Első számú tippünk mindenszetekre, hogy ilyenkor főleg érdemes bepillantani a balatonudvari temetőbe, hogyan világítja meg ezernyi gyertya lángja a híres szív alakú sírköveket. A napos időre viszont temető látogatáson kívül improvizációs koncerttől kezdve Quimby-n át ezen a hétvégén záró tihanyi kiállításig még mindig tudunk programokat ajánlani.

Csütörtök (10.29.)

Olaszrizling Október a Balatoni Borkúriában – Csopak (10. 31-ig)

Balaton Borkúria borkóstolóira a Balatonfüred-csopaki, a Badacsonyi, a Zalai, a Somlói és a Balatonboglári borvidékről egész hónapban érkeztek a válogatott borok, és ezen az utolsó októberi hétvégén még csatlakozhatunk a programokhoz. 

Borkóstolók: 
- 5 olaszrizling-válogatás 
- 5 olaszrizling-válogatás hidegtállal 
- Bor és csokoládé harmóniája 

Utóbbin Kovács Emőke csokikészítő mester segítségével mutatják be a válogatott csokoládé- és balatonibor-párosítások harmóniáját. Minden programhoz előzetes bejelentkezés szükséges.

Fürdőélet – Vaszary János strandképei a Balatontól a Riviéráig – Tihany (11. 01-ig)

Már csak a hétvégén látogatható a Vaszary-kiállítás, de vasárnapig még bárki elmerülhet a nyárban és a strandolásban a tihanyi KOGART Galériában. Érdekesség, hogy a kiállított 30 alkotás túlnyomó többsége a nagyközönség számára ritkán látható magángyűjteményekből érkezett. A Balaton kitüntetett helyet foglalt el Vaszary tájfestészetében: a 20. század első évtizedében szinte évente, többször is megfestette a tavat és környékét, de a magyar tengeren strandolókvitorlázók sokasága az 1920-as, 30-as években is felbukkan képein.

Quimby Teátrum – Veszprém (10. 29.)

A veszprémi Hangvillában a megszokotthoz képest kicsit másként fog megszólalni Kiss Tibi és a Quimby: zenei különlegességek kerülnek a középpontba, hangsúlyt kapnak a finomabb számok, az éteri muzsikálás. Ráadásul nem is csak koncert, hanem egy kicsit színház is lesz ez az előadás. Fontos részeket képeznek majd a számok közötti abszurd, humoros vagy éppen filozofikus minijelenetek, némajátékok, „Quimby-dialógok”.

Péntek (10. 30.)

Dumaszínház Balatonlellén – Kovács András Péter, Janklovics Péter és Illés Ferenc (10. 30.)

Idén az időjárás zordabbá válásával fordított arányosságban nő a jókedv a Balaton-parti településen: több alkalommal is nagy dumás humoristák teszik tiszteletüket a BL Bavaria Yachtclubban. A Dumaszínház lellei sorozatának első fellépői a DumaSwing tagjai, azaz Kovács András Péter, Janklovics Péter és Illés Ferenc.

Eisemann Mihály–Szilágyi László: Tokaji aszú – Veszprém (10. 30.)

19:00-kor a Veszprémi Petőfi Színházban láthatjuk 1940 legnagyobb zenés színházi sikerét: Eisemann Mihály és Szilágyi László operettjét, a Tokaji aszút. Olyan slágerek csendülnek fel a darabban, mint a Pénz beszél, a Fáj a szívem, a Május vanaz orgona virágzik vagy a Rózsa, rózsa, bazsarózsa – és persze sok más ismert dallam is szerepel, amelyek most az új átdolgozás során kerültek az előadásba. 

Random Trip – Veszprém (10. 30.)

100% improvizációnak és műfajokon átívelő, jazzből-popból-hiphopból-funkból-rockból összegyúrt koncertbulinak lehetünk szem- és fültanúi pénteken a veszprémi Expresszóban. Mindez időről időre ismert hazai előadók tolmácsolásában kerül színpadra; a mostani lineup a következőképpen alakul:

Fábián Juli – ének 
Járai Márk (Halott Pénz) – ének
Andrew Hefler (Kéknyúl) – ének
MC Kemon (Irie Maffia) – rap 
Szebényi Dániel (Ocho Macho) – billentyű
Vígh Arnold (Majka, Beaters) – basszusgitár
DJ Q-Cee (Vinyl Warriorz) – lemezjátszó, beatbox 
Delov Jávor (Turbo) – dob

Szombat (10. 31.)

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Vaszary Villában – Balatonfüred (10. 31.)

Szombaton 17.00–19.00 között a mesterségek nyomába erednek Füreden, és a Restaurátor-tanszéken fognak beavatni minden érdeklődőt a restaurátori munka rejtelmeibe. Az előadás technikatörténeti szempontból vizsgálja a műtárgyakat, és olyan kérdésekre is választ kapunk, mint hogy mit lát a restaurátor, ha ránéz egy képre, vagy hogy foglalkozik-e a művészi kvalitással, vagy egyből az anyagszerűség érdekli-e. 

Őszi Nyitott Balaton – Őszi keringő túra – Hegyestű (10. 31.)

Ezen az előreláthatóan napsütéses reggelen érdemes korán kelni, és csatlakozni ehhez a kirándulós programhoz. Reggel 10 órakor indul majd a túrázó csapat, melynek tagjai a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot járják majd be 6-8 km hosszan. A vezető egy természetvédelmi őr lesz, aki a környező, őszi színekbe borult erdőt és annak élővilágát is bemutatja. Előzetes jelentkezés szükséges!