A Balaton most sem fukarkodik a programokkal, ezen a hétvégén az evésen lesz a hangsúly. Külön eseményt kap a csipkebogyó, a tök, a hal és a szőlő is, Hegymagason pedig kanadai séfek fognak borok inspirálta ételeket készíteni helyi alapanyagokból. Este jazz koncertre és borról elnevezett színházi előadásra készülhetünk.

Péntek (10.09.)

Siófoki Halfesztivál (10.09–11.)

siófoki éttermek séfjei tavaly már bebizonyították, hogy ha halas fogásokról van szó, a fantáziának nem kell határt szabni. A vendéglők lelkesedésére számítva a szervezők idén ismét kreatív halfőző versenyt hirdetnek, és bíznak abban, hogy a séfek friss, szezonális hozzávalókból olyan halas étkeket kreálnak, amelyek bizonyítják, a hal valóban az egyik legjobb falat. A különleges fogásokat az „éttermek utcájában” a közönség is megkóstolhatja, és remélhetőleg ismét kiderül: van élet a halászlén túl is. A zenei programot elnézve az már egyértelmű, hogy a nyári fesztiválokkal nem fújt ki a jó koncertek szezonja, érkezik a Wellhello és a Children of Distance is.

Füredi Szüreti Fesztivál (10.09–11.)

Füreden mindig történik valami, a Tagore sétány nem viseli jól a magányos napokat. Így ezen az októberi hétvégén szüretre készülhet a nagyérdemű, amit felvonulás, batyus bál, gyerek- és zenei programok kísérnek. A programok a Kisfaludy Színpadon zajlanak majd, a sétány mentén lévő pavilonok pedig Balatonfüred és környékének borait kínálják.

Szombat (10.10.)

Csipkebogyó Piknik a Tihanyi PIAC Placcon (10.10.)

Ez lesz az a nap, amikor minden a piros kis gyümölcs körül forog a Tihanyi Placcon. Kezdésnek ajánlatos becsatlakozni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park csipkebogyótúrájába, ugyanis az itt összegyűjtött termést kedvezményes csipkebogyó-alapú termékekre cserélhetitek a piacon. Az alapanyag tehát adott, és bőszen fel is használják majd sütéshez, főzéshez, italok kotyvasztásához, de lakásdekorációt is lehet majd készíteni belőle.

Mara and Julian Jernigan X Gilvesy Pincészet – Hegymagas (10.10.)

Gilvesy Pincészet különleges gasztroprogrammal készül ezen az októberi szombaton: vendégül hívja Mara Jernigan kanadai séfet, aki egyben organikus gazdálkodó és a slow food mozgalom egyik legelismertebb támogatója, a kanadai gasztroturizmus és agroturizmus egyik leghíresebb nagykövete. Mara a fiával, Juliannal fog sütni-főzni, aki 3 évig volt a montreali Togué egyik séfje. Az anya-fia páros jelenleg közösen a Belize-ben található Itzana Resort and Residence izgalmas pop-up konyháját üzemeltetik, onnan utaznak Hegymagasra, hogy aztán boldog gasztronómiai perceket szerezzenek a Balaton-parton pihenőknek. Jelentkezni az info@gilvesy.hu e-mail címen lehet.

Tök jó nap Fonyódon (10.10.)

Október kétségkívül egy tökös hónap, és Fonyódon úgy döntöttek, erről szervezett formában is megemlékeznek. Egy teljes napon át zajlanak majd programok a Fonyódi Piacon; úgymint kézműves foglalkozások, tökfaragó verseny, néptáncműsor vagy színházi előadás. A i-re a pontot a Margaret Island koncertje teszi fel.

Time Out Band-koncert a Kredencben - Balatonfüred (10.10.)

Kredenc Borbisztró dzsesszel vértezte fel magát őszre, és minden hét szombatjára meghirdetett egy kellemes, fejeket megringató, lábakat megdoboltató koncertet. Az ízletes mártogatósok és remek borok mellett már csak ezért is érdemes lesz ellátogatni ebbe a füredi szubmediterrán kávéházba. 10-én a Time Out Band koncertezik

Vasárnap (10.11.)

Eisemann Mihály-Szilágyi László: Tokaji aszú - Veszprém (10.11.)

19:00-kor a Veszprémi Petőfi Színházban láthatjuk 1940 legnagyobb zenés színházi sikerét: Eisemann Mihály és Szilágyi László operettjét, a Tokaji aszút. Olyan slágerek csendülnek fel a darabban, mint a Pénz beszél, a Fáj, a szívem, a Május van, az orgona virágzik vagy a Rózsa, rózsa, bazsarózsa és persze sok más ismert dallam is szerepel, amelyek most az új átdolgozás során került az előadásba. Maga a történet a Gellérthegyen kezdődik, ahol Lidi, a fiatal cselédlány egy csillagfényes májusi estén beleszeret Pistába, a házikisasszony udvarlójába. És mivel május van, és a csillagok is nagyon ragyognak, a szerelemnek következményei is lesznek. Ezekbe egy hét éves ugrás után Tokaj-hegyalján csatlakozhatunk bele.