Akit megihlet a csütörtöki csillaghullás, Szóládon képezheti tovább fotós készségeit, akiknek pedig még egy nyári olimpia sem elég a sportból, Veszprémben vezethetik le szurkoló-energiákat. A Kultkikötőben a hétvége a hölgyeké, Füreden pedig továbbra is a boroké. A történelem plakátokon és antik tárgyakban elevenedik meg előttünk: az előbbi Keszthelyen, az utóbbi a tihanyi piacon.

Péntek

Elsodort világ – Plakát-álmok 1910–1920 – Keszthely (06. 05. - 09. 17.)

A 20. század kezdeti háborús időszakának képi emlékeit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből álló vándorkiállítás, amit egészen szeptember közepéig megtekinthettek a keszthelyi Balatoni Múzeumban. Az 1910–1920-as évek legnagyobb grafikusainak és festőinek plakátjai a háború előtti évek mindennapjait, a harcterek valóságát, a forradalmak lázas hónapjait, a román katonai megszállást és az 1920. évi trianoni döntést mutatják be idővonal-szerűen haladva, teremről teremre.

20. Cell-Cup Nemzetközi Kézilabda Fesztivál – Veszprém (08. 09. – 08. 13.)

Idén huszadik alkalommal mérkőzik meg 28 ország kézilabdacsapata augusztus 9. és 13. közt Veszprémben a Cell-Cup Nemzetközi Kézilabda Fesztiválon. Öt korosztályban indulnak a klubcsapatok és nemzeti válogatottak a tornán, a meccsek mellett pedig gálamérkőzéseket is láthatnak a nézők: például pénteken 18:15-től a japán férfi kézilabda-válogatott lép pályára a Balatonfüredi KC ellen. Ezenkívül pénteken zajlanak a torna helyosztó mérkőzései is, ahol reméljük szurkolhatunk majd akár a két évvel ezelőtti BL-győztes Győri Audi ETO-nak vagy a PICK Szeged csapatának.

Kultkikötő – Balatonföldvár, Balatonboglár és Balatonfenyves (07. 18. – 08. 27.)

A Kultkikötő a MOL Nagyon Balaton sorozat részeként ezúttal két hölgy fellépőt hoz el a Balatonföldvári és a Balatonboglári színpadra. Az Orlai Produkció szervezésében Földváron Hernádi Judit zenés estéjét tekinthetitek meg augusztus 12-én 20:30-tól. A színésznő idén töltötte be 60. életévét, így aktuálissá vált, hogy közönségével együtt visszatekintsen az elmúlt évekre: lesz szó elhagyott szerelmekről, forradalmakról szívben és karrierben, öregedésről és örök fiatalságról is, mindezt a színésznő fanyar humorával fűszerezve. 
A balatonboglári Varga Béla Kulturális Központban Malek Andrea és a Budapest Jazz Orchestra közös produkcióját, a Broadway Songbook-ot nézhetitek meg augusztus 12-én 20:30-tól. Az esten felcsendülnek a Broadway leghíresebb musicaldalai, amiket olyan előadók, mint Liza Minnelli vagy Barbra Streisand tettek híressé. Az előadás a modern hangszerelésnek és a sokoldalúságáról híres művésznőnek köszönhetően igazán Broadway-hangulatú lesz.

Orchidea Thai Massage Szalon – Balatonfüred (X)

Ha az egész heti munkát és stresszt inkább valamilyen passzív módon vezetnénk le, akkor Füreden az Orchidea Thai Massage Szalonban lehet feltöltődni a nyugodt, keleties hangulat és a tapasztalt masszőrnők segítségével, ráadásul az sem akadály, ha a párotokkal jelentkeznétek be hozzájuk.

Csillaghullás – Balaton (08. 11. – 08. 13.)

A Perseidák meteorraj most hétvégén éri el a Föld légkörét, ami látványos csillagzáporban teljesedik augusztus 11-én és 12-én éjszaka. Több helyen is szerveznek hullócsillagnézést a Balaton körül, a legjobb programokat pedig már itt össze is szedtük. Jó tanács: érdemes olyan helyet keresni, ahol minimális a fényszennyezés, a lényeg, hogy az ég minél tisztább legyen.

Kertmozizz pénteken!

  • augusztus 12.: 21:00 Rossz anyák (Balatonakali)
  • augusztus 12.: 21:00 Pinokkió (Balatonaliga)
  • augusztus 12.: 21:00 Micsoda nők! (Balatonfenyves)
  • augusztus 12.: 20:15 Angry Birds - A film, 22:30 Rendes fickók (Balatonlelle)
  • augusztus 12.: 21:00 A kis kedvencek titkos élete (Csopak)
  • augusztus 12.: 21:00 A zátony (Fövenyes)
  • augusztus 12.: 20:30 Rossz anyák, 22:30 A zátony (Révfülöp)
  • augusztus 12.: 21:00 Izzie nyomában (Vonyarcvashegy)
  • augusztus 12.: 20:30 Szenilla nyomában, 22:30 Mike és Dave esküvőhöz csajt keres (Zalakaros)
  • augusztus 12.: 20:30 Jégkorszak - A nagy bumm (Zamárdi)

Szombat

Tihanyi Szabadtéri Játékok (08. 03–27.)

A Tihanyi Szabadtéri Játékok talán legérdekesebb fellépője a Csík Zenekar. Lassan harminc éve zenélnek együtt, sikerük azóta is töretlen (nem úgy, mint Csík János bal karja, ami már szerencsére helyrejött), néhány dalt pedig csak még ismertebbé tettek feldolgozásaikkal. Őket augusztus 13-án 20:00-tól a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpadon hallgathatjuk meg.

Hosszúlépés. Járunk? – Tihany (07. 12. – 08. 28.)

A MOL Nagyon Balaton egész nyáron megmozgat minket a Hosszúlépés csapatával, akik a legjobb helyekre szerveznek túrákat és sétákat, hogy lemozoghassuk a legjobb balatoni lángosokat. Ha a Csík Zenekar előtt bemelegítenénk, akkor augusztus 13-án szombaton 18:00-tól a Tihany városának történetét bemutató sétára érdemes elmenni, ahol lesz szó a levendulamezőkről és a nádtetős házakról is, de akit érdekel, hogy mi köze van a tihanyi kőnek a párválasztáshoz, az most ezt is megtudhatja.

Vulkanikus Borfesztivál – Szentbékkálla (08. 13. – 08. 14.)

A Pegazusban ezt a hétvégét az északi part borainak szentelik. Ennek létjogosultsága abban rejlik, hogy a több millió évvel ezelőtt befejeződött vulkanikus tevékenység miatt a szőlők fajtajellegükön is túlmutató egyedi karakterrel rendelkeznek, ahogyan a belőlük készült borok is. A bemutató borászatok közt megtaláljuk a Pálffy Pincéta Trombitás Borházatde Istvándy Jenő Pincészetét is. Jegyek a helyszínen lesznek kaphatóak, az árak borkóstolást, és jegytípustól függően egy ételt is tartalmaznak.

Kultkikötő – Balatonföldvár, Balatonboglár és Balatonfenyves (07. 18. – 08. 27.)

Pénteken megéri Balatonbogláron maradni, ha Malek Andrea koncertje után kisebbeknek szóló programot keresünk. A MOL Nagyon Balaton boglári színpadán ugyanis augusztus 13-án szombaton 11:00-tól láthatjuk a Rutkai Bori Banda Pizsamátor című lemezbemutató koncertjét. Bori kaland-dalai és mesés-humoros dalszövegei kifejezetten gyerekeknek szólnak (mert ők tudják csak igazán, hogy a pizsamátorok köztünk vannak, és bármivé át tudnak változni: hol kalózok, hol bunkerépítők, máskor porszívó-szelídítők), de a felnőttek is felidézhetik ezeken keresztül, hogy mennyire más volt gyermekszemmel a világ.

Kertmozizz szombaton!

  • augusztus 13.: 21:00 A kis kedvencek titkos élete (Balatonakali)
  • augusztus 13.: 21:00 Tökmag és Gázolaj – Vakáció négykeréken (Balatonaliga)
  • augusztus 13.: 20:15 Jégkorszak – A nagy bumm, 22:30 A zátony (Balatonlelle)
  • augusztus 13.: 21:00 Zootropolis – Állati nagy balhé (Csopak)
  • augusztus 13.: 09:00 Gyerekprogramok a Fövenyes Kertmoziban, 21:00 Rossz anyák (Fövenyes)
  • augusztus 13.: 20:30 A kis kedvencek titkos élete, 22:30 A Bigger Splash (Révfülöp)
  • augusztus 13.: 21:00 Emlékezz! (Vonyarcvashegy)
  • augusztus 13.: 20:30 A kis kedvencek titkos élete, 22:30 Öngyilkos osztag (Zalakaros)
  • (Zamárdi) – csütörtökön kerül fel

Vasárnap

XXII. Szellemkép Alkotótábor – Szólád (08. 14. – 08. 21.)

A fotográfus és filmes alkotótáborba a szervezők nemcsak profikat várnak, hanem mindenkit, akit kicsit is érdekel ez a világ – végzettségtől függetlenül. A táborban a tanulás nem csak elméleti síkon folyik, tehát az előadásokon és filmvetítéseken túl a digitális és analóg technikákat is ki lehet majd próbálni. Folyamatos a munka a szabad ég alatt és a laborokban is, ahol mindennap lesz lehetőség egyéni konzultációkra, az elkészült képek megtekintésére, nyomtatására, a hét végén pedig egy egyéni portfólió elkészítésére is. Mindebben többek közt Deltai Károly és Sopsits Árpád filmrendezők, illetve Vékás Magdolna fotográfus lesz a táborozók segítségére.

További információ és jelentkezés ITT.

Antik PIAC placc – Tihany (08. 14. – 09. 11.)

Tihanyban a szombat állandó piacnap, amikor mindenféle finomságot és régiséget lehet venni, de idén nyáron három alkalommal vasárnap is nyitva lesznek az antik dolgok számára a piac kapui. A második alkalom augusztus 14-én vasárnap lesz, amikor is egész nap lehet válogatni a szebbnél szebb rusztikus székek, a kissé kopott kézitükrök és porcelán teáskészletek közt, de aki a nagymama elszakadt kalocsai mintás terítőjét szeretné pótolni, az is biztosan talál alternatívát.

Füredi Borhetek (08. 06–28.)

A MOL Nagyon Balaton ezúttal egész hétvégén koncertekkel szórakoztatja a balatonfüredi borhetekre látogatókat. A kiállító 25 borászat közel 300-féle bort hoz el a látogatóknak, úgyhogy a hangulat és a tánc adott lesz. Pénteken a rockzene kedvelőinek is érdemes lesz kilátogatni az ACid/DC coverband koncertjére, szombaton a Zságbamacska swingrock együttes zenél, vasárnap pedig a Brass Dance humoros-zenés előadását tekinthetitek meg a Kisfaludy Színpadon.