Igazi strandidőt hoz a nyár vége, emiatt nem lehet nem figyelni a hétvégi, szabadtéri balatoni programokra, legyen az a Kultkikötő záró hétvégéje vagy egy Mary PopKids-koncert Füreden. De az extrém sportok felé is elindulunk, mert sörolimpia és lecsófesztivál is szerepel a listán.

CSÜTÖRTÖK (08. 27.)

Ponty így jó! – IV. Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál (08. 27–29.)

Ha szereted a halételeket, ne felejts el Vonyarc felé kanyarodni csütörtök és szombat között, ugyanis itt egy komplett fesztivált szerveznek a ponty köré. A Balaton-parti hűsölés vagy akár vízisízés után kellemes délutáni programnak ígérkezik ez az esemény, ahol desszertként rétest, kísérőnek bort, sört és különféle zenei programokat kínálnak majd.

Te rongyos élet – Siófok (08. 27.)

A Siófoki Nyári Estek jóvoltából a Kálmán Imre Szabadtéri Színpad ezen az estén egy csillagos éggel fedett kertmozivá változik, ahol Bacsó Péter 1983-as magyar filmdrámája pereg majd a vásznon. Így Udvaros Dorottya mint vidékre száműzött operett-énekesnő énekli a címadó dalt, de Kern András is feltűnik a színen. A program ingyenes.

VIII. Zorall Sörolimpia – Alsóörs (08. 27–29.) 

Alsóörs bevadul augusztus utolsó napjaira; többek között Kowalsky meg a Vegát, Edda Műveket és a Junkiest is leszervezte egy-egy koncertre a hétvégére. Az egész napra szóló programtáblán szerepelnek még különböző sportversenyek is, így foci-, pingpong- és teniszkupán, valamint sörolimpiai csapatjátékon lehet majd részt venni. Motoros bemutatók és vízimentő-roadshow is színesíti az eseményt.

XII. Balaton Tárlat – Balatonalmádi (08. 08–31.)

Már csak hétfőig maradnak Balatonalmádiban azok a kortárs képzőművészek, akiket a magyar tenger ihletett meg. Huszonnégy éve, minden második évben megrendezik az kortárs alkotásokból álló kiállítást, az idei téma a VÍZ-HANG, Visszhang. Az e köré fonódó munkákat a hétvégén még láthatjuk a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár parkolójában, ráadásul ingyen.

Bringázd körbe a Balatont! (06. 16.–08. 30.)

Vasárnapig még a MOL Nagyon Balaton támogatásával tekerheted körbe a Balatont. Ez azt jelenti, hogy az általuk június közepén létrehozott húsz bringaponton augusztus 30-ig még hozzá lehet jutni szerszámokhoz és frissítőhöz, ha pedig be is csekkolsz ezeken a pontokon, és regisztrálod magad a bringás alkalmazásba, akkor balatoni hosszú hétvégéket is nyerhetsz. Remélik, hogy ezzel is segítenek tetté alakítani a sokak fejében megfogalmazódott gondolatot: tekerjük körbe a tavat! 230 kilométeres bicikliútról van itt ilyenkor szó, amely vízpartokon, hegyek lábán, szőlők és nyaralók mellett halad, vagyis mindent elénk tár, amiért szeretjük a Balatont, de nincsenek benne extrém szakaszok, így bármilyen hétvégi bringás, család, gyerek nekivághat. 

PÉNTEK (08. 28.)

Kultkikötő – Balatonföldvár (08. 28.)

A Kultkikötő stílusosan, mókával és kacagással int búcsút a nyárnak; péntekre a Besenyő családot hívta meg földvári színpadára. Újra megelevenedik tehát Besenyő Pista bácsi, Margit, Kanca, Boborján és a többiek, hogy felidézzék azokat a jeleneteket és dalokat, amelyeket az elmúlt közel harminc évben a rajongók követeltek tőlük újra meg újra. Azokat, amelyek három évtizedes televíziós és színpadi munkájukból kimagaslanak sikerességük révén, és amelyek már-már a magyar abszurd klasszikusainak tekinthetők.

Szombaton délelőtt a mesélő, énekes, dal- és élményszerző Szilas Miklós közös mese-játékra invitálja a gyerekeket, este pedig régi magyar filmslágerek és nagy sikereket elért magyar jazz- és könnyűzenei kompozíciók szólalnak meg magyar nyelven a Budapest Jazz Orchestra és négy énekes tolmácsolásában, szintén a Kultkikötő földvári helyszínén.

Tihanyi Szabadtéri Játékok (07. 10.–08. 29.)

Két víg darabbal zárja le előadás-sorozatát Tihany és a Bujtor István Szabadtéri Színpad.

Pénteken a Primadonnákban egy „haldokló asszony keresi szeretteit”, jelezve, hogy „irdatlan vagyon forog kockán...”. Mindez egy hirdetésben is megjelenik, amelyet Leo és Jack, a két állástalan Shakespeare-színész egy pályaudvar füstös várójában olvas el. Agyukban máris megfogan egy ördögi gondolat, amelynek a kibontakozását nézheted meg Tihanyban Nagy Sándor és Szente Vajk főszereplésével.

Szombaton pedig egy egyszemélyes vígjáték keretén belül kutakodik Csányi Sándor A férfiagyban és a női lélekben. Két héttel ezelőtt elhagyta a menyasszonya, pontosabban épp két hét gondolkodási időt adott neki, hogy megválaszolja a nagy kérdést: „Mit akar a nő?” A két hét leteltével, menyasszonya telefonhívására várva, a hiúságában sértett Sanyi elkeseredetten összegzi tépelődéseinek eredményét, és a „stand-up comedy” elemeit is ötvöző fergeteges előadásban idézi fel a nőkkel kapcsolatos emlékeit és tapasztalatait.


Balatonfüredi Borhetek (08. 08–29.)


A füredi Borhetek is fináléra készül már a hétvégén, de megadja a módját; pénteken a Mary PopKids és a Margaret Island veszi birtokba a Kisfaludy Színpadot, szombaton az Esti Kornél és a Harmonia Garden zenél ugyanitt. A MOL Nagyon Balaton eseményén nem apadt a lelkesedés, sem a borok száma; 250-féle, a Balatonfüred-Csopaki borvidékről származó nedűvel délelőtt tíztől éjfélig várják a vendégeket a pavilonok. A pecsenyesütők is hadban állnak, így összességében szaftos falatokkal, változatos borokkal és menő koncertekkel élvezhetjük ki az utolsó, de napsütéses augusztusi napokat Füreden.

Régi Siófoki nyaraink c. kiállítás – Siófok (06. 15.–08.28.)

Péntekig még meg lehet nézni a a balatoni nyaralások élményeit, emlékeit bemutató szabadtéri helytörténeti fotókiállítást. Ehhez a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadig kell csak elsétálni 14:00 és 19.30 között. Amit láthatsz, az egy gazdag tárlat a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár Történeti Gyűjteményéből, Kazsoki István és Tóth-Baranyi Antal gyűjteményéből és Sajdik Ferenc archívumából, amelyeket Gáti Antal fotóművész archivált.

SZOMBAT (08. 29.)

Balatonszárszói Lecsófesztivál (08. 29.)

Szombaton a szárszói Központi strandon a szokásos beach food mellé befészkelődik a lecsó is. Déltől lecsófőző csapatok (péntekig még lehet jelentkezni!) fognak paradicsomot, hagymát és paprikát aprítani, na meg egyéb titkos hozzávalókat adagolni a kondérokba, hogy aztán eldőljön, melyik a legfinomabb változat. 15 órától kóstolójeggyel bárki megalkothatja a saját ítéletét a különböző lecsóvariánsokról. Az evés mellett családi és gyerekprogramoknak is jut majd hely.

AfterSmash Strandröplabda-bajnokság – Balatonfüred (08. 29.)

Vegyes páros kategóriában 24 csapat indul a szombati AfterSmash röplabdabajnokságon Füreden, a Kisfaludy strandon csapnak majd össze reggeltől. Versenyre jelentkezni sajnos már nem lehet, de a szurkolni annál inkább. A jó idő a résztvevők oldalán áll.

Tenderfoot Blues Unit a Kapocsban – Mindszentkálla (08. 29.)

A Káli-Kapocs nevű romkocsma meglátogatását már önmagában is érdemes tuti programként bejegyezni a noteszba, de most nem csak a diófa alatti fröccsözés miatt lesz érdemes betérni. Szombaton felpörgetik a hangulatot, este 9-től a Tenderfoot Blues Unit kellemes dallamainak társaságában vehetünk itt bluesos búcsút a nyártól.

Mozi a Balatonnál (08. 29.)

Tekintve, hogy langyos, kellemes szombat este elé nézünk, összeszedtük a füredi Balaton Mozi és szabadtéri kistestvéreinek programját. Íme:

Holdfénytúra Gyenesdiáson (08. 29.)

Sötétedés után, pontosabban 19 órakor a Természet Háza elől indul egy túrázó csapat, hogy a holdfényes éjszakában megjárja a Nagymezőn keresztül a Berzsenyi- és Festetics-kilátót. Bátran be lehet csatlakozni az éjszakai sétába, zseblámpa, túracipő, vállalkozókedv és némi kullancsriasztó ajánlott hozzá.

Nyereményjáték

A MOL Nagyon Balatonnal együtt továbbra is szeretnénk játékra buzdítani benneteket. A téma maradt: „Megszálltuk a Balatont”, tehát még ezen a héten is van lehetőségetek rá, hogy képeket és videókat posztoljatok arról, hol és hogyan töltitek a nyarat kedvenc tavunk környékén. Legyen az sátor, a nagyi háza vagy luxushotel, osszátok meg Instagramon vagy Twitteren augusztus 31-ig #nagyonbalaton és #balcsiszallas hashtaggel! A legkreatívabb posztoló egy wellnesshétvégét tölthet másodmagával a siófoki Mala Garden**** hotelben.