Összeült hét elismert balatoni vendéglátó egy sokat látott vendéglátóipari szakemberrel, és megállapodtak abban, hogy a balatonfenyvesi angus marha és a vászolyi sajt a Balaton legjobb alapanyaga 2016-ban. A díjat a Balatoni Gasztrotérképek ötletgazdáival (Szauer Judit és Budavári Dóra) közösen alapították azért, mert szeretnék felhívni a figyelmet a környék rohamosan fejlődő gasztronómiájára és az alapanyagok kiemelt fontosságára (erről a témáról és az egyre több helyben termelt alapanyagról idén itt írtunk).
A 2016-ban megválasztott balatoni alapanyagok mellett ebben az évben a zsűri az olaszrizlinget ajánlja a régió kiemelt boraként (idei őszi olaszrizling ajánlatunkat itt olvashatjátok).
A kiválasztást ők végezték el:
- Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház)
- Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem)
- Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró)
- Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda)
- Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány)
- Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója)
Az alapanyagok meghatározásánál a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől. A szakmai “zsűri” tagjai két-két javaslatot hoztak a közös megbeszélésre, ahol szinte teljes egyetértésben választották ki a győzteseket.
A mindent eldöntő beszélgetésen szóba került még a vadhús, a balaton vízgyűjtő területéről származó tavakban nevelt nyúrga ponty, a keszthelyi tokhal, a mandula, a levendula, a somogyi kifliburgonya vagy éppen a nemesvámosi tökmagolaj is.
A díj legjobb része, hogy az alapanyagokat megválasztó éttermek más vendéglátóhelyekkel (a legtöbb helyet idén nyáron mi is ajánlottuk) együtt az étlapjukon is megmutatják, hogy mitől annyira kiemelkedő a fenyvesi angus és a vászolyi sajt. November 25-től három hétvégén keresztül, december 11-ig az alábbi helyeken mind lesz ezekből az ételekből táblás ajánlat:
- BL YachtClub & Apartments (Balatonlelle)
- Bonne Chance Étterem (Bázakerettye)
- Bonvino Hotel (Badacsony)
- Chianti Étterem (Veszprém)
- Horváth-Ház Borgaléria (Balatonfüred)
- Hubertus Hof Hotel & Restaurant (Balatonfenyves)
- Káli Art Inn (Köveskál)
- Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
- Kővirág Étel-Ital-Ágy (Köveskál)
- Kredenc Borbisztró (Balatonfüred)
- Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)
- Kristinus Borbirtok (Kéthely)
- Laposa Borterasz (Badacsony)
- Mala Garden (Siófok)
- Márga Bisztró (Csopak)
- Mi a kő - Káli-medencei Borok Háza (Köveskál)
- Páskom Cottage (Lajoskomárom)
- Pántlika Porta (Dörgicse)
- Sáfránkert Vendéglő (Paloznak)
- Télikert (Keszthely)
- Terazza Bistro & Bar (Sümeg)