Június 10-én jelenik meg az a programmagazin, amely az északi parti helyekkel, programokkal foglalkozik három nyelven, és bemutatja a Balaton-felvidéket Sármelléktől Papkesziig. Fehér Csilla elmesélte, hogyan jött az ötlet, mit szóltak hozzá a polgármesterek és egyáltalán hány dossziéba fér bele az egész régió. Érkezik a Balaton Felvidék Neked.

Amikor legutóbb találkoztunk Fehér Csillával, épp arról mesélt, hogyan mutatja meg a térképe a legapróbb részleteket a Káli-medencében. Azóta kijött a térkép második kiadása, sőt egy applikáció is készült belőle. Most viszont valami teljesen más miatt beszélgettünk vele: olyan programmagazint akar hozni június 10-től a Balaton-felvidékre, amiben minden és mindenki benne van.

Az ötlet a Káli-medence nem-romkocsmájában, a Káli-kapocsban született: „Azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne élőzenét hallani lehetőleg azonnal, de semmit nem tudtam a környékbeli programokról. Ezen változtatni akartam." Ezért a következő lépés adta magát: Csilla elkezdte felkeresni Sármelléktől Köveskálon át egészen Papkesziig a létező összes önkormányzatot a helyi polgármesterekkel együtt, akik mind díjazták az ötletet.

Szó szerint, mert pénzt is hajlandóak áldozni a közös célra: „Volt olyan polgármester, aki már várt minket, mert a szomszéd faluban hallotta, hogy ilyen ötlettel házalunk. Jó, hogy végre találkoztunk mindegyikükkel, egyiküknek el is mondtuk, hogy ideje lenne kicserélni a Mária-szobrot, amit két éve elloptak a faluból".

Az önkormányzatokon kívül hirdetők is hozzájárulnak ahhoz, hogy ingyenes legyen a kiadvány. Az első szám 30 ezer példányban jelenik meg. Hogy az augusztusban érkező következő számnál ez meddig emelkedik, csupán attól függ, hogy a bekerülő helyek mennyire aktívan járulnak hozzá a nyomdaköltségekhez.

Balaton Felvidék Neked Csilla elmondása szerint valahogy így fog kinézni: minden városnál meglesz a szokásos szállások és éttermek rész, de náluk az őstermelők és kézművesek is helyet kapnak címmel és a legfontosabb tudnivalókkal együtt. Szóval ott lesz egy oldalon a vendégház, ahol meg lehet szállni, a lángosos, akinél lehet ebédelni, a pincészet, ahol érdemes haverkodni a borásszal és az étterem is, ahol lehet folytatni az evés-ivást az esti koncert előtt.

Adja magát a kérdés: mekkora dosszié kell ahhoz, hogy 70 település teljes programlistáját összegyűjtsék, miközben az egyes településekhez tartozó vendéglátó helyek is ugyanúgy megjelennek majd címmel, leírással együtt, mint a rétes- és pogácsafesztiválok. Csilla is mondja: "Ezt brutál munka volt összehozni, de az adatbázisunk szinte teljes lesz”. Egyedül ezzel ebben az évszázadban nem is végzett volna: talált egy grafikust, aki nem tűnik el napokra szó nélkül (Hidegföldi Gergő), az önkormányzatokat Szekeres Helénával, a PestiEst korábbi munkatársával együtt kereste fel, Lukácsi Szabina pedig abban segít, hogy "ne egész nap kelljen telefonálnom".