Már hatodik éve minden nyáron eljön az a hét, amikor a Tihanyi rév és annak jachtrengetege közelében a kortárs kultúra zászlóshajójaként feltűnik az ARTplacc fesztivál. A MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként képzőművészet, design, színház, irodalom, film és zene egyként száll a fedélzetre, hogy saját eszközeivel hű képet fessen a jelenről.

Július 21. és 24. között a fenntarthatóság lesz a Tihanyi ARTplacc központi kérdése: az idei fesztivál az erre adott lehetséges válaszokról és alternatívákról szól. Tihanyt a balatoni régió egyik legszebb városaként tartják számon, a híres levendulás vagy a sokat emlegetett visszhang mind a természet szépségét hirdetik, mégis felvetődik a kérdés, hogy hol és milyen szerepet kap ebben az ember.

Szemző Zsófia, Fehér László és Gáldi Vinkó Andrea csak pár név azok közül, akik ezt a törékeny kapcsolatot járják körbe, és azt boncolgatják, hogy lehet visszaállítani a harmóniát, egyáltalán kell-e. Kísérő installációként láthatjuk Łukasz Pastuszka és Illés Zsófia Szonja Forest 2.0-ját, ami a design, installáció és gasztronómia határain táncolva mutatja be a fenntarthatóság és az étkezési kultúra közösségi vonatkozásainak találkozását. A Deák 17 Galéria Dobozterek kiállítása a fiatalabb közönséghez szól, félig nyitott, félig zárt tereivel izgalmas átmenetet képez publikus és intim szféra között.

Idei újítás, hogy a kiállítás napközben díjtalanul látogatható, az 1500 Ft-os belépőt csak 17.00 óra után kérik a programokhoz.

A főtémához kapcsolódva jelenik meg a designrészleg is, a programot szervező MONO art & design galéria és concept store kínálatából válogatva a tudatos design, a minimalista esztétikum és a természet hármasát fókuszba helyezve. Többek közt a CUCC papírzsákok, MOHA design, Logifaces, Malinovka termékek közül szemezgethetünk, de például a Succult vagy a Monge workshopján készíthetünk beton virágtartót kedvenc pozsgás növényeinknek, vagy akár ékszereket is.

A fiatalabb generáció által hozott legkortársabb hullámot a művészeti egyetemek diákjai képviselik, a társművészetek pedig szintén a legfrissebb formában igyekeznek bemutatni a művészet és a kultúra legfontosabb szeleteit. Az InstaVers alkotói, Kele Dóri és Borda Réka mesélnek instant irodalomról és telefonos fotózásról, a Freak Fusion Cabaret az utcaszínház és a cirkuszi attrakciók szerelemgyerekét hozza.

Idén sem maradhatnak ki az esti programok, mindennap filmvetítéssel lazíthatjuk le magunkat a napi kultúrsokk után, zárásképp pedig olyan dj-k kapcsolnak ki, mint Vida Vera vagy Suhaid.