Murphy törvénye szerint most is hétvégére ér ide a lehűlés. Bár a beígért 30 foknak már most sokan örülnénk, bőven tartogat menekülési útvonalat a Balaton a hőség elől. A Rozéfesztivált Zamárdiban, az ARTplaccot pedig Tihanyban tartják, de a Művészetek Völgye is a héten indul. Az esték bővelkednek programokban, színházi előadástól a mozin keresztül a koncertekig minden akad ajánlónkban. Siófok pedig még sosem látott ennyi színt, mint amennyit most fog.

CSÜTÖRTÖK (07. 23.)

Saul fia – Tapolca (07. 23.)

A film történetét valószínűleg már az is ismeri, aki nem látta, annyi helyen jelent már meg a zajos siker után elemzés, leírás, interjú. A cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját elnyerő magyar filmet a Balaton-parton is látni lehet júliusban és augusztusban, többek között csütörtököntapolcai Városi Moziban.

ARTplacc – Tihany (07. 22–26.)

Az utóbbi néhány évben Tihany megkerülhetetlen fesztiváljává vált az ARTplacc. A MOL Nagyon Balaton  programsorozat részeként 5 napra óriási galériává változik a félszigeti város, ahol felvonul a kortárs képzőművészek és kiállítóhelyek apraja-nagyja. A nyitott szeműeket szabadtéri installációk mellett projekt- és designsátor, valamint vetítések és olyan koncertek várják, mint például a Blahalouisiana. Sőt, idén kilépnek a színfalak mögül az alkotók is, ugyanis a 35 év alatti művészek saját maguk mutatják be műveiket. Mindezek mellett pedig különböző projektekkel jelenik meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Ludwig Múzeum, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Design Terminál is.

Zánkai Bornapok 2015 – Zánka (07. 17.–08. 01.)

Zánka is beállt a borvárosok sorába, ahol három héten keresztül zajlanak a bornapok, egészen augusztus elejéig. A kulturális és gasztronómiai elemekkel párosított rendezvényen felvonul a zenei paletta teljes skálája, lesznek koncertek, előadások, táncház, utcabál és kirakodóvásár is. A hangsúly természetesen a borokon van, hét pincészet kínálatát kóstolhatjuk végig a part menti bódékban.



Dumafüred 2015 – Balatonfüred (07. 17–26.)

Nem kell messzire menni egy kis vidámságért, a füredi humorfesztivál ugyanis 10 napon keresztül vonultatja fel a stand-up műfaj nagyágyúit. Kiss Ádám csütörtökön járja be a világot 80 perc alatt, az Aranyosi Péter–Hadházi László–Kovács András Péter-trió pénteken főzi a lekvárt a Duma Jamen, szombaton pedig az All stars névre keresztelt műsor látható a Balaton Szabadidő- és Konferencia-központban. A teljes programsorozatot Kőhalmi Zoltán önálló előadása zárja vasárnap este.

Utcazene-fesztivál – Veszprém (07. 22–25.)

A Veszprémben zajló Utcazene-fesztiválba a városban barangolva is bele lehet botlani. Hét színpadon feltörekvő tehetségek küzdenek meg egymással a zsűri és a közönség kegyeiért. A 16 éves múltra visszatekintő rendezvény valójában egy nagyon fontos verseny. Sok, ma már befutott zenekarnak adott jókora lökést karrierjük elején, itt alakult például a Mary Popkids, de Szabó Balázs és Csemer Bogi (Boggie) Is megfordult a királynék városában. Az akusztikus rövid koncertekre 16 óra után kerül sor 3 nagy és 4 kisebb színpadon. Ha pedig valamelyik formáció belopta magát a szívünkbe, ne felejtsünk el szavazni, hiszen pénzjutalomban nemcsak a zsűri kiválasztottja, de a nézők által legjobban ítélt formáció is részesül.

Anna-fesztivál – Balatonfüred (07. 22–26.)

Ezen a nyáron 190. alkalommal gyűlnek össze az Annák Füreden, az Anna Grand Hotelben. Idén már fesztivál is kerekedik a bál köré, a kísérőrendezvények már szerdán elkezdődtek. Lesznek koncertek a Gyógy téri nagyszínpadon, pénteken pedig a Krúdy-novellán alapuló „balatoni szívhalászat”-ra kerül sor. Az egykor az ország legelőkelőbb báljai közé tartozó Anna-bál gálaműsora szombat éjjel fél 12-kor kezdődik, a bál szépe választás eredményhirdetését pedig bárki nyomon követheti a Duna Televízió élő adásában.

A tizedes meg a többiek – Siófok (07. 23.)

Míg Tapolcán egy friss magyar filmet tűztek műsorra a szervezők, addig a Siófoki Nyári Esték rendezvény keretében egy régi klasszikust láthatnak a nézők. Senkinek ne legyenek kétségei a magyar leleményesség határait illetően; a háború utolsó heteiben mi sem természetesebb, mint egy zászlóaljnyi zsolddal lelépni, egy kastélyban menedéket találni, a többi katonaszökevényből egy tizedet szervezni, akik hol honvédek, hol szovjet katonák – éppen ahogy a taktika kívánja. Az már csak a hab a tortán, hogy a főbb szerepekben Sinkovits Imre, Darvas Iván, Major Tamás és Márkus László látható a vásznon.

Vonyarci Boros Forgatag – Vonyarcvashegy (07. 22–26.)

Erre a hétvégére is számos borfesztivál jut, köztük van a vonyarcvashegyi is, amelyet idén már huszonkettedik alkalommal rendeznek meg. A Balaton északnyugati csücskében lesz tűzzsonglőr-bemutató, utcabál és koncertek is, vasárnap például az Ocho Macho lép fel.

PÉNTEK (07. 24.)

Művészetek Völgye – Kapolcs (07. 24–08. 02.)

25. születésnapjához érkezett a nyár egyik legnagyobb összművészeti fesztiválja. Ennek örömére külön faluval készül a Hello Wood, a Design Terminál pedig workshopokat szervez. Mindezeken kívül összesen 35 helyszínen zajlik a MOL Nagyon Balaton programsorozatba illeszkedő, 200-nál is több fellépőt felvonultató rendezvény. Az ideérkezők 10 napon keresztül kapkodhatják a fejüket a több mint 1300 program között. Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd megtelik színházi előadásoktól kezdve pecsenyesütésen keresztül koncertekig mindennel, ami kicsit is kapcsolatba hozható azzal, hogy itt egy művésze(te)kkel teli völgyben vagyunk.


Rozéfesztivál – Zamárdi (07. 24–26.)

Ki mondta, hogy Zamárdi csak a féktelen bulikról szól? Persze, most is lesznek koncertek, de a középpontba az előadók helyett a nyár másik slágere kerül, a bor. Egészen pontosan a rozé, amely mellé termelői és kézműves vásár, stand-up comedy és családi programok is csatlakoznak egy hosszú hétvégére.

SZOMBAT (07. 25.)

Holi Beach 2015 – Siófok (07. 25.)

Siófok is otthont ad „Magyarország legnagyobb color fesztiváljának”, amely a Budapesten már megrendezett Holi Peace folytatása. Hogy miről is van szó? A Holi napján a résztvevők száraz festékkel, vízzel, festékágyúkkal és -bombákkal szerelkeznek fel, hogy utána a magasba vagy egymásra dobják a festéket, így aztán senki és semmi nem marad színek nélkül. A zenét magyar DJ-k mellett az amerikai Borgeous szolgáltatja, a MÁV pedig külön partivonatot indít a Déliből Siófokra, amely kizárólag a résztvevőknek van fenntartva, és csak a déli fővárosban áll meg.

Black Comedy – Keszthely (07. 25–26.)

A XVI. Keszthelyi Nyári Játékok keretében adja elő Peter Schaffer komédiáját a Centrál Színház társulata. Az ifjú szobrász, Brindsley Miller és menyasszonya, Carol Melkett néhány drága, antik bútort kölcsönöznek engedély nélkül szomszédjuktól, hogy lenyűgözzék Carol katonatiszt édesapját és a Brindsley munkái iránt érdeklődő milliomos műgyűjtőt. Ahogy azonban lenni szokott, semmi sem alakul a tervek szerint, az események irányítása pedig kicsúszik a fiatalok kezei közül, és halad minden a biztos katasztrófa irányába. Mindezt Blaskó Péter, Pokorny Lia, Schmied Zoltán, Simon Kornél és Szilágyi Csenge tálalásában láthatja a nagyérdemű.

VASÁRNAP (07. 26.)

Margaret Island-koncert – Badacsony (07. 26.)

Múlt héten kezdődött, és még jövő héten is tart a Badacsonyi Bor7. A széles zenei palettát kínáló fesztivál keretében lép színpadra  a magyar zenei életben kevésbé megtalálható akusztikus, folkos popzenét játszó Margaret Island vasárnap 21 órakor.

A borgasztronómiai rendezvényen a zene mellé 17 kiállító pincészet kínálja borait, de kulturális programokban sincs hiány. A koncerteken kívül szakmai műsorok és előadások, kézműves bemutatók várják a látogatókat.

Nyereményjáték

A hőségriadós, megakánikulás hétre időzítettük nyereményjátékunk „Legnagyobb csobbanás” témáját. Posztolj vasárnap éjfélig egy képet/videót nyilvános Instagram- vagy Twitter-oldaladra #nagyonbalaton és #balcsisplash hashtaggel, és nyerj 4 jegyet az általad választott időpontban a Yacht Balaton partyra, valamint egy két főre szóló vacsorameghívást a balatonfüredi Matrózba!