Keresés EN

Ez is érdekelheti

természet

Fotókon a kora tavaszi Balaton – Virágzó barackfák között kószáltunk a déli parton

Most a déli parton kalandoztunk, Balatonlelle környékén, ahol a virágzó barackfák, a tanúhegyek hullámzó panorámája és a szőlőtőkék között éledező természet ismét levett minket a lábunkról.

természet

Ahol a balatoni legenda valósággá válik – Képgaléria a fonyódi kagylós partról

A déli part egyik eldugott kincsét, „a kagylós partot” a bélatelepi strand mellett találjátok.

természet

A jégcsaptól a páncélig: Így kebelezett be mindent a jég a Balatonon – Képgaléria

Képgalériánkban megmutatjuk, hogyan fagyott rá a jég a múlt héten a Balaton-parti tereptárgyakra.

természet

Amikor a tanúhegyek elvarázsolt birodalmába lépünk – Képgaléria a felhőbe burkolózó balatoni tájról

A Balaton és környéke mindig tartogat meglepetéseket, hiszen a tájnak ezer arca van: tavasszal már legtöbbször napsütés öleli körbe a tavat, de van, hogy az időjárás kíméletlen elemei lecsapnak, ilyenkor hatalmas szél és zuhogó eső uralja a természetet. Mi is egy ragyogónak ígérkező áprilisi napon kerekedtünk fel, ám az időjárás megtréfált minket, és baljóslatú felhők ereszkedtek a hegycsúcsokra. A táj hirtelen komor lett, mintha druidák és varázslók földjére érkeztünk volna egy fantasy film díszletei közé. Ilyen is tud lenni a Balaton, és ahelyett, hogy az eső elől gyorsan elmenekültünk volna, inkább nyakunkba vettük az országutat, és fotókon örökítettük meg a misztikus hegyormokat.

A Balaton-felvidéket az teszi igazán különlegessé, hogy itt magasodnak a tanúhegyek, melyek nemcsak látványosan ölelik körbe a tájat, de a régmúlt idők földtörténeti titkait is őrzik. Évmilliókkal ezelőtt még a Pannon tenger borította be az ország nagy részét, ami alatt heves vulkanikus tevékenységek zajlottak, és ezek során jöttek létre a tanúhegyek: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp valamint ezektől távolabb eső Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. A tanúhegy-határozónkból még sok érdekességet megtudhattok az ősi titkokat őrző domborulatokról, azonban most beszéljenek magukért fotósunk, Kőrösi Tamásnak a képei, aki a balatoni táj és a hegyek felhőkbe burkolózó misztikus arcát örökítette meg.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Neked ajánlott

A