A gyerekeket érdemes az egyhetes őszi szünet előtt kellemesen elfárasztani egy tökbulival Földváron, vagy egy családi kirándulással Zádorváron, hogy a nagymama és a napközis tanítónéni már ne tépje a haját a kis energiabombáktól. A család idősebbik felének Veszprémben, a Cannes-i filmek közt a helye, de ha pár órára inkább Sherlock Holmes bőrébe bújnánk, akkor a Vaszary Galéria lesz a mi Scotland Yardunk. Az őszi evős-ivós pokrócozós bulikért ezúttal Kisapáti és Paloznak a felelősek.

Október 28-31. - Mozinet filmnapok Veszprémben

A Cannes-i Filmfesztivál legjobbjait hozzák el Veszprémbe, a Városi Művelődési házba október végén. Cannes-ban nem az akciódús látványfilmeké a főszerep, sokkal inkább a társadalmi problémákra reflektáló, kevésbé a tömegeknek szóló darabok a jellemzőek. De jól tudjuk, hogy a jó film nem feltétlen robbant bankot - bizonyíték erre például a koreai történelmi dráma, A szobalány is, vagy az idén fődíjat nyert Az ügyfél is. Ezek mellett láthatjuk még Olli Mäki legszebb napjá-t, a Sors kegyeltjei... meg a többiek-et, de az igazán különlegesre sikerült francia Állva maradni-t is.


Október 28. - 30Y koncert (Veszprém)

Akit a közelgő pihenésnek már csak a gondolata is feltölt, és pénteken még ki szeretné adni magából a megmaradt energiáit, annak az Expresszó Klubban a helye, a magyar alternatív rock egyik zászlóshajója, a 30Y koncertjén.

Október 29. - Nyomozás a Vaszary Galériában (Balatonfüred)

Két bűntényre is fényt deríthetünk szombaton a Vaszary Galériában megrendezett interaktív programon: a múzeum kurátorát ájultan találják, míg egy festménynek épp a bemutatása napján veszik nyoma. Ezután egy gyöngysor is eltűnik a kíváncsi szemek elől, a megoldáshoz pedig a múzeum tárlatain keresztül vezet az út. A lopások körülményeit megvizsgálva a résztvevőknek kell kideríteniük, hogy ki volt a tettes, mi lehetett az indítéka - és hol lehetnek most az ellopott műtárgyak.

Október 29. - Töklámpások rejtélye (Balatonföldvár)

A Halloween már nálunk is lassan népünnepéllyé növi ki magát, de hát ki ne szeretné az ingyen csokit osztogató kedves szomszédokat és a zombijelmezes hétéveseket. Kevésbé szívderítők, de annál izgalmasabbak viszont a csúnyán vigyorgó töklámpások, amik valami nagyon rejtélyeset csináltak Balatonföldváron, a megoldásra pedig a család együtt is keresheti a választ október 29-én (persze csak ha nem ijedünk meg a töklámpásokkal kivilágított úton).

Október 29. - DJ a szőlőben - Cserépkályha Edition (Paloznak)

A Homola Pincészet elindította szeptemberben a DJ a szőlőben programsorozatát, ahol hétről hétre egy barátias kertiparti részesei lehetünk az őszi színekbe borult szőlőtőkék közt. A finom borok egyébként is garantáltak, de akinek a bulihoz ez nem elég, az számíthat DJ Szamosira, aki a zenét biztosítja. Ezúttal szombaton a cserépkályha is begyújtásra kerül, úgyhogy ennél romantikusabb panorámanézős programot találni sem lehet a környéken.

Október 29. - Street food lakoma a Búzalelke Pékességgel (Kisapáti)

Ha a szőlőben borozás helyett inkább az utcai sütögetés hívei vagyunk, akkor a Búzalelke Pékesség lesz a szívünk kenyerének csücske. Nem csak mert itt éneklés közben sütik a kenyereket, de most szombaton a street food lakoma ételei olyan szakácsok kezei alól kerülnek ki, mint Gilvesy Róbert, vagy a Pláne Badacsonyból ideszökkent Tóth Ádám. A meleg hangulatnál már csak a forró italok és az illatok lesznek hívogatóbbak - ha épp arra járunk, kár lenne pár falat nélkül továbbmenni.

Október 29-30. - Hello Local Nemcsak JazzKlub (Balatonfüred)

A hétvégén két koncerttel is megörvendezteti a jazzrajongó közönséget a Hello Tourist és Kredenc közös szervezésű programsorozata. Ha a hangulatról kellene beszélni, mindent elmond, hogy a hangszerek közt lesz Figula-vibrafon, Csipszer-zongora és Tóth-ütőshangszerek is, a vállalkozókedvűek pedig rögtönzött táncórán is részt vehetnek majd. Szombaton DJErnőPiaffal, vasárnap pedig a VIPP Jazz Trióval bulizhattok együtt.