Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

aktív

szerkesztés

Programfüzet hozza el neked a Balaton-felvidéket

Szerzők

  • Tucsni László

2015. 05. 14. 2:00

Június 10-én jelenik meg az a programmagazin, amely az északi parti helyekkel, programokkal foglalkozik három nyelven, és bemutatja a Balaton-felvidéket Sármelléktől Papkesziig. Fehér Csilla elmesélte, hogyan jött az ötlet, mit szóltak hozzá a polgármesterek és egyáltalán hány dossziéba fér bele az egész régió. Érkezik a Balaton Felvidék Neked.

Amikor legutóbb találkoztunk Fehér Csillával, épp arról mesélt, hogyan mutatja meg a térképe a legapróbb részleteket a Káli-medencében. Azóta kijött a térkép második kiadása, sőt egy applikáció is készült belőle. Most viszont valami teljesen más miatt beszélgettünk vele: olyan programmagazint akar hozni június 10-től a Balaton-felvidékre, amiben minden és mindenki benne van.

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Az ötlet a Káli-medence nem-romkocsmájában, a Káli-kapocsban született: „Azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne élőzenét hallani lehetőleg azonnal, de semmit nem tudtam a környékbeli programokról. Ezen változtatni akartam." Ezért a következő lépés adta magát: Csilla elkezdte felkeresni Sármelléktől Köveskálon át egészen Papkesziig a létező összes önkormányzatot a helyi polgármesterekkel együtt, akik mind díjazták az ötletet.

Szó szerint, mert pénzt is hajlandóak áldozni a közös célra: „Volt olyan polgármester, aki már várt minket, mert a szomszéd faluban hallotta, hogy ilyen ötlettel házalunk. Jó, hogy végre találkoztunk mindegyikükkel, egyiküknek el is mondtuk, hogy ideje lenne kicserélni a Mária-szobrot, amit két éve elloptak a faluból".

Az önkormányzatokon kívül hirdetők is hozzájárulnak ahhoz, hogy ingyenes legyen a kiadvány. Az első szám 30 ezer példányban jelenik meg. Hogy az augusztusban érkező következő számnál ez meddig emelkedik, csupán attól függ, hogy a bekerülő helyek mennyire aktívan járulnak hozzá a nyomdaköltségekhez.

Fotó: Attila Csomor

Balaton Felvidék Neked Csilla elmondása szerint valahogy így fog kinézni: minden városnál meglesz a szokásos szállások és éttermek rész, de náluk az őstermelők és kézművesek is helyet kapnak címmel és a legfontosabb tudnivalókkal együtt. Szóval ott lesz egy oldalon a vendégház, ahol meg lehet szállni, a lángosos, akinél lehet ebédelni, a pincészet, ahol érdemes haverkodni a borásszal és az étterem is, ahol lehet folytatni az evés-ivást az esti koncert előtt.

Adja magát a kérdés: mekkora dosszié kell ahhoz, hogy 70 település teljes programlistáját összegyűjtsék, miközben az egyes településekhez tartozó vendéglátó helyek is ugyanúgy megjelennek majd címmel, leírással együtt, mint a rétes- és pogácsafesztiválok. Csilla is mondja: "Ezt brutál munka volt összehozni, de az adatbázisunk szinte teljes lesz”. Egyedül ezzel ebben az évszázadban nem is végzett volna: talált egy grafikust, aki nem tűnik el napokra szó nélkül (Hidegföldi Gergő), az önkormányzatokat Szekeres Helénával, a PestiEst korábbi munkatársával együtt kereste fel, Lukácsi Szabina pedig abban segít, hogy "ne egész nap kelljen telefonálnom".

A végeredmény valószínűleg a 260 oldalas terjedelem miatt olyan lesz, mint egy dupla kiadásos PestiEst. Persze azért korántsem hirdetések fogják a végtelenségig duzzasztani a tartalmat: eleve minden megjelenik magyar, angol és német nyelven is, lesznek cikkek, interjúk és egy programnaptár is segít majd az eligazodásban. A Tourinform irodákban és különböző forgalmas helyeken biztosan megtaláljuk majd a Balaton Felvidék Nekedet, de az ígéret szerint a honlapjukon lesz majd egy lista a pontos helyekről.

Ettől függetlenül a térképgyártás sem állt le: Csilla és harcostársa, Schwarcz Gyula most épp Borszék térképét várják a nyomdából, a következő kiszemelt pedig a Tapolcai-medence, ami nyár közepén fog megjelenni.

A Balaton Felvidék Nekedben a We Love Balatonon eddig megjelent cikkek közül is találtok majd néhányat.

Hasonló tartalmak

Admin mode