Húsz centiméterrel magasabb a Balaton vízszintje a márciusban megszokotthoz képest.

Minden nyáron örülünk annak, ha nem kell bokáig érő vízben strandolnunk, de a mostani nagyon magas vízszint kezd aggasztó lenni. A Balaton átlagos márciusi vízállása 110 centiméter lenne, helyette most 130 centimétert mértek, az MTI fotóin pedig látszik, hogy Balatonfenyvesen elöntötte a víz a szabadstrand területét.

Balatonfenyveshez hasonlóan Balatonmáriafürdőn is arról árulkodnak a mai képek, hogy hasonló a helyzet.

Fonyódon szintén elöntötte a víz a partot.

Február elején megnyitották a Sió-zsilipet, de nem sikerült jelentős mértékben csökkenteni a vízállást. A közművek is csak 100 centiméteres vízálláshoz vannak tervezve, így a déli parti községek polgármesterei korábban megelőzési céllal homokzsákok elhelyezését javasolták a part menti nyaralóknál.

Az év ezen szakaszában szokott áradni a Balaton, ez tehát egy teljesen normális természeti jelenség. A korábbi évekhez mérten azonban tényleg magasabb most a vízszint, a Sonline szerint Zamárdinál néhány nappal korábban a nagy szél hatására már 155-öt is mutatott a vízmérce. A település polgármestere szerint nincs még vészhelyzet, kézben tartják a dolgokat.

Balatontipp munkatársa korábban közérdekű adatigénylést nyújtott be a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felé arról, hogy ki döntött az átlagosnál magasabb vízszint fenntartásáról, és miért csak február 5-én nyitották ki a Sió-zsilipet, amikor már 123 cm magas volt a víz. Február 11-én küldték el az igénylést, de azóta sem kaptak választ a kérdésre.