Közeledik a tél, ezért itt az ideje bespájzolni tartalmas ételekből, amelyben a Márton-napi lakomák és a disznóvágás végtermékei egyaránt segíthetnek. De persze más is kerül majd a tányérokra: Tihany jellegzetes halának, a gardának külön fesztivált szerveznek, Vonyarcon pedig Szepsy István boraihoz illő ételeket tálalnak. A színházakban felcsendülnek a Grease és a Budapest Bár dalai, de cirkuszi parádé is költözik a színpadra. Szemmel láthatóan a Balatonnak erre a hónapra is megkapó ajánlatai vannak, összegyűjtöttünk közülük néhányat.

Gasztro

11. 07-14.: Márton nap a Balatonon - a Balaton több pontján

Idén is nagy eszem-iszommal emlékezhetünk meg Szent Mártonról, aki a püspöki küldetés elől egy libaólba rejtőzött, ahol aztán a libák gágogása elárulta őt. A népi hiedelem szerint ezen az adventi böjt előtti utolsó napon libalakomát kell tartani, hogy ne éhezzünk a következő évben, és sokat kell inni, lehetőleg az újborból, hiszen annál egészségesebbek leszünk. Ezt a hagyományt idén is sok Balaton-parti település táplálja, amiket itt csokorba szedtünk. Ezek a közül kedvenceink között van a Szászi Birtok programja, a pálinkafesztivállal egybekötött siófoki vigadalom és a Laposa Birtok vacsorája. Utóbbin az újbor mellett libamell steaket is kóstolhatunk batátával és sóban sült céklával. A TéliKert is különlegességekkel készül: Bodzás-uborkás-korianderes Szexi Irsai borkoktél, Préselt liba fűszeres lágy kuszkusszal és Rakonczai Imre-koncert is szerepel a menün. 

11.07, 28.: Balatoni Kurzusok - Keszthely

Két újabb izgalmas szakmát mutatnak be szakemberek a Balaton Színházban ebben a hónapban. November 7-én Perna Andor és Balogh Éva baristák a kávéról mondják el még azt is, amit nem lehet tudni, november 28-án pedig saját bon bonokat készítenek.

11.21.: Vonyarcvashegyi Disznótoros és Kolbásztöltő Verseny

A falusi disznóvágások hangulatát idézik meg Vonyarcvashegyen, ahol a vendégek maguk is bekapcsolódhatnak a disznó feldolgozásának folyamatába. Egy tisztességes disznóvágáson hajnali 5 körül már elkezdődik a munka, de itt a napindító feles csak 9 órakor kerül elő. A munka gyümölcseként többek között disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő kerül az asztalra, így zsíros és ízes falatokban nem lesz hiány. Mindeközben pedig harmonikaszó gondoskodik majd a zenei aláfestésről.

11.28.: Disznóvágás a BL-ben  - Balatonlelle

November 28-án a BL Yachtclub invitál mindenkit egy kis malackodásra. Második alkalommal szerveznek disznóölést, ahol Hujber-borokat kóstolhatunk, és elmaradhatatlan disznótoros finomságokat falatozhatunk.

11. 27-29.: Sütőtök és Gesztenye Hétvége a Laposa Birtokon - Badacsonytomaj

A Laposa Birtok erre a hétvégére minden alapanyagot összegyűjt, amit az ősz jegyében enni érdemes, ráadásként pedig újbor kóstolással és tökfaragással gyúr a télre. 28-án tök, libamáj és gesztenye fog sülni a konyhában, hogy aztán egy borvacsora keretén belül olyan ételek kerüljenek az asztalra, mint parázson sült gesztenye, sült tök mézes gyömbérrel, libamáj roston Hokkeido tökkel és tökös mákos rétes. Asztalt telefonon lehet foglalni: + 36 20 7777 133.

11. 28-29.: Borvacsora Szepsy Istvánnal - Vonyarcvashegy

Erre a különleges estére együttes erővel készül a Bock Bisztró Balaton és Festetics Helikon Taverna PinceSzepsy István, a mádi borászlegenda érkezik meghívásukra Vonyarcra, hogy személyesen mutassa be neves borait. Melléjük pedig hangzatos és minden bizonnyal ízletes ételek és zene is jár.

Menü

  • Hideg előétel: Füstölt kacsamellbe göngyölt libamáj terrine dressinges salátaválogatással
    Szepsy – Szamorodni 2012
  • Meleg előétel: Harcsa Hadick módra
    Szepsy – Furmint „Hasznos” dűlő 2013
  • Főétel: Borjúszűz sült mazsola krusztáddal, sabayonnal és arancini-vel
    Szepsy – Furmint „Szent Tamás” dűlő 2013
  • Desszert: Rákóczi túrós
    Szepsy – Aszú 2008

Fesztivál

11.06-08.: Balatoni Szalon - Gasztronómiai Fesztivál - a Balatonfüred, Tihany

A fesztivál kulturális programokkal, különleges menükkel és fellépőkkel szeretné bizonyítani, hogy jókat enni és inni ősszel is lehet. Füreden és Tihanyban összesen hét étterem/cukrászda készül valamivel hétvégére, így a Kedves Cukrászdától kezdve a Vitorlás Éttermen át egészen a tihanyi Echo Étteremig akár három napos gasztrotúrát is ér tartani.

11.06.,13.: Múzeumok Őszi Fesztiválja Fonyódon  

Ha az elmúlt időszakban csak egy napot töltöttetek a Balatonnál, az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja valahol, valamilyen formában biztosan szembejött veletek. November 6-án és 13-án a Fonyódi Múzeum kerül főszerepbe, ugyanis előbb a fonyódi honfoglalás és a kora Árpád-kori régészeti emlékeiről tartanak előadást, majd pedig a Magyar Nyelv Napjáról emlékeznek meg különböző családi programokon és vetélkedőkön keresztül. 

11.13-15.: Garda Fesztivál - Tihany

A tihanyi Visszhang-dombon a város jellegzetes halát, a gardát ünnepelhetjük egy teljes hétvégén át. Ez azt jelenti, hogy füstölődik és kemencében sül majd a hal és a cipó, ami mellé kiváló minőségű borokat és pálinkákat kortyolhatunk. A fesztivál persze nem lenne ugyanaz igazi színes programok nélkül: kiállítás, néptánc előadás, koncertek, sétahajókázás is szerepel a repertoárban.

Színház

11.16-18.: Török Tamás: Jancsi és Juliska - Keszthely

A Grimm-testvérek közismert meséjét a rendező, Török Tamás írta át, ám a lényeg, az izgalmas történet a testvérpárról megmaradt. Mézeskalácsháztól álságos boszorkáig minden lesz a Csiky Gergely Színház vendégjátékán Keszthelyen: a Jancsi és Juliska november 16. és 18. között öt alkalommal lesz látható a Balaton Színházban.

Ugyanitt 16-án éles váltással este már Kiss Ádám veszi birtokba a színpadot, hogy dumájával megmosolyogtassa a keszthelyi közönséget.

11.11-25.: Jézus Krisztus Szupersztár - Kaposvár

A bibliai történtet mindenki ismeri, Webber világhírű musicaljét szintén - a Bál a Savoyban sikertörténete óta a Kossuth-díjas rendezőt, Bozsik Yvette-t is megismerhette a kaposvári közönség, a Mária Magdolna szerepére érkező Tompos Kátya pedig most fog bemutatkozni a Csiky Gergely Színház színpadán.

11.12.: L'art pour l'art Társulat - A pofon egyszerű - Siófok

A L'art pour l'art Társulat legújabb előadása Siófokon is bemutatkozik: a Besenyő család a Kálmán Imre Kulturális Központban bizonyítja azt, hogy "A pofon egyszerű". Dolák-Saly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt és Szászi Móni a Balatonnál is megmutatják, szerintük milyen az abszurd humor. Jegyek a helyszínen kaphatók.

11.20.: Cirkusz az éjszakában - Veszprém

November 20. estéjén artista mutatványokat és színházi művészetet ötvöz a Recirquel Társulat a Veszprémi Petőfi Színházban. A Budapest omladozó tűzfalai által megihletett díszletek között szárnyaló, extravagánsan misztikus ruhákba öltöztetett kilenc akrobata, egy hipnotikus hangon időnként dalra fakadó tűzvörös hajú narrátor, valamint közismert zongorista kísérőjük olyan álomszerű utazásra invitálja a közönséget, amit lehetetlen visszautasítani.

Zene

11.06-27.: Koncertek az Expresszó Klubban - Veszprém

Az Expresszótól már megszokhattuk, hogy sorra olyan előadókat, zenekarokat hívnak meg a hétvégi bulikba, akikért a Balaton akármelyik pontjáról szívesen elautózunk értük Veszprémbe. Ebben a hónapban sem lesz ez másképp, az Irie Maffiával indul szombaton a hónap. A következő hetekben pedig érkezik sorban az Alvin és a Mókusok, a Supernem, a Deadcode, az Ocho Macho és a Wellhello is.

11.08.: Budapest Bár - Keszthely

November 8-án a keszthelyi Balaton Színházba hoz rock'n'roll életérzéssel fűtött cigány muzsikát a Budapest Bár. Persze ez alkalommal is kiegészülnek néhány neves előadóművésszel: Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Frenk, Keleti András, Lovasi András lesznek a vendégénekesek.