A Zamárdi Kalandpark az a hely, ahol könnyű lepasszolni a gyereket, amíg a korlátainkat teszteljük. Aztán azt vesszük észre, hogy mi is a kerti vasúton robogunk, mert ez a hely kihozza a felnőttből a gyereket.

Ha tériszonyos vagy, ennél jobb mód nincs is rá, hogy legyőzd ezt a szörnyű parát: fel kell menni egy kalandpark tetejére, és kibiztosítva dacolni a mélységgel. Erre kiválóan alkalmas az M7-eshez nagyon közel található Zamárdi Kalandpark.

A park legnagyobb előnye a fekvése mellett az, hogy ők voltak az első ilyen műintézmény a Balaton térségében. Ennek megfelelően meg is van a hírnevük, ottjártunkkor épp az ötmilliomodik megasztáros/x-faktoros/voice-os sztár forgatott klipet a helyszínen kigyúrt arcokkal.

Fent említettük a fekvést, ami azt jelenti, hogy a kalandpark egy partfal aljában, rengeteg fa árnyékában helyezkedik el, és egy természetes, a Balaton vizéből (azaz talajvízből) táplálkozó tóval is büszkélkedhet, aminek köszönhetően a legnagyobb hőség idején is relatíve hűvös idő van itt.

Nem meglepő, hogy van rengeteg különböző kalandpálya, kötélpálya és csapatépítő pálya: több mint 240 akadály vár 2 kilométer sodronnyal, vannak gyerek-, junior és felnőttpályák, összesen öt nehézségi fokon. Legendásan nehéz akadályuk az, amikor a lovaglásnál ismert kengyeleken kell lépkedni előre, vagy azok a kis farönkök, amelyek függőlegesen vannak felfűzve, és ha valamelyikre rálép az ember, az egyszerűen kibillen alóla.

Sok újdonságot is találtunk. Felépült egy torony a bejáratnál, ahonnan kötélpályán lehet átcsúszni a kalandpark felett, de egy színes oszlopokra felfűzött új pályarendszert is építettek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ezt ki is próbáltuk, egyes akadályokon vért izzadtunk, de átverekedtük magunkat rajtuk. Különösen nehéz volt a két-két ponton a fejünk felett, ívben, az útvonallal párhuzamosan rögzített sodronyokon vagy a korábban említett kengyeleken végigmenni.

Az egyik legnagyobb attrakciójuk a budapesti Vasúttörténeti Parkéhoz mérhető kerti kisvasút, amelynek van egy rendes benzines és egy igazi gőzmozdonya is (amely ottjártunkkor épp szerelőnél volt). A vasútnak pedig építettek hidat és alagutat, na meg pályaudvart is.

A gyerekeknek a vasút mellett más okból is szuper hely ez: lehet élő nyulakat simogatni és kincset mosni, de a labirintust is nekik találták ki.

A tavat is kihasználták, lehet vízi dodzsemezni, van vízi golyó, azaz zorb és hasonló felfújt vízi henger is, amelyben anélkül lehet a vízfelületen gördülni, hogy vizesek lennénk. Ha felülről akarjuk nézni a tavat, akkor sima csúszópályák mellett a powerfun ugrótorony a legjobb: ez egyfajta bungee jumping azzal a különbséggel, hogy a szabadesés után nem ránt vissza, hanem a földhöz érkezés előtt fokozatosan lassítja a hulló embert 0 km/órára.

Saját bisztrójuk is van frissensültekkel, de itt az igazi sztár a fatüzeléses kemence, ahol pizzát lehet sütögetni.

A park nagy célja, hogy az előszezoni nyitvatartást kitolják, szeretnék, ha akkor is sokan jönnének a Balatonra. A családias jelleget mindenképp megőriznék, ezért is dolgozik több animátor, aki segít a gyerekeknek kipróbálni a nekik kiépített könnyű akadálypályákat, vagy épp bemutatni a vonatot, labirintust, nyulakat. Így amíg a szülők a meredekebb pályákon edzik magukat, a gyerekért se kell aggódni, egy szinttel lejjebb küszködhet az akadályokon.