Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

természet

szerkesztés

A Balaton egyik legjobb kilátása - Túra a Csobáncra

Szerzők

  • Mizsei Bernadett

2016. 11. 09. 17:11

Ha egy rövid túra után szeretnénk belátni szinte az egész a Balaton-felvidéket, a Csobánc-hegy az egyik örök választás. Meredek, de nem hosszú út vezet fel a csúcsára, ahol megcsodálhatjuk az egykori hősi harcok helyszínének, Csobánc várának romjait is. Nem véletlenül a siklóernyősök balatoni Mekkája ez a hely, de találtok itt menő vendégházat, jó pincészeteket és lelkes helyieket is, akik mindent tudnak a várról.

A Csobánc-hegy egyike a Balaton-felvidéket tarkító tanúhegyeknek. Valamikor ide vonult vissza Tolnay Klári színésznő, akinek egykori nyaralójában ma a Villa Tolnay Bor- és Vendégház üzemel. A hegyen remek szőlő terem, talaja sokféle összetételű, így különböző ízvilágú, de rendkívül nemes terroir-ral bíró borok kerülnek ki akár a Villa Tolnay, akár a Csobánci Bormanufaktúra pincéjéből.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A hegyre tartó, körülbelül három kilométeres útvonal kényelmesen is teljesíthető egy óra alatt. Az út nem hosszú, de folyamatosan emelkedik. Az autót mindenképpen le kell parkolnunk, ezért csak gyalogosan lehet megmászni a csúcsot. Biciklitúrát itt tényleg csak hegyi menőknek ajánlunk. Mivel utunkat csak kevés erdőszakasz tarkítja, cserébe folyamatosan gyönyörködhetünk az alattunk elterülő tájban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A hegy oldalában szőlőültetvények fekszenek, és elhagyatott présházak bújnak meg. A 60-as, 70-es években is számos kis présházat építettek, amelyeket a békés péntek délutánonként Ladákkal és Trabantokkal rohamoztak meg a városból kiszakadó emberek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A csúcsra a hegy lába alatt elterülő két faluból, Diszelről vagy Gyulakeszi felől is feljuthatunk. A legkényelmesebb talán Gyulakeszi központjából indulva megközelíteni, a zöld túrajelzést követve.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Csobáncot az Országos Kéktúra útvonala is érinti, ezt a jelzést is követhetjük. Egy biztos: eltévedni itt tényleg nem tudunk.

Már útközben leülhetünk kicsit megpihenni és megcsodálni a környező tanúhegyeket: a Badacsonyt, a Szent György-hegyet, a Tóti-hegyet, Gulácsot és a másik irányban Hegyesdet és a Hegyestűt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A hegy kedvelt a siklóernyőzők körében. Ha jó időben érkezünk ide, szinte az év bármely napján láthatunk a hegy körül keringő színes paplanokat, amit Gyapay Zsolt nemrég egy gömbpanorámával mutatott be.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csobánc vára a 13. században épült a 376 méter magas tanúhegy tetején, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra a Keszthelyi-öböltől egészen Tihanyig, a Káli-medencére, a környező hegyekre, sőt tiszta időben még a Kőszegi-hegységet is látni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A várról az első említést egy 1272-es oklevél teszi, de feltehetően már 1255 előtt építeni kezdték. A Gyulaffy család tulajdona volt, egészen a 17. század második feléig. Miután Mátyás király meghalt, esélyes volt, hogy Habsburg Miksa betörései miatt ez a vár is eltűnjön, de Kinizsi Pál parancsot adott ki, hogy erődítménnyé alakítsák. Ennek köszönhető, hogy minden későbbi török ostromnak ellenállt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A 16. század elején először Gyulafi István birtokolta a várat, majd fia, a híres csobánci kapitány, Gyulafi László vette birtokba, és az ő kapitánysága alatt is legyőztek minden török támadást.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

1669-ben az Esterházy-család vásárolta meg. Bécsben a lerombolása mellett döntöttek, de a Rákóczi-szabadságharc kitörése ezt megakadályozta. 1705-ig a császári katonaság vette birtokba, de Domonkos Ferenc és Kisfaludy László kuruc csapatai elfoglalták.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Két évvel később Jean Rabutin császári tábornagy ezerfős seregének is ellenállt. Védelmében a gyerekek és az asszonyok is részt vettek. Végül 1709-ben került ismét császári kézbe, ekkor indult el pusztulása a robbantásokkal.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

A közelben élő Németh Gyula barátaival együtt évről évre megszervezi a Gyulaffy Napok a Csobáncért rendezvényt, ami idén először támogatók híján elmaradt. Pedig a céljuk nemes: megmenteni az egyre romosabb csobánci várat. Szeretnék visszaállítani az egyik tornyot, és kialakítanának egy fedett helyiséget, ahol kiállításokat szervezhetnek, mellette pedig a torony kilátóként is működhetne. Mivel a várat a Nemzeti Várprogram harmadik ütemében (az ígéret szerint 2017-18-ban) felújítják, egyelőre kérdés, hogy a civil terv mennyire egyezik majd az állami szándékkal.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton

Ha már erre járunk, érdemes meglátogatni a fent említett Németh Gyula által üzemeltetett Gyula Vezér Lovasbirodalmát, ami néhány száz méterre található Gyulakeszi déli településtáblájától. Ha szerencsénk van, otthon találjuk a birtok urát, neki valószínűleg nem tudunk feltenni olyan kérdést a Csobánccal kapcsolatban, amire ne tudna válaszolni. Felesége, Mészáros Zsuzsanna  ráadásul kiváló sajtokat, joghurtokat, túrót, vajat és ordát készít, amelyeket kizárólag náluk vagy néhány környékbeli helyen lehet megvásárolni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Azért is érdemes bejelentkeznünk hozzájuk, mert Gyula nálunk is több történettel tudja kiegészíteni a csúcsról látható, tényleg elképesztő kilátást. 

Forrás: Csorba Csaba: Regélő váraink

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hasonló tartalmak

Admin mode