és a The Carbonfools is.
Pénteken szüreti felvonulás, szombaton pedig lézershow és ünnepi tűzijáték koronázza meg az estét.

Strand - Nagyon Zene Fesztivál - Zamárdi (08. 19-22.)

Szerdán Simple Plannel és Vad Fruttikkal nyit a MOL Nagyon Balaton egyik feltörekvő fesztiválja; a Strand, és szombatig nem is fog apadni a fergeteges hangulat. Zenélnek a hazai kedvencek, például a Halott Pénz, The Biebers, Szabó Balázs Bandája vagy Odett, de színre lépnek külföldi előadók is, mint az All Time Low vagy Steve Aoki. A koncerteken kívül minden nap 13:00-kor a pesthajnallal jógázhatjuk ki az álmot a szemünkből, 20-án kertmoziban nézhetjük a Balaton Methodot, és lecsúszhatunk a Balaton legmagasabb kilátójából is. A Petőfi TV és a Petőfi rádió is kitelepül Zamárdiba: azok az előadók kerülnek itt színpadra, akiket ők rongyosra játszanak év közben.


B.My.Lake - Zamárdi (08. 19-22.)

Idén először augusztus 20. környékén egyszerre két fesztivál települ Zamárdiba: a Strand bejáratával szemben sétálhatunk be az elektronikus zene Mekkájába. Ez a B.My.Lake, ami 2013-ban Európa Legjobb Új Fesztiválja címet nyert, és idén már harmadjára pótolja a hiányt line upjával. Az előadók között szerepel Fritz Kalkbrenner, Tale of Us, Matador, Sven Väth és Richie Hawtin is. Csütörtökön 21:30-kor tűzijátékkal toldják meg az amúgy is extravagáns látványelemeket.

Rózsakő Fesztivál - Badacsonytomaj (08.19-23.)

Ha valaki mindenféle alternatív és elektronikus ütemektől mentes helyen, békés környezetben szeretné eltölteni a hétvégét, a badacsonytomaji Rózsakő Fesztiválnál egy ideális lehetőség. A kulturális programok mellett itt is lesz ugyan zene, de inkább "Hegy, víz, bor és szerelem!" témában, így az Intermezzo Band, Varga Miklós, a Szamóca Színház és a Száz Tagú Cigányzenekar lesz porondon. A házasodni vágyóknak pedig érdemes kipróbálni a rózsakövön való ücsörgést, ugyanis a legenda szerint egy éven belül menyegzőre és hosszú boldogságra lehet számítani ezt követően.

Ünnepségek és tűzijátékok

Augusztus 20-án
menetrendszerűen feldördülnek az ünnepi tűzijátékok, mi pedig összegyűjtöttük, hol és milyen programokkal körítve láthatjátok őket a Balaton környékén. Elöljáróban annyi, hogy Badacsonyban a Fényvarázson, Földváron a Sajt és Bor Napokon, Lellén a Szent István Napokon szikráznak fel a fények, de Tihanyban, Füreden és Siófokon is szerepel a programban az ég kémlelése.

PÉNTEK (08. 21.)


Balatonfüredi Borhetek (08. 08-29.)


Balatonfüreden, a MOL Nagyon Balaton rendezvényén továbbra is pezseg a bormámoros élet, a pavilonok, 250-féle borral, mindennap reggel tíztől éjfélig várják a vendégeket. A kiállítók között olyan neveket találunk, mint a Szabó Családi Pince, a Söptei Pincészet, a Koczor Pincészet, a Dobosi Pincészet, a Figula Pincészet, a Horváth Pince, a Homola Pincészet. És persze rajtuk kívül a pecsenyesütők, pálinkaházak és a Kisfaludy Színpad is hadban áll a Tagore sétányon.

BAHART Regatta - Fonyód (08. 21-22.)

BAHART Regatta idén már ötödik alkalommal rajtol, most Fonyódon. Az amatőr vitorlásverseny-sorozat és YS Flottabajnokság két napon keresztül szárazföldről és vízről is jelentkezik sport- és szórakoztató programokkal a 9. és a 10. bajnoki futam alatt.

IX. Bor és Csemegeszőlő Fesztivál - Vonyarcvashegy (08. 21-23.)

Vonyarcvashegy zamatos szőlővel, különböző borokkal, valamint ínyenc gasztronómiai felhozatallal várja a helyieket és a látogatókat a hétvégén. A Kereskedők utcájában kézzel készített portékát vásárolhatnak a vendégek, de zenei programoknak se lesz senki híján. Koncertezik például a Balkán Fanatik, lesznek gyerekprogramok, esténként pedig utcabálon lehet tökéletesíteni a tánclépéseket.

Dipietro – A folyón túl Itália - Tihany (08. 21.)

Pénteken a Tihanyi Szabadtéri Játékok színpadára négy olasz származású nagyszülő érkezik, akik Szabó Kimmel Tamás személyében várják unokájukat ebédre. A helyszín New York, de a hangulat hamisítatlanul olasz. 

Szabadtéri Játékok egyébként szombaton is izgalmas programmal jelentkeznek, a Budapest Bár fog aznap koncertezni.

Szűcsinger - Balatonudvari- Fövenyes (08.21.)

Az év strandétele címet birtokló Kalóz fogad egy különös formációt pénteken 20:00-tól. Így miközben "Harcsa & Krumpli"-t ropogtatunk, elmerülhetünk Szűcs Krisztián, a búcsúzó Heaven Street Seven frontembere, egyben a Budapest Bár énekese és Szálinger Balázs, költő zenéjében. Dalaikat a Beatles, Petőfi Sándor és a kabaré ihlette.

SZOMBAT (08. 22.)

Mozdulj Balaton! - Vonyarcvashegy (08. 22.)

A Mozdulj Balaton! rendezvénysorozat jóvoltából 36 balatoni strandon lehetett szombatonként sportversenyeken indulni, és a mostani alkalommal végjátszmát tartanak a legjobbak között Vonyarcon. Ez azt is jelenti, hogy kiderül, melyik a legsportosabb balatoni település. Streetball, strandfoci és strandröplabda mérkőzések zajlanak majd, de a nézők becsatlakozhatnak kosárra dobásba, kapuba rúgásba és pétanque-ba is. A program délelőtt 9-től körülbelül délután fél 2-ig tart.

A modern magyar festészet remekeiből - Balatonfüred (08. 22- 2016. 01. 03.)

Szakértők szerint a magyar festészet történetének legmozgalmasabb és legváltozatosabb szakasza az 1896-tól napjainkig terjedő több mint száz év, és ez az időszak lesz a témája a Vaszary Galéria most nyíló kiállításának.

Így többek között Ferenczy KárolyRippl-Rónai, Kassák és Moholy-Nagy képeit is láthatjuk majd, a közelmúlt magyar festészetét pedig Keserű Ilona és Nádler István festményei képviselik. A kiállítást Radnóti Sándor esztéta nyitja meg péntek késő délután, szombattól pedig már egész nap látogatható lesz.


Csoportterápia - Balatonföldvár (08. 22.)


A Kutkikötő szombaton csoportterápiát tart földvári helyszínén. Hat idegen érkezik majd a színpadra, hogy problémáikról meséljenek annak reményében, hogy a szakértő megoldja őket. Na de hol az orvos? Szente Vajk, Bolba Tamás és Galambos Attila zenés komédiáját a kecskeméti Katona József Színház színészei adják elő.

Fűzfő Éjszakai Csillagfény Túra (08. 22.)

Balatonfűzfőn
gondoltak egy nagyot, és meghirdettek egy tíz kilométeres, nem mindennapi gyalogtúrát. Ugyanis ezt a hosszú sétát éjszaka, a csillagos égbolt alatt kell majd megtenni, a célvonalnál pedig zsíros kenyér, italok, kitűző és emléklap a jutalma minden besétálónak. Lehet indulni csoportban, párban, de egyénileg is, a fej-vagy zseblámpa viszont semmiképp se felejtendő otthon. Találkozó 19:30-kor a Közösségi háznál.

Nyereményjáték

A MOL Nagyon Balatonnal együtt továbbra is szeretnénk játékra buzdítani benneteket. A téma: "Megszálltuk a Balatont", és most kivételesen két hetetek van arra, hogy képeket és videókat posztoljatok arról, hol és hogyan töltitek a nyarat kedvenc tavunk környékén. Legyen az sátor, a nagyi háza vagy luxus hotel, osszátok meg Instagramon vagy Twitteren augusztus 17-31. között #nagyonbalaton és #balcsiszallas hashtaggel. A legkreatívabb posztoló egy wellness hétvégét tölthet másodmagával a siófoki Mala Garden**** hotelben.