A Balatuning csapata átfutja a Balatont, csak azért, hogy megnézzék, hol indul a szombaton kezdődő Füredi Borhetek, de futni Balatonbogláron is lehet majd a Kultkikötő képzeletbeli futballpályáján. Piknikezhetünk Paloznakon, ahonnan a jó zene sosem hiányzik, de ha klasszikus dallamokra vágyunk, akkor Siófok felé kell vegyük az irányt. Veszprémben lesz családi hétvége, a komolyzene kedvelői pedig a Várnegyedben hallgathatnak hegedűszót.

Péntek (08. 05.)

Nyári filmvetítések Siófokon (07. 22. - 08. 05.)

A kisebbeknek szóló vetítések minden héten pénteken délelőtt 10:00-tól várják az érdeklődőket, ez a héten sincs másképp. Ezúttal Dargay Attila filmjét láthatják a látogatók, ami a kis Vuk történetét meséli el, akit nagybátyja, Karak nevel fel, miután elvesztette szüleit. Sok kalandon keresztül kell mennie, mire felnőtté válik, történetét pedig akár a család minden tagja szívesen nézi újra.

Balatuning Sunset Run - Siófok (08. 05.)

A Balatuning csapata egy péntek esti kocogásra visz el bennünket 17:00-tól, de szerencsére közben kompra és hajóra is kell szállni, így tulajdonképpen egy kirándulást tehetünk a Siófok - Szántód - Tihany - Balatonfüred - Siófok útvonalon. (Persze azért sem haragszanak meg, ha valaki a szombaton kezdődő borhetek miatt véletlenül Balatonfüreden marad.)

Kultkikötő - Balatonföldvár, Balatonboglár és Balatonfenyves (07. 18. - 08. 27.)

A MOL Nagyon Balaton elhozza ezen a nyáron a kulturális és művészeti életet a Balatonra a Kultkikötő programsorozatával. A Csiky Gergely Színház Sóska, sültkrumpli című műsora augusztus 5-én este 20:30-tól mutatkozik be balatonboglári színpadon. Aki már olimpialázban ég, és focirajongó is, annak a három kissé szerencsétlen futballbíró szerelmi és szakmai civakodásai jó ráhangolódást jelenthetnek a nyári játékokra. Tóth Géza rendezése ezúttal a pálya helyett az öltözőbe visz minket, amiben a főszerepeket Sarkadi Kiss JánosKalmár Tamás és Lugosi György játsszák. 

Auer Lipót Nemzetközi Hegedűfesztivál - Veszprém (08. 02-07.)

Népzene, jazz és klasszikus zene. Ezekkel a zenei stílusokkal mind-mind találkozhatunk hegedűs feldolgozásban, ha ellátogatunk Veszprémbe, ahol augusztus 2. és 7. között a hegedűé lesz a főszerep! Az Auer Lipót Nemzetközi Hegedűfesztivál célja, hogy a városba hozza azokat a világklasszis zenei ikonokat, akik a komolyzenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben is fellépnek. Pénteken 20:00-tól Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán koncertjét hallhatjuk, ahol felcsendülnek Beethoven, Brahms és Kreisler dallamai is.

Kertmozizz pénteken!

Szombat (08. 06.)

Tihanyi Szabadtéri Játékok (08. 03-27.)

A Család ellen nincs orvosság című komédia pont olyan előadást hoz, amit a cím és a műfaj ígér. Shakespeare-t, nagymonológot és élet megfejtését ne várjuk tőle: itt egy rég nem látott szerető toppan be dr. Mortimore életébe, és kiderül, hogy rövid szerelmüknek bizony van egy 18 éves izgága gyümölcse is. A bonyodalom elkerülhetetlen, mert a főhős mindent megtesz, hogy elmeneküljön az apai szerep elől. A főszerepekben Oberfrank Pált, Palásthy Beát és Rancsó Dezsőt láthatjuk szombat este 20:00-tól.

V. Paloznaki Jazz Piknik (08. 04-06.)

A MOL Nagyon Balaton idei jazzpiknikének zenei felhozatalára egyáltalán nem lehet panaszunk: pénteken fellép Boggie, a Kéknyúl Hammond Band, a nagyszínpadon pedig az Incognito zenekar lesz látható 21:30-tól. Az egész napos gyerekprogramok után az este mindig a zenéé, és ha már jazz, akkor Bin-Jip! A zenekar 2010-ben alakult, legutolsó lemezük 2014-ben jelent meg, és azóta járják az országot. Szombaton este 19:30-tól láthatjátok őket a nagyszínpadon, ráadásul ha marad bennetek szufla, akkor 21:30-tól jön az Earth, Wind & Fire Experience című műsor, amelyet a zenekar korábbi tagjának együttese, az Al McKay Allstars hoz el Paloznakra.

Füredi Borhetek (08. 06-28.)

A Balaton legnagyobb hagyományú fesztiválja a Füredi Borhetek, ami ezen a héten szombaton veszi kezdetét a MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként, és egészen a nyár végéig tart majd. A nyitónapon láthatunk fúvószenekart és néptáncegyüttest is, de az est fénypontja a megnyitón kívül a Senga Na Lenga feat. NappyG nevű formáció koncertje lesz. A borászok mellett pecsenyesütők, egy cukrászda, valamint 15 kézműves- illetve pálinkaház is várja a látogatókat. A borospavilonok mindennap reggel tíztől éjfélig lesznek nyitva, és mindenki egyedi készítésű, új kristálypoharakból ihatja a bort.

Victor Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák - Balatonfüred (07. 27. - 10. 30.) 

A 20. századi képzőművészet egyik kulcsfigurája, az op-art és a geometrikus absztrakt művészet irányadó képviselője, az illúziók mestere Victor Vasarely. Magyarországon született és tanult, a harmincas években költözött Franciaországba, ahol kiteljesedett a művészete, rátalált saját hangjára. Azt hirdette, hogy a művészet legyen elérhető mindenki számára. Az ő kiállítását tekinthetik meg a Vaszary Villa látogatói a hétvégén reggel 10:00-tól este 20:00-ig.

Kertmozizz szombaton!

  • 21:00 Öngyilkos osztag, 23:00 Egy őrült pillanat (Révfülöp
  • 21:00 Öngyilkos osztag (Balatonakali)  
  • 21:00 Maja, a méhecske (Balatonaliga
  • 21:00 A kis kedvencek titkos élete (Csopak
  • 09:00 Gryllus Vilmos koncert, 21:00 A kis kedvencek titkos élete (Fövenyes)
  • 21:00 Fehér Farkasok (Vonyarcvashegy
  • 20:30 Jégkorszak – A nagy bumm, 22:30 Batman Superman ellen (Zalakaros)
  • 21:00 A Függetlenség napja - Feltámadás (Zamárdi)

Vasárnap (08. 07.)

Balatonlellei Borhét 2016 (08. 01-07.)

A 24. Lellei borhét még mindig tart a balatonlellei Rendezvényparkban, a népzenei fellépők és gyermekprogramok a kisebbeket szórakoztatják, a nagynevű kiállító borászatok pedig a felnőtteket csábítják el egy kóstolóra, a kettő együtt pedig elkerülhetetlenül éneklést és táncházat hoz majd magával. Vasárnap este lesz tűzijáték is.

Zene a Zöldben - Virtuózok koncert (08. 07.)

A Zene a Zöldben komolyzenei programsorozatra vihetünk piknikkosarat, pokrócot, kiscicát és nagymamát, akikkel beülhetünk a fák közé Siófok legszebb parkjában, a Jókai parkban. A Balaton-parton vasárnap este 19:00-tól a Virtuózok zenekar zenél majd a lombok között.

Gulácsy álmai kiállítás - Tihany (07. 21. - 10. 09.) 

Gulácsy Lajos életművének személyes oldalát ismerhetik meg a látogatók július 27. és október 9. között a KOGARTban. Magyarországon élt és tanult, de többször járt Párizsban és Rómában is, művészetére pedig nagy hatással volt az itáliai kisvárosok hangulata. A tárlat olyan jellegzetes témákra és motívumokra összpontosít, mint a kertek, a középkori, reneszánsz és rokokó jelenetek, a női portrék, valamint a szerepjátékos önarcképek és Na’Conxypan-univerzum.

Veszprémi Vigasságok (08. 07.)

Augusztus első vasárnapján, 7-én a mózeskosarak és hímzett terítők rajongóinak kedvez a veszprémi kirakodóvásár az Óváros téren, de aki a magyar népzenei dallamok szerelmese, az sem fog unatkozni a Folklórdélelőttön. Aki pedig a kisebbeket vezetné be a magyar népi hangzásvilágba, annak délután a Csurgó Zenekar táncos-játékos koncertje lesz segítségére, ami ingyen megtekinthető.