Habár a naptár szerint már az őszben járunk, a Balaton nem zavartatja magát. Még akkor is lesz mihez kezdeni, ha egész hónapban hét ágra sütő napot még a legoptimistább Aigner Szilárd sem tud ígérni. Mehetünk borvacsorára, csokifesztiválra, hajókiállításra, de akár futni is a szőlőbe, hónap végén pedig kezdődik a Nyitott Balaton.

Szüreti fesztiválok

Hiába a néhány korai érésű szőlő és a nyári szüret, mégiscsak az ősz a hamisítatlan szőlőszedő és -taposó időszak. Programajánlónk első pontjaként összeszedtük, hova tudsz menni szeptemberben a Balaton környékén, ha újbort szeretnél kóstolni és be szeretnél csatlakozni a szüret okozta mulatozásba:

09. 04-05.: Egregyi Szüret
09. 05.: Györöki Szüret és XIII. Halászléfőző Fesztivál
09. 10-13.: Szüreti Napok Tihanyban
09. 11-13.: Badacsonyi Szüret
09. 12.: Gyenesdiási Szüreti Mulatságok
09 12.: Balatonalmádi Szüreti Felvonulás
09. 12.: Szüreti Szőlőkapkodó Zalakaroson
09. 25-27.: Szüreti Fesztivál és Szent Mihály Nap Balatonfüreden
09. 26.: Szüreti Vigadalom Balatonkenesén
09. 26.: Szüreti Vigadalom Szigligeten
09 26-27.: Keszthely Szezonzáró és Szüret

Szeptember 3-6.

PÉNTEK (09. 04.)

Salvatore Quasimodo- költőverseny - Balatonfüred (09. 04-05.)

Füred idén is hű jó szokásához, és újra kiemelkedő kulturális eseményt rendez Salvatore Quasimodo, a Nobel-díjas olasz költő tiszteletére. Ez azt jelenti, hogy újra versenyeztek a költők, immár 23. alkalommal, mégpedig 229-en, és már azt is tudjuk, hogy a fődíjas Lanczkor Gábor lett. A hétvégi rendezvény azonban még tartogat meglepetéseket, például azt, hogy milyen egy kortárs magyar költők műveire épülő bábelőadás, milyen bogrács fölött irodalmi estet tartani, vagy hogy mit takar a Vaszary 3x nevű kiállítás. 

Balatoni Hajókiállítás - Balatonkenese (09. 04-06.)

Szeptember 4-6. között már huszadik alkalommal rendezik meg a legnagyobb hazai vízi kiállításként számon tartott eseményt a Kenese Marina-Port kikötőben. Minden ősszel itt mutatják be az újdonságokat, mi került vízre a szezonban, a kiegészítőket, ruházatot kínálók pedig általában ezzel az eseménnyel indítják el őszi akcióikat. Jön például a Bravo Boats, a Stickl Yachts, a Pferschy Boat, de Jeanneau és a Ranieri motorosok is.


Tha Carbonfools - Veszprém (09. 04.)

A Balatontól egy derekas kőhajításnyira, Veszprém legmenőbb klubjában, az Expresszó Klubban fog nyitott ajtókról, naplementékről és szülinapokról énekelni a The Carbonfools. A népszerű zenekar rock, blues, reggae, dub, disco, folk, ethno, darkwave és a mai modern elektronikus műfajok egyvelegével kínál egy lazulós vagy épp hangfalakat túlordibálós estét. 




III. Fonyódi Harcsafesztivál (09. 04-05.)

Gasztrokalandot és koncerteket hoz Fonyódra a hétvégi Harcsafesztivál; ahol alaposan átjárják a halkészítési módokat; szeletelik, főzik, paprikázzák és sütik majd a harcsát. Ennek eredményeként pedig egy kívánatos választékot kapunk; harcsapaprikást, harcsa petyeket, harcsa halászlevet, roston sült harcsa szeletet és harcsa csipszet is kóstolhatunk. Hasonlóan színes a programok palettája; többek között erőember verseny, motoros show, helytörténeti séta és zongoraest is lesz.

SZOMBAT (09. 05.)

Instant Flow a Kredencben - Balatonfüred (09. 05.)

Két szuper dolog egyesül ebben a programban; Füred egyedi hangulatú szubmediterrán kávéháza és a sokszínű, fiatalos Instant Flow jazz-, blues-, swing- és popdallamokkal átfűtött akusztikus koncertje. Nincs kérdés, egy szombat estének így kell indulnia.

Balatonudvari Szezonzáró - VIII: Horgász és Halészléfőző Verseny (09. 05.)

A többéves hagyományhoz hűen a balatonudvari önkormányzat idén szeptemberben is megrendezi a Szezonzárót, illetve az immáron nyolcadik éve összetrombitált horgász- és halászléfőző-versenyt. Szombaton hajnali 6 órától kezdetét veszi a megmérettetés, amely a méréssel zárul. Jó ebédhez pedig szólni fog a nóta is.

VASRÁNAP (09. 06.)

Trial Kupa - Gyenesdiás (09. 06.)

First Section Trial Team nyílt nappal egybekötött edzést és versenyt tart 11:00-tól a gyenesdiási Faludi-síkon, ahol a látogatóknak lehetőségük nyílik a trial motorok kipróbálására. Ami pedig a versenyt illeti, hazaiak mellett nemzetközi versenyzők is megmutatják tudásukat a pályán.

Szeptember 10-13.

PÉNTEK (09. 11.)

Laser Európa Kupa - Balatonfüred (09. 11-13.)

Vagyis a Balatonnál rendezett vitorlás világversenyek következő szereplője. Ezen a napon várhatóan 150-200 megmérettetésre kész vitorlás indul a Balatonfüredi Yacht Klubból a négy hajóosztálynak (Laser Standard, Laser Radial Női – mindkettő olimpiai hajóosztály, valamint Laser Radial Nyílt és Laser 4.7) kiírt versenyen. A regatta várhatóan az idény egyik legnagyobb hajószámot felvonultató kishajós versenye lesz.

Balatonman Triatlon Fesztivál - Balatonkenese (09. 11-13.)

A tavalyi sikerre való tekintettel idén is megrendezik a Balatonman Triatlon verseny kenesei verzióját, ráadásul ezen a szép szeptemberi hétvégén. Balatonfüredi testvéréhez hasonlóan itt is három távon indulhatnak a versenyzők; iron-, közép- és 40,5 távból lehet választani. Szeptember 10-ig már csak személyes előnevezésre van lehetőség a budapesti Maratonman Depo Futóbolt és Frissítőponton. A szervezők biztosítják az étkezéseket, pénteken tésztapartyval, szombaton bográccsal, vasárnap pedig záró ebéddel várják a versenyzőket.

Részletes információkat a versenyről itt találtok.

SZOMBAT (09. 12.)

FALKA Strand - Balatonfűzfő (09. 12.)

Ezen a napon a fűzfői Föveny Strandon a helye minden balatoni kutyának. A 4TAPPANCS ugyanis már harmadjára rendezi meg FALKA Strand nevű eseményét, ahol kutyák és gazdik szabadon élvezhetik a Balaton-part adta lehetőségeket, és ahol különleges programokba is be lehet csatlakozni. Itt tényleg minden a kis és nagy kedvencekről szól; vizslatúra, kutya IQ teszt, fizioterápia, kutyasurfing is szerepel a napirendi pontok között, továbbá megválasztják majd a strand négylábú szépét, és kutya-gazdi úszóversenyre is lehet nevezni.

Futás a Szőlőhegyen - Kéthely (09. 12.)

Ha valaki különleges futóterepre vágyik, az készítse elő az edzőcipőjét erre  a hétvégére. Ugyanis az Ax&Ax Borászat újra, már hagyományszerűen megrendezi éves futóversenyét a kéthelyi szőlődűlők között. Nevezni Facebookon kell, indulni 2 távon (5 és 10 km) lehet, és mindezért borcsomagokat nyerhetnek a legfürgébbek.

Szeptember 17-20.

CSÜTÖRTÖK (09. 17.)

Everness Indián Nyár - Balatonakarattya (09. 17-20.)

Rákontráz a júniusban sikeresen lezajlott eseményére az Everness, szeptember 17. és 20. között újra izzítják a függőágyakat, jógamatracokat és vegán csemegéket. Így válik majd a Balaton keleti kapuja a nyugalom szigetévé, hogy aztán a résztvevők lelkileg felkészülhessenek a közelgő téli időszakra. Érdemes tudni, hogy az őszi felüdülést most meghittebbre tervezik, 1000 férőhely kiadó. 

Romantikus Reformkor - Balatonfüred (09. 17-20.)

Romantikus Reformkor programjai ismét időutazásra invitálnak bennünket, melynek idén fő témája az ifjúság lesz. A korhű viseletbe öltözött hagyományőrzők társaságában sétát tehetünk a nagy múltú épületek között, ahol a századforduló időszakában neves társadalmi események zajlottak, illetve hazánk nagy költői-írói is megfordultak. Az 1800-as évek hangulatát eleveníti fel a népművészeti és iparművészeti vásár is, csakúgy mint a város éttermeiben kínált eredeti receptek szerint elkészített reformkori étkek.

Táncoló filmkockák - Táncoló ikonok - Keszthely (09. 17.)

19:00-kor a film- és táncművészet közös történetét adja elő a Nemzeti Táncszínház csapata Keszthelyen, a Balaton Színházban. Itt közelebbről megismerkedünk majd a '40-es és az '50-es évek legnagyobb táncos legendáival, megnézhetjük, hogyan változtatta meg a táncos mozit Fred Astaire eleganciája, Gene Kelly sármja vagy a villámlábú Nicolas-testvérek azóta is utolérhetetlen technikája.

PÉNTEK (09. 18.)

Péterfy Bori & Love Band koncert - Veszprém (09. 18.)

Péterfy Bori
, a hazai popszíntér "alternatív Madonnája"  és a Love Band új szintre emelte a magyar popzenét, megszépítve azt sanzonhangzású dalokkal. Így aztán nem csoda, hogy a Expresszó kora őszi fellépői között bérelt helyük van. Pénteken tehát irány Veszprém!

A jövő csillagai - Keszthely (09. 18.)

Keszthelyi Táncpanoráma idei előadásai között találjuk a szeptember 18-án, pénteken 19:00-kor színpadra kerülő A jövő csillagai című előadást, a Magyar Táncművészeti Főiskola produkcióját. Ezen a napon a Balaton Színház színpadán a mottó a következő lesz: "Nem olyan emberekre vágyom, akik táncolni akarnak. Olyanokra, akiknek táncolniuk kell!" (G. Balanchine)

SZOMBAT (09. 20.)

Vad Fruttik kompkoncert - Tihany (09. 20.)

A MOL Nagyon Balaton még egy utolsó falat nyarat visz az őszbe kompkoncertes programjával, szeptember 19-én a Vad Fruttik fog zenélni a Balaton ringatózó vizén. Ennél jobb nyárbúcsúztatót el sem tudnánk képzelni.

  • Helyszín: A komp fedélzetén, Tihany és Szántód között a Balaton közepén.
  • Kapunyitás: 20.00, beszállás a tihanyi kompkikötőben.
  •  A rendezvény végén a kompok Tihanyban és Szántódon is kikötnek.

    Jegyvásárlás: ITT

Szeptember 24-27.

PÉNTEK (09. 25.)

Borvacsora Trombitás Tamással - Gyenesdiás (09. 25.)

Az Ősszel is Balaton program keretén belül, egyúttal a Nyitott Balaton programsorozathoz kapcsolódva, egy borvacsorán találkozhatunk Trombitás Tamással, az egyetlen Munkácsy-díjas borásszal, a Miakő étterem festő-tulajdonosával találkozhat a közönség a Darnay Pincében, ahol borok, gasztronómia, kultúra lesz terítéken. És persze étel formájában is kínálnak finom falatokat, ami mellé a Trombitás Borház nedűit lehet kortyolgatni.

Menü: 
Fogadó petrencerudak, szíverősítővel 
Gyenesi "ficánka"
Sajnálom-sajttálon
"Emlékek"
Egy "túróst" pohárban

SZOMBAT (09. 26.)

Jazz Cuvée Fesztivál - Kéthely (09. 26-27.)

Az Ax&Ax Borászat szervezésében két egymást követő napon a hazai dzsessz-színtér legjobban csengő nevei adják egymásnak a mikrofont és a színpadot: az első napon a Peet Project, Csemer Boglárka, Pély Barnabás és Romhányi Áron zenélnek, másnap pedig a Hajdu Klára Quartet, a Pribojszki Band, valamint Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint következnek.

Kutatók Éjszakája a Pannon Csillagdában - Bakonybél (09. 26.)

Egy különleges őszi éjszakai program szerveződik a Bakonybélben, ahol a csillagda munkatársai lézertollal fogják megmutatni az aktuális csillagképeket, a kupolában pedig távcsövekkel vehetjük szemügyre az érdekesebb galaxisokat, és ezen a szeptemberi napon nagy valószínűséggel még a Mars, illetve a Szaturnusz is megpillantható.

Csokoládé Fesztivál - Balatonszárszó (09. 26-27.)

Szárszón, a József Attila Emlékház több mint fél évszázada szolgál a költőóriás életművének bemutatására, ám ezúttal nem a ő lesz a főszerepben, hanem a csokoládé, ráadásul két teljes napon át. A rendezvényen a boldogsághormonok felszabadulása garantált: mindenki saját kezűleg készíthet és kóstolhat csokikülönlegességeket.