Lehet mondani, hogy a szeptember a nyár meghosszabbítása, mert indián nyár, jó idő és béke foglalja be a régiót. Pedig valójában csak annyi történik, hogy a strandolós tömeg eltűnik, a tó körüli programok pedig folytatódnak. Bárki bármit mond: ha Veszprémbe egy vasárnapi ebédre levonul az összes menő vidéki étterem, Köveskálon egész napos buli lesz, Balatonkenesén hatalmas hajókiállítást tartanak, Mindszentkállán vulkánok körül futnak, Hegymagason pedig két kreatív kanadai séf fog főzni, akkor senki nem mondhatja, hogy kihalt ez a régió.

Szeptember 2-4.

Budapest Bár koncert - Veszprém (09.03.)

A 2007-ben alakult gypsy lounge zenekar a magyar könnyűzenei színtér krémjét szokta elhozni koncertjeire, és lassan megkerülhetetlenné válnak bármerre járunk. Olyan klasszikusok zenéit adják elő, mint Liszt Ferenc vagy Michael Jackson, ahol pedig ez a kettő megfér egymás mellett, ott a hangulat felér egy húszas évek-beli swing klubéval egy péntek estén. A szeptember 3-i veszprémi koncerten 19:00 órától Behumi Dórival, Rutkai Borival, Frenkkel, Keleti Andrással, Kiss Tiborral és Szűcs Krisztiánnal találkozhatunk.



Balatoni Hajókiállítás - Balatonkenese (09. 02-04.)

A 21. Balatoni Hajókiállítás ezúttal is különleges programokkal készül a nézelődők számára. Többek közt lesz beszélgetés a riói olimpikonjainkkal és edzőikkel, útmutatást kaphatunk hajóvásárlással kapcsolatban, lesz szakmai beszélgetés például a Kékszalagról, illetve katamarán vízi bemutatót is láthatunk Balatonkenesén szeptember 2. és 4. közt. Aki viszont mindenféle matrózmintás ruhát szeretne venni, az sem fog csalódni: még igazi vitorlából készült táskát is lehet majd kapni.

Szeptember 9-11.

Stílusos Vidéki Éttermiség - Veszprém (09. 11.)

A vasárnap déli ebéd is új köntösbe öltözhet egy kis csavarral: például ha egy hús-vér, igazi érsek mondja előtte az áldást. Ha erre a kis kuriózumra már ki vagyunk éhezve, akkor a Veszprémi Várba érdemes menni szeptember 11-én, a SVÉT rendezvényére. Tizenkilenc neves vidéki étterem jelentkezik majd finomabbnál finomabb fogásokkal a helyszínen, hogy a fáradó őszi nap melegében mindenkit jóllakassanak. Többek között olyan nevek is felbukkannak majd, mint a helyi nagyágyú Kistücsök és Chianti, vagy a debreceni IKON étterem. Encsről az Anyukám Mondta Étterem érkezik, a borokat pedig a Balatoni KÖR borászatai adják.

Kompkoncert - Kiscsillag - Tihany (09. 10.)

Már nem igazán kell bizonygatni, hogy a Balaton nem csak "egynyári" szórakozás. A Nagyon Balaton őszi kompkoncertjei is minden alkalommal jelentős ember- és víztömegeket mozgatnak meg, és nem lesz ez másképp szeptember 10-én a Kiscsillag zárókoncertjén sem. A Tihanytól Szántódig tartó úton talán az idén megjelenő új albumról is hallhatunk egy-két dallamot, melyet már a zenekar új dobosával vesznek fel.

FALKAstrand - Balatonfűzfő (09. 10.)

Idén három új strand is nyílt a kutyások számára, ahol együtt lehet pancsolni kedvenceinkkel, de évről évre Balatonfűzfőn is csobbanhatunk egy nap közösen velük. Ez a FALKAstrand, ahol a kutyaszépségverseny és a vízbeugró-verseny teljesen általános programnak számítanak, ahogy a kutya-gazdi páros úszóverseny is. Ha kedvet kaptál hozzá, akkor a szeptember 10-i rendezvényre itt tudsz jegyet váltani.

Balatonman - Balatonfüred (09. 09-11.)

Még nem késő regisztrálni azoknak, akik a Balatonman Triatlon versenyéhez elég energiát éreznek magukban, és a szeptemberi 20 fokos víz sem riasztja el őket. Az embert próbáló versenyen nem csak részt venni élmény, hanem szurkolni is - ráadásul a parton maradtakat is szórakoztatják a vendégsátorban.

Szeptember 16-18.

Kálibuli 2016 - Köveskál (09. 17.)

A Káli-medence vitathatatlanul a Balaton legromantikusabb tája ősszel is, ezért ha igazi bormámoros, fűben ülős nyárbúcsúztatóra vágyunk, akkor szeptember 17-én Köveskálon a helyünk a Kálibulin. A kis faluban egymás hegyén-hátán sorakoznak a neves borászatok és a díjnyertes éttermek, tehát itt művészet nem jóllakni. A MOL Nagyon Balaton buliján az evés-iváson kívül számos meghívott vendég és beszélgetőpartner is lesz, többek között Mautner Zsófi gasztroblogger, Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója és Stumpf András, a Mandiner újságírója.

Everness indián nyár - Balatonkenese (09. 15-18.)

Aki a nyári fesztiválszezon után inkább nyugalmasabb vizekre evezne ősszel, annak az Everness csapatával érdemes erre az igazi mentális-spirituális feltöltődésre ellátogatnia a Part Üdülőbe szeptember 15. és 18. között. A mindennapos reggeli jóga után többféle előadások, meditációk és workshopok is lesznek, ahogyan koncertek is a nyugalom jegyében.

XIII. Mesefesztivál - Veszprém (09. 16-18.)

A veszprémi mesefesztiválon a kicsik mellett a pedagógusok és a kíváncsi érdeklődők is találhatnak maguknak izgalmas programot. A bábelőadásokon kívül lesz éjszakai kalandtúra és dramaturgiai workshop is, de Hófehérke is fel fog bukkanni a szeptember 16-18-i hétvége során.

Mara és Julian Jernigan a Gilvesy Pincében - Hegymagas (09. 17.)

Nem csak a Káli-medencében lehet az őszt híres séfekkel köszönteni, mi már mondjuk egy ideje, hogy éveken belül Hegymagas is ünnepelt gasztronómiai célpont lehet a Balatonnál. A Gilvesy Pincészet például időnként szervez egy-egy komoly séf részvételével vacsorákat, idén szeptemberben a kanadai Mara Jernigant érkezik, aki hozza magával szintén zenész szakács fiát, Juliant  Hegymagasra. Az ötfogásos vacsora Gilvesy birtokán lesz (amelyről itt írtunk bővebben) a Szent György-hegyen, az alapanyagokat saját maguk szedik majd össze a környéki piacokról és termelőktől, a borokat pedig a pincéből hozzák fel.

Szeptember 23-25.

Somlói Juhfark Ünnep 2016 - Somlójenő (09. 24.) - MEGTELT

A Tornai Pincészet sétálókóstolója önmagában is megér egy misét, de a juhfark köré szerveződött tematika valóban egyedülállóvá teszi ezt a rendezvényt. A séta közben 16 borász és pincészet borait kóstolhatjátok meg (köztük a Tornai Pince 2013-as Grófi Juhfarkját, ami a londoni International Wine Challenge-n Trófea Elismerést kapott), illetve mesterkurzusokat is meghallgathattok a Somlóról.

3Vulkán Kalandfutás - Mindszentkálla (09. 24.)

Aki három vulkánt (legalábbis azok maradványát) is körbe szeretné futni ősszel, annak szeptember 24-én Mindszentkállán a helye. Változatos hosszokon (1-21km) és több korosztályban is indulhatnak a versenyzők. Nevezni a helyszínen és előre is lehet, a nyertesek pedig bort, könyveket és más meglepetéseket is kapnak, póló pedig minden nevezőnek jár. Azokon a szakaszokon pedig, ahol lehetséges, ott biciklivel is kísérhetjük a versenyzőket.

J/24 - Melges24 Országos Bajnokság - Balatonlelle (09. 22-25.)

A tizenkétszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas is megfordul majd a hétvégén Balatonlellén, ahol 3 napon keresztül figyelhetjük a suhanó hajókat a vízen - szerencsére a partról, mert a víz már igencsak hűs ilyenkor. Két hajóosztályban is indulnak majd versenyzők, ráadásul bizonyosan találkozunk majd külföldi nevekkel köztük, mivel jövőre itt rendezik meg a J24 kategória Európa-bajnokságát is.

Őszi szezonnyitó buli a BL Yachtclubban - Balatonlelle (09. 24.)

Úgy az igazi, ha hajókkal és autókkal is köszönthetjük az őszt - mindkettőre lesz lehetőség szeptember 24-én a BL Yachtclubban, ahová a Total Chrono oldtimer verseny indulói érkeznek majd meg 18:00 óra magasságában. A veterán autók bevonulása után koncert és DJ fogja táncoltatni a közönséget - amire szükség is lesz, ha nem akarunk megfázni.

Búcsú a nyártól a Balatonon - Paloznak, Veszprém, Vonyarcvashegy

A falvak elengedhetetlen kelléke az őszi búcsú, ahol szerencsére kezdünk túllépni az elemes kiskutya-mulatós zenekar párosításokon. A hétvégén például Veszprémben és Vonyarcvashegyen Szent Mihály napja alkalmából lesz vásári forgatag, de Paloznakon is találunk majd hasonló jellegű programot.