Idén elég korai időpontra esik a farsangi időszak: már a hónap első hétvégéjén temetik a telet a maskarába bújt balatoni alakok. Velük együtt sok vendéglátóhely ébredezik: borvacsorákat, torkoskodást és kolbászfesztivált is feljegyezhetünk a naptárunkba. A melegebb időszakra való hangolódásban lesznek további segítségeink is: Veszprémben például ismét levetítik a Balaton Method című zenés road moviet, Bogláron pedig filmestekkel izzít a Kultkikötő.

Bor & Gasztro

Február 5-7.: Fonyódi Kolbászfesztivál

Kolbásztöltők, Fonyódi Betyárok és Kis Grófo is fontos szereplője lesz ennek a mindig nagy izgalommal várt balatoni fesztiválnak, ahol három napon át lehet mustárral és kenyérrel szervírozott sült kolbászokat kóstolni. Mindehhez szelvényeket kell váltani, amelyekkel aztán szavazni is lehet a kedvencekre. Az esemény egyébként látvány-disznóvágással indul, néptánc bemutatókkal folytatódik és meglepetés fellépővel zárul. Két programpont között pedig sajtkülönlegességek, szürke marha, balatoni borok, langalló és egyéb hazai termékek között válogathatunk a termelői piac részen.

Február 6.: Falusi disznóvágás Ábrahámhegyen

Ábrahámhegyen korán, viszont pálinkával indul a február 6-a, éppen úgy, ahogy azt egy hagyományos disznóvágás megkívánja. Lesz itt minden, ami ehhez tartozik: sült vér toros májjal, orjaleves, toroskáposzta, sült hurka, kolbász kenyérrel és savanyúsággal, na meg hajnalig tartó mulatozás. A programba bárki becsatlakozhat előzetes bejelentkezéssel, a kicsinyeket játszósarok várja. 

Február 6- július 9.: Borbarangolások Badacsonyban

Februártól egészen júliusig, minden szombaton más és más pincészet fogadja borvacsorával a vendégeket a Badacsonyi Borvidéken. Erős lesz a kezdés: február első hétvégéjén az Istvándy Pincészet gondoskodik az élményanyagról: Kéknyelű borok és pezsgő kerül terítékre, valamint olyan ínyenc fogások, mint ánizsos céklaleves vagy vaddisznó comb bazsalikomos paszternák pürével. Két héttel később a Laposa Birtok ragadja magához a bornyitót, ahol a vacsorán túl még sült gesztenyézés és forralt bor készítés is a program részét képezi.

Feburár 11.: Torkos Csütörtök - a Balaton több pontján

Balatoni éttermek is szép számmal csatlakoztak a Torkos Csütörtök projektjébe. Így, ha szeretnétek féláron ebédelni vagy vacsorázni menő helyeken, bátran vegyétek célba például a badacsonyi Hotel Bonvino Wine & Spa-t, a füredi Anna Grand Hotel és Éttermet, a szemesi Kistücsök Éttermet vagy a siófoki Mala Gardent. A teljes listát itt találjátok.

Február 13.: Olaszrizling szerintünk - Csopak

Csopakon a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Birtokon szervezett keretek között pattintanak ki nagyon sok dugót. Elsősorban az északi partról lesz ott mindenki, aki álmából felkeltve is jó tanácsokat adna egyszeri borászoknak a jó rizling készítéséről. Mindegyikük borait végig lehet kóstolni és/vagy beszédbe elegyedni velük. Képviselteti magát többek között a Figula Pincészet, a Söptei Pincészet és a Bujdosó Pincészet is, a fent említett két házigazda pincéje között pedig buszok közlekednek.

A belépő 7500 Ft, és az alapján, hogy a Facebook-eseményben már felesleges jegyek iránt érdeklődnek, csak arra tudunk következtetni, hogy érdemes nagyon sietni a vásárlással.

Február 24.: Chianti Borvacsora - Veszprém

Veszprémben egy különleges társulás eredményeként jött létre az a 6 fogásos borvacsora, amit február 24-én kóstolhatunk végig. Az ételekért a házigazda Chianti lesz a felelős, a borok viszont egyenesen a Tokaj melletti Mádról érkeznek; a 2006 óta működő Holdvölgy Pincészetből. Így alkot majd egy párt a homársaláta és a Furmint, a szarvasgombás vaddisznószűz és a Hárslevelű vagy a grillezett grapefruit és az Aszú. 

Február 26.: Télbúcsúztató a Balatoni Körrel - Balatonszemes

Balatoni bor
ból sosem elég. Tudjuk ezt mi is, és tudja a régió tehetséges borászainak és vendéglátósainak egy összetartó csapata, vagyis a Balatoni Kör is. Épp ezért február utolsó péntekén a Kistücsökbe szerveznek nekünk gasztro programot. A változatos borok mellé pedig mi más dukálhatna jobban, mint a tó környéki éttermek finomságai: a Télikert, a Baricska Csárda, a Bergmann cukrászda és a Kistücsök teríti majd meg az asztalt.

Farsang

Február 5-7.: Kaposvári Farsang

Kaposváron három napon át űzik nagy erőkkel a telet: lesz farsangi felvonulás, rönkhúzó verseny, bolondesküvő, és természetesen tiszteletét teszi Dorottya (Dorottya és a dámák diadalma a Fársángon) és Mágnás Miska is egy-egy szórakoztató előadás erejéig. Szokás szerint kikerül majd az asztalra a farsangi fánk, és egy bizonyos vicces nevű, fűszerezett alkoholos ital; a krampampuli. Ezek után pedig már nem is kérdés, hogy hatalmas mulatozással folytatódik az este. Aki viszont a szombat éjjeli parádézás után nappal is legény tud maradni, másnap félmaratonba csatlakozhat be. 

Február 6.: Farsang Farka - Téltemetés Tihanyban

Tihanyban nem akárhogy zajlik majd a karneválozás: délután 5 órakor díszes farsangi csapat indul a kisbíró vezetésével a Művelődési Ház elől a Visszhang dombra, ahol ünnepélyes keretek között "égetik el" a telet. Ebben például tűzzsonglőrök is segédkeznek. A vendégeknek pedig (akiknek illik farsangi viseletben megjelenni) újborral, forró teával, zsíros kenyérrel és pogácsával kedveskednek.

Február 6.: Karnevál Maszkabál a Télikertben - Keszthely

A Bezerics-féle borokról és az újhullámos konyháról híres Télikert most Velencei karnevált idéző díszbe borul, vagyis a beöltözős bulit különleges étel- és italsorral egészíti ki. Lesz például Kacsamáj terrine kézműves kaláccsal és lilahagymalekvárral, de csöröge fánk is. Semmilyen értelemben nem egyéjszakás kalandról lesz szó, mert ez a sor utána február 12-ig marad az étlapon. A zenéről DJ Szasza gondoskodik, akit Szita Gábor kísér kongán.

Február 6.: XVI. Keszthelyi Városi Karnevál

Február 6-án jelmezes alakok lepik el a Helikon Kastélymúzeum parkját, innen indul ugyanis a Maskarás Felvonulás. A díszes csapat a Fő térre érkezik majd meg, ahol díjazzák is a legjobb álarcosokat. A jelmezversenyre a Tourinform Irodában lehet nevezni február 5-ig.

Zene, film, színház

Február 7.: Balaton Method - Veszprém

Bírjuk a magyar zenekarokat; az Elefántot, a Quimbyt, a Punnany Massif-ot, főleg ha olyan izgalmas dalokat írnak, mint amik bekerültek ebbe a filmbe. Nem meglepő módon a balatoni helyszínekért is rajongunk. Mindebből pedig az következik, hogy a Balaton Method című zenés road movie kötelezően ajánlott mindenkinek, hiszen ebben a kettő találkozik: az előbb említettekkel együtt összesen 17 zenekar fakad dalra a tó különböző pontján. A film már nyáron is pörgött bizonyos mozikban, és most örülünk, hogy visszatér a vászonra. 

Február 10.: Weöres Sándor Rockandroll - Keszthely

Különleges előadással készül a keszthelyi Balaton Színház; február 10-én Weöres Sándor-sorok szólalnak meg a színpadon zenés formában, ezekre táncosok mozdulatai válaszolnak majd. A fő csavar, hogy az ének kicsit rockosabbra lesz véve, így tényleg izgalmas parafrázisra számíthatunk. A rendező Novák Péter.

Február 10.: Kultkikötő Filmklub

A Kultkikötő amellett, hogy már egy évtizede koncertekkel és színházi előadásokkal színesíti a balatoni nyarakat, most filmklubbal jelentkezik. Kéthetente magyar és nemzetközi filmeket vetítenek Balatonbogláron, amelyeken arra is lesz idő, hogy a közönség közösen kitárgyalja a filmélményt. Február 10-én a Semmit magamról című ír-holland filmdráma pörög majd a vásznon, amelyben felmerül a kérdés, hogy munkaadó és munkavállaló közül vajon ki avatja be előbb a másikat a magánéletébe.

Február 17.: Hadházi László önálló estje - Kaposvár

Hadházi László humorára mindig lehet számítani, a Balaton környékén legközelebb Kaposváron nevezhetünk be egy teljes estés nevetőprogramra. Olyan témákat boncolgat majd az ismert humorista, mint "A nők lennének jobb férfiak, vagy a férfiak lennének jobb nők?" vagy "Volt-e élet a mobil elterjedése előtt?". A helyszín az Együd Árpád Művelődési Központ Agóra színházterme. 

Február 19.: Magashegyi Underground & Kaukázus - Veszprém

A veszprémi Expresszó most sem aprózza el a zenekari felhozatalt: február 19-én a szeplős vállú Magashegyi Underground érkezik, mely ráadásul kiegészül a Kaukázussal.

Valentin-nap