A Nyitott Balatonnak köszönhetően az október is számos különleges programot ígér. Lesz itt tökfaragás, csillagvizsgálás és futóverseny rozéfröccsel. Összegyűjtöttünk néhányat, amelyek közül biztosan mindenki talál magának legalább egyet, amiért érdemes autóba ülni, és a nagyvárosból elrobogni az őszi Balatonhoz.

Már két éve válogathatunk tavasszal és ősszel is számos remek balatoni időtöltés közül a Nyitott Balaton névre hallgató akciónak köszönhetően. A program célja megmutatni, hogy a balatoni régió nemcsak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt, hanem bármely évszakban képes tartalmas kínálatot biztosítani a turisták számára.

A balatoni TDM-eket összekötő Balatoni Turizmus Szövetség két éve azért kötött együttműködési megállapodást a Magyar Turizmus Zrt.-vel, hogy egy hónappal előbbre hozzák a balatoni szezonnyitót, és 2014 májusában egy alvó térség helyett sok nyitott vendéglátóhely és az évszaknak megfelelő programok fogadják a vendégeket. Most, 2016 októberében már egy hónapon keresztül tart az őszi Nyitott Balaton, a honlapjukon pedig megtaláljátok az összes gasztronómiai, kulturális, sport- és élményprogramot, amelyek nagyon sokat hozzátesznek a tényhez, hogy még tényleg nyitva van a Balaton.

Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál

A jelentős halbevitellel és ünnepi hangversennyel fémjelzett Tapolcai Pisztráng- és Borfesztiválon (szeptember 30. - október 2.) a helyben nevelt pisztráng mellett a Balaton-felvidék legkiválóbb borai kerülnek a középpontba. A Malom-tó körül ebben a három napban nemcsak gasztronómiai élményekben lehet részünk, hiszen több színpadnál is különböző koncerteket hallgathatunk.

Szombaton 11:30-kor a templomkertben Balázs és Péter atya vezetésével pisztrángokat szentelnek, sőt utána még sütőversenyt is rendeznek. Esténként pedig ugyanúgy be lehet ülni komoly orgonahangversenyre, mint a soulos, latinos, jazzes Csopak Demizson Allstars Orchestra koncertjére.

Kutatók éjszakája - Pannon Csillagda

Szeptember 30-án a bakonybéli Pannon Csillagdában, a Kutatók éjszakáján igazi csillaglest tartanak (kedvezményes áron, 2500 forint helyett 1600 forintért). A programszervezők szerint derült időben főleg a szabad ég alatt zajlanak az események: sötétedéskor még megfigyelhetőek a nyári csillagképek, de éjszakánként már téli csillagképekbe is belekóstolhatunk. A csillagászok lézertollal mutatják meg az aktuális csillagképeket, a kupolában pedig távcsövekkel Elon Musk ezen a héten bejelentett célpontját, a Marsot is megvizsgálhatjátok.

Felhős időben rendhagyó tárlatvezetésen és planetáriumi programon vehetünk részt a Csillagdában, és interaktív beszélgetés keretében mindent megtudhatunk a 450 éve született Galileiről, a Holdra szállás eseményeiről, illetve a közelmúlt izgalmas történéseiről. Ha érdekel titeket az őszi kozmosz, mindenképpen jelentkezzetek be előre.

Szigligeti Félmaraton

A sportolni vágyóknak is kínál lehetőséget az októberi Balaton. Rögtön október 1-jén a Szigligeti Félmaratonon vehetünk részt, amely a sok futás mellett ötcsillagos panorámát is hoz majd magával. Megrendezésének ötlete onnan ered, hogy miután a verseny előzményének számító Tihanyi Félmaratonra ki kellett tenni a „megtelt” táblát, a szervezők kerestek egy másik helyszínt, ahol a koncepció ugyanaz, mint Tihanyban: a Balaton egyik legszebb pontján futhatunk. Ami szintén nem változik, hogy továbbra is egy nagyon igényes, felső kategóriás technikai mezzel szerelik fel a csomagunkat, a befutók közül pedig mindenki komoly érmet kap, mint a külföldi nagy maratonokon és ugyanúgy betelt az esemény, mint korábban Tihanyban.

Az indulási helyszín a Szigligeti Strand, ahol a DJ-pultból chill zene szól, Oszi bácsi süti a világhíres süllőit, és a nézőknek, befutóknak egyaránt töltik a rozéfröccsöket. Ha még egy félmaraton után is marad valakiben kilométerhiány, október 10-én ugyanitt Szigligeten egy 500 évvel korábbi török támadás visszaverésének örömére rendeznek várfutást.

Füredi Szüret

Szüreti fesztiválok mindenhol vannak a Balaton környékén, de az mindig kiemelt esemény, ha Füred és Csopak legjobb borait lehet kóstolni. Október 7-9. között a Kisfaludy Színpad mellett nyit a Borfalu, ahol már az első erős nap lehet borkorcsolyaversennyel, szüreti bállal, táncházzal, Góbé zenekarral. A szüreti felvonulás másnap délután indul a Vásárcsarnok parkolójából, a felvonulás útvonalán pedig 18 borásztól lehet majd kóstolni. Jönnek gólyalábasok, este lesz máglyagyújtás is, a borok mellé pedig a környék kézműves termékeiből is bevásárolhatunk. Igazi őszi fesztivál.

Tök jó nap! - Rádpuszta