A jó idővel együtt több szabadtéri program is érkezik, így áprilisban futhatunk a Balaton-felvidék kevésbé ismert erdei ösvényein, körbetekerhetjük a tavat, vagy akár Budapestről is elindulhatunk egy flúgos futamon, amivel meghatározhatatlan körülmények között egyszer majd Balatonkenesén kötünk ki. Annak is van jó hírünk, akit a mandulavirágzás kevésbé köt le, mert a badacsonyi pincészetek megint befogadhatatlanul sok borvacsorát szerveznek, miközben az éttermek közül is egyre többen kapcsolódnak be a tavaszi üzemmódba.

Bor & Gasztro

A tavasz és az április azt jelenti, hogy az egyre jobb idő miatt sok balatoni étterem és pincészet hajlandó már most kinyitni. Egy folyamatosan frissülő cikkben gyűjtjük, hogy kinél döngettek nyitott kapukat. Áprilisban például már őket is kereshetitek:

Kikötő Étterem, Szigliget - nyitás: április 1.

Tipp:
Badacsonytördemicen nyitott az étterem ,,kistestvére", a Bistro Garage. Ez a hely annyira új, hogy még mi sem jártunk ott, az étterem egyelőre csak a hétvégéken nyit ki, és előzetesen be kell jelentkezni hozzájuk.

Baricska CsárdaBalatonfüred - nyitás: április 8.

Il Mercato Restaurant, Balatonakarattya - nyitás: április 22.

Hubertus-Hof Hotel & Restaurant, Balatonfenyves - nyitás: április 29.

Hegyi Csárda, Balatonlelle - nyitás: április 30.

Tipp: A nagy érdeklődés miatt már az április 16-i hétvégén is kinyitnak egy hatos menüsorral, de folyamatos nyitva tartás csak április 30-tól lesz.

Kishableány, Badacsony - nyitás: április 30.

Paletta, Keszthely - nyitás: április 25.

Tipp: Egyelőre csak "soft opening"-et ígérnek. Ezt mi úgy tudjuk lefordítani, hogy próbaüzemben nyitnak ki.

Hubertus-Hof Hotel & Restaurant, Balatonfenyves - nyitás: április 29.

Április 1-3.: Akali bor napja mandulavirágzáskor

Balatonakalin megragadják a Balaton-felvidék és a szezon legjavát, és összeboronálják a bort és a mandulafa-virágzást egy háromnapos esemény erejéig. Ez számunkra azt jelenti, hogy miközben mandulából készült süteményeket kóstolhatunk, kiokosodhatunk az olasz rizling szőlőfajtával kapcsolatban, megismerhetjük az Akali Borút Egyesület borosgazdáit és mandula jelzővel ellátott események sorába kapcsolódhatunk be, mint például a mandula bál és mandulás vacsora.

Április 2.: Liszkay zongora- és borest a Sparheltben - Balatonfüred

A füredi Sparhelt már bizonyított vidéki romantikus hangulat és mesterien komponált étel-fronton, és most egy borszakember meghívásával készül legújabb dobására. Hétvégén a vörösbor túlerővel bíró Liszkay Borkúria képviseletében érkezik Liszkay Mihály, aki nem csak borairól mesél majd, hanem zongorához is ül, hogy egy kisebb koncerttel kísérje a Elek Balázs pisztrángot, vaddisznót és kacsát is tartalmazó, 5 fogásos vacsoráját.

Április 2-30.: Borbarangolás Badacsonyban 

Szerencsére áprilisban is jut minden hétvégére egy boros esemény, a sorindító most a Borbély Családi Pincészet lesz. A badacsonytomaji birtokon többek között csülök terrine és fehérboros rozmaringos sertéskaraj ágyaz meg a kéknyelű, „kinnagangon”rosé és késői szüretelésű boroknak. A következő hétvégék barangolós programjáról a Németh Pince, az Óbester Panzió, a Borbarátok és a Szabó Családi Pince gondoskodik. Mindenhol adott a szép környezet meg a kecsegtető palackok, és elnézve az ételfelhozatalt, a gasztrokalandoroknak sem lesz okuk panaszra. A regisztráció erősen ajánlott, további részleteket itt találtok.

Április 30.: Balatongyöröki Palacsinta Fesztivál

Újra lehet indulni a "Györöki Palacsintás Király"-címért, amihez mindössze csak ügyesen kell keverni a palacsintatésztát, majd pedig még ügyesebben forgatni. A helyi erőket erősen megmozgató esemény napján valószínűleg már csak az illatok is becsábítják a majd a vendégeket  a Jüngling Zoltán Közösségi Házba, de elöljáróban annyi, hogy különleges töltelékű, panírozott, csúsztatott, rakott, csőben sült és további egyéb extra változatokra lehet számítani.  

Film & Színház & Irodalom

Április 1-27.: Szivárvány filmklub - Kaposvár

Szivárvány Kultúrpalota filmklubja áprilisban olyan alkotásokat vesz elő a 2015-ös, nemzetközi filmdráma-fiókból, mint A Szoba, a Mustang, Victoria és a Marguerite - A tökéletes hang. Ha ezek így rögtön nem mondanak semmit, érdemes megnézni az előzeteseket, melyek tartalmaznak szökési tervet, tradíciókra alapozott elnyomás elleni reakciókat, váratlan bankrablást és borzasztóan éneklő énekesnőt. Csak javasolni tudjuk, hogy csatlakozzatok be valamelyik közösségi filmnézésbe.

Április 2.: Szomszédnéni Produkciós Iroda 

A Dumaszínház csapatának három tagja két alkalommal látogat a Balaton környékére áprilisban. A Szomszédnéni Produkciós Irodaként elhíresült két erdélyi fiú a Balatoni Yacht Klubban mesél majd viccesnek ígérkező történeteket, lassan de biztosan.

Április 11., április 29-30.: Költészet napja, Jókai-napok - Balatonfüred
 
A Balaton irodalmi központjának számító Füred József Attila születésnapját és a már hagyománynak számító Jókai-napot is tisztességesen megünnepli majd. Csak hogy néhány programot kiemeljünk: a Költészet napján a Kisfaludy Galériában Ferenczi György és a Rackajam rendhagyó, koncertes irodalomórájára ülhetünk be, Jókai napján pedig kipróbálhatjuk, jobb Jókai-bablevest főzünk-e a Koloska-völgybe kitelepült versenytársainknál.

Április 13.: Hegedűs a háztetőn - Keszthely

A világhírű Broadway-musicalt a veszprémi Pannon Várszínház színészei előadásában nézhetjük meg a Balaton Színházban. Aki ismeri a darabot, annak azért, aki nem, annak pedig azért ajánljuk a kedves, szakállas hegedűs és közössége történetét és a slágerré vált dalokat. Utóbbiaknak a Budapest Klezmer Band ad zenei aláfestést. 

Zene & Fesztivál

Április 1., 8.: Koncertek az Expresszóban - Veszprém

Megint erős lesz az Expresszó felhozatala, úgyhogy edzhetjük is karjainkat a csápolásra. Csak néhány program: április 1-én Fábián Juli & Zoohacker dallamos-elektronikus zenéjével indul az este, majd Odett következik, kissé szomorkás popslágereivel. Egy héttel később a fesztiválok kedvelt hazai zenekarai, a Mary Popkids és Puskás Petiék, vagyis a The Biebers áll színpadra, de lesz Irie Maffia és Halott Pénz is.

Április 8-10.: Tapolca Tavasza Fesztivál

Tapolcán olyan zenei felhozatallal ünneplik a tavaszt, mint a Balkan Fanatic, a Margaret Island vagy Éliás Gyula. Érdemes tehát a városban, és azon belül is a Malom-tó környékén sétálgatni, már csak azért is, mert egész nap kézműves kirakodóvásár, táncegyüttesek, mesterség bemutatók zajlanak, és még népi játékokat is kipróbálhat a család.

Április 22-24.: PAW - Tavaszi zizzenés Balatonfüreden (x)

A füredi Hotel Annabellában háromnapos "táncfesztivált" tartanak, ahol kezdők és haladók együtt járhatnak órára, workshopokra és persze bulikba. Műfajokat tekintve lesz társas tánc, salsazumbabachatakizomba, de rocky és swing is. A sok programban az az egyik legjobb, hogy külföldi tanároktól is tanulhatunk, és este már tesztelhetjük is frissen szerzett tudásunk, különböző termek különböző stílusú zenéjére.

Természet

Április 10.: Udvaribolondok Balaton-felvidék terep maraton

Az Udvaribolondok egyesület egy egészen új és izgalmas ötlettel állt elő: a Balaton-felvidék egyedi futópályáin, erdei utakon, pincék mentén szervez terep maratont. Tökéletes lehetőség tehát ez arra, hogy megismerje az ember Balatonudvari, Örvényes, Pécsely, Vászoly, Dörgicse és Mencshely környékét, persze a választott távtól függően. A lehetőségek kilométerben: 7-15 - 25 - 40, de nem kell megijedni akkor sem, ha nem edzett futók vagyunk, sétálni, nézelődni ér, a kilátás úgyis gyönyörű lesz. Az út során pedig a frissítő pontokon csokis keksz, banán, víz vár. A nevezési díjat április 1-ig lehet kedvezményesen befizetni.

Április 23-24.: Flúgos futam

A Flúgos futam tulajdonképpen egy jótékonysági játék, mely során a résztvevőknek Budapestről kell eljutniuk Balatonra. Mindezt persze nem úgy, hogy bepattannak az autóba, és lerobognak a sztrádán, hanem közben kreatív fejtörőket kell megoldani állomásról állomásra. Idén a Gróf Széchenyi Család Alapítványt támogatják a résztvevők, a befolyt összeget a rászoruló gyermekek étkeztetésére fordítják. A rajthelyszín egyelőre titkos, de az biztos, hogy a cél a balatonkenesei Hotel Marina-Port**** lesz, jelentkezni pedig már ér, sőt! Vészesen fogynak a helyek.