A túraszezon újraindulásával egyre többen csábulnak le a Balatonhoz, főleg, ha vulkán-, láp- és tűzköves geotúra is szerepel a választható programok között. Badacsonyban továbbra is borbarangolunk, de a tavasz első regattája is elindul Balatonlellén. A sportosabbak körbefuthatják a tavat, a bulipártiak Veszprémben ereszthetik ki a gőzt, de annak sem kell elhagynia a környéket, aki jó filmre vagy zongoraszóra vágyik.

Barlangok hónapja (március 1–31.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park márciusban a barlangokat ünnepli, így a Tapolcai-tavasbarlangba egész hónapban, míg a Lóczy-barlangba március 20. és 26. közt léphetünk be kedvezményesen. Ezenfelül több túrán is részt vehetünk, például március 18-án Balatonedericsen barlangászhatunk éjszaka, de ingyenes erdőkerülő és barlangjáró alaptúrára is jelentkezhetünk Szentgálon ugyanezen a napon.

Borbarangolás Badacsonyban – Dobosi-Stier Borpince és Fröccsterasz (március 4.)

Márciusban is folytatódik a Badacsonyi Borbarangolás, március 4-én Badacsonytomajra, a Dobosi-Stier Pincébe látogathatunk el, ahol 8 tételes borsorral, törkölypálinkával, ragulevessel és szarvassülttel várnak majd mindenkit. Az élőzene mellé játékos estet ígérnek, így az asztalfoglalás erősen ajánlott.

I. Vitamin Well Tavaszi Regatta – Balatonlelle (március 11.)

Ha tavasz, akkor hajók, ha pedig hajók, akkor regatták – valami ilyesmi lehet a BL YachtClub hitvallása, akik március 11-én rendezik meg első Vitamin Well Tavaszi Regattájukat. A versenysorozat 3. állomásán Elan 310-es hajókba szállnak be a versenyzők, a futam után pedig estig buli Rakonczay Imrével.

II. Nagy balatoni pezsgő & gyöngyöző teszt – Balatonlelle (március 11.)

19 balatoni borászat – köztük az Istvándy, a Homola, a Légli vagy a Kristinus – legfinomabb pezsgőit és gyöngyöző borait kóstolhatod meg március 11-én Balatonlellén, ahol mesterkurzust is tartanak Fiath Attilával és Garamvári Vencellel. A jegyvásárlásról itt találsz infót.

Szentgáli tűzköves geotúra (március 12.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park március 12-i geotúráján először a Tűzköves-hegy impozáns bányaudvaraiba kukkanthatunk be, majd átvágva magunkat a bozóton, a pattintott kőkorszak itt élő embereinek világába csöppenünk. Végül Jura-időszaki kőzeteket, tengeri liliomokat, és a Csurgó-kút forrását tekintjük meg. Jelentkezés itt március 11-ig.

Vulkánoktól a lápokig – Keszthelyi-hegység (március 18.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fennállásának 20. évfordulóján a Keszthelyi-hegységbe vezető túrák idén mind 20 kilométer távot járnak be, változó nehézségi fokokkal. Március 18-án a Kovácsi-hegyre vezető nehezebb túrán 23 kilométeren gyalogolva ismerkedhetünk meg a Vindornya-láppal, bemászhatunk a „Nagy nyárfába”, és körbesétálhatjuk a Béke Sztúpát is. Jelentkezni itt lehet.

Szivárvány Filmklub Kaposvár – Holdfény (március 20.)

Barry Jenkins rendező és forgatókönyvíró Oscar-díjas, a „rossz boríték” bakiról is elhíresült Holdfénye tavaly szeptemberi világpremierje óta megállás nélkül zsebeli be a díjakat, nem véletlenül: többen az elmúlt évek legszebb, legérzékenyebb filmjének gondolják a meleg afroamerikai fiú identitáskeresését középpontba állító filmet, amit  március 20-án a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában is megnézhettek.

Gout de France – Veszprém (március 21.)

Öt kontinensen több mint 2000 séf
fogja ünnepelni a francia konyhát március 21-én, köztük a veszprémi Chianti Étterem is. A részt vevő éttermek száma korlátozott, egy párizsi bizottság döntött arról, hogy hazánkból egyetlen vidéki étteremként a Chianti is részt vehet az eseményen. A menüsorról még nincs hír, de már érdemes elkezdni az asztalfoglaláson gondolkozni, ha biztosan akarunk helyet.

10. Spuri Szupermaraton (március 23–26.)

A Balaton-kerülés mostanában felkapott sportággá vált, de ha mondjuk nincs tíz napunk, akkor kevesebb mint fele ennyi idő alatt le is futhatjuk a 200 kilométert a 10. Spuri Szupermaratonon március 23. és 26. között. Itt nevezhetünk egyéniben, párban, 3 vagy 4 fős csapatokban, de ha elsőre sokkolónak tűnik a 200 kilométer, akkor az egyes szakaszokra külön is.

Margaret Island – Veszprém (március 24.)

Tudtátok, hogy a Margaret Island története egy fonyódi múzeumban indult, ahol az első koncertjüket adták, sőt, nagyon sok daluk ebben a Balaton-parti városban született? Új lemezük a Bakancslista címet viseli, amelyről a Veled minden című szám már négy hete vezeti a rádiós toplistákat. Lemezbemutató turnéjuk március 24-i állomása pedig a veszprémi Expresszó Klub lesz, jegyeket a Hangvilla jegypénztárában tudtok venni.

Kultkikötő a Kristinus Borbirtokon – Kéthely (március 25.)

A nyár kulturális feltöltődéséért felelős Kultkikötő ezúttal a parttól kicsit messzebb hozta a programjait, és beköltöztette a Kristinus Borbirtokra – hiszen a jó programhoz jó bor jár, és ez fordítva is igaz. Így hát egész évben élvezhetjük ezt a házasítást, március 25-én például zenés irodalmi esten Grecsó Krisztián íróval és Kollár-Klemencz László dalszerzővel.

Borbarangolás Badacsonyban – Szászi Birtok (március 25.)

Kecskesajttal, vargányakrémlevessel, bébicsülökkel, házi zserbóval és persze az ételekhez passzoló jó borokkal várja a Szászi Birtok a borbarangolókat a Szent György-hegyen. Itt is érdemes követni az eseményeket, asztalt foglalni pedig senki ne felejtsen el.

D-NAP(ok) – Tavaszi gasztropiknik a dödölle körül – Keszthelyi Yacht Kikötő (március 26.)

Az első alkalommal megrendezett gasztropikniken minden a dödölléről szól: a házigazda Paletta Bisztrón kívül  a balatonfüredi Baricska Csárda, a zalaegerszegi Tütü Gasztro Busz és a balatonfenyvesi Hubertus-Hof Hotel & Restaurant is elkészíti saját dödölléjét, illetve egy szabadon választott, keszthelyi nemesítésű burgonyát is tartalmazó ételt. Vendégtermelők is lesznek, a Laposa Birtok és a Bezerics Borház elhozzák a legjobb boraikat, a Korosajt Műhely sajtokkal készül, a Terra Pannonia munkatársaitól pedig első kézből tájékozódhatsz a fenyvesi Angus marhákról.

Ivan & the Parazol – Veszprém (március 30.)

A tavaszt köszönteni zenei álarcosbállal is lehet, ami jelen esetben az Ivan & the Parazol Hommage à Syrius egész estés műsorát takarja. A Syrius zenekar előtt tisztelegnek oly módon, hogy feldolgozzák, átgyúrják, saját képükre formálják az 1968–1973 közötti időszak kislemezeit és persze az idén negyvenöt éves Az ördög álarcosbálja című örök érvényű klasszikus egyes szerzeményeit.