Közeledik a nyár – ti is érzitek? A természet teljes díszében pompázik, a szeszélyes áprilisi záporok is kifáradnak, a napsütés a szabadba csalogat. A Balatonnál beindul az idei szezon, a téli álmot alvó vízparti helyek is tárt karokkal várnak, a túrázáshoz ennél szebb időszakot nem is találhatnánk, de a borús napokra is vannak jó ötleteink, csak győzzétek energiával!

Balaton Mountainbike Maraton – Balatonfüred (május 1.)

Idén is Balatonfüredről startol a szezonnyitó hegyikerékpáros maraton május 1-jén. A pálya közepes nehézségi fokú, azoknak is ajánlják, akik korábban még nem indultak mountainbike versenyen. A pazar környezetben futó útvonalon a Balaton-felvidék eldugott látnivalóit is felfedezhetitek, 25 vagy 50 kilométeres távon. Rajt-cél a füredi Vásárcsarnoknál, a nevezés előzetesen 5000, helyszínen 6000 forint.

Myrtill és a Swinguistique – Veszprém
(május 2.)


Micheller Myrtill és négy fős zenekara a múlt század Franciaországának hangulatát idézi fel, vidám gipsy swing stílusban. Május 2-án az aranylemezes formáció új, Edith Piaf sanzonjait feldolgozó, lemezbemutató koncertműsorát hallhatjuk a veszprémi Hangvillában.

A Pál utcai fiúk musical – Veszprém (május 4.)

Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű a társadalom természetéről. A történetet Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián dolgozták át zenés színdarabbá. Kisgyerekek helyett ifjú emberek konfliktusa szólal meg, a drámai helyzetek így még keményebbé válnak. A darabot május 4-én, 5-én és 9-én játsszák a veszprémi Hangvillában. Jegyek 3600 és 4000 forintért kaphatók.

Hévízi-tó túra  – Hévíz (május 4.)

Könnyű tavaszi szellő, napfény, zölden szétterülő táj. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetett túráján megfigyelhetjük a természetvédelmi terület élővilágát, anélkül hogy kárt tennénk benne. A kirándulás ingyenes, de az időjárásnak megfelelő ruházatról, cipőről és a távcsőről a túrázóknak kell gondoskodniuk.

Concours D’Elegance - Balatonfüred (május 5-7.)

A tavasz egyik legmenőbb programja minden évben, amikor oldtimer autók foglalják be Füreden a Tagore Sétányt. Ez idén is lesz, szombattól kezdve egészen vasárnap délutánig, közben pedig szombat délután Katti Zoób divatbemutatókat is láthattok.

Balatoni Barista Bajnokság – Gyenesdiás (május 6.)

Egy jó kávé mellett barátságok szövődnek, szerelmek lobbannak, üzletek köttetnek. Reggel felébreszt, délben élénkít, délután elcsábít. Május 6-án a balatoni régió kávémesterei küzdenek meg Gyenesdiáson, A Darnayban. A bajnokság fő célja a szakmai megmérettetés, de a laikus kávékedvelőknek is látvány- és ízélményt kínál.

Borbarangolás: Szabó Családi Pince – Badacsonytomaj (május 6.)

Folytatódik a badacsonyi Borbarangolás: május 6-án a Szabó Családi Pince mutatja be legzamatosabb borait, finom falatokkal és élőzenével kínálva. Mangalica falatkák, sült oldalas, vörösborban párolt káposzta és más különlegességek alkotják a menüt. A vacsora mellé kilenc bor közül válogathattok.

Agóra Filmklub: A vörös teknős – Veszpém (május 8.)

Első alkalommal dolgozott külföldi rendezővel a japán Ghibli stúdió, ahol korábban Miyazaki mester világhírű filmjei készültek. Michael Dudok de Wit kilenc évig dolgozott A vörös teknős című animációs filmen, melyet május 8-án vetítenek a veszprémi Városi Művelődési Központban. A történet az élet körforgásáról szól, ember és természet kapcsolatát mutatja be, ötvözve az európai és japán gondolkodásmódot

Balatonfüred Boat Show (május 12-14.)

A Balatonfüred Boat Show a legújabb nyárindító vízisport és hajókiállítás, melyet május 12. és 14. között rendeznek meg a füredi Hajógyári Kikötőben. A rendezvényen felvonultatják a hazai hajókínálatot, de helyet kapnak a vízisportokhoz kapcsolódó kiegészítők is. A sporteszközöket nem csak nézhetitek, de ki is próbálhatjátok, kajakozhattok, kenuzhattok és megismerkedhettek az SUP-vel. 

Holdfénytúra a Badacsonyon (május 13.)

Csend, nyugalom, természet, távol a város zajától - ha számodra is ilyen egy ideális hétvégi este, csatlakozz a Holdfénytúrához, és fedezd fel a badacsonyi erdők rejtélyes oldalát. A csoport május 13-án, szombaton, este 8-kor indul a Szegedy Róza Háztól. A túra ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell.

Veszprémi városnéző séta (május 13.)

Egy város rejtett szépségeit igazán csak gyalogosan fedezhetjük fel. Ferenczik Brigitta, szakavatott idegenvezető segítségével megismerhetjük Veszprém nevezetességeit és történelmi értékeit az Óváros tértől egészen a Veszprémi Várig. A séta május 13-án, szombaton, 10:30-kor indul, a jegyeket a Tourinform irodájában lehet megvásárolni 500 és 900 forintért. 

Rizling Tavasz – Balatonfüred (május 13.)

A Rizling Generáció sétáló borkóstolóján húsz pincészet több mint hetven borából kortyolhattok a füredi Nem Kacsa Étteremben. Kiemelt szerepet kap a nemrég bemutatott második BalatonBor, mely huszonnégy termelő 2016-os olaszrizlingjét rejti az egységes címkék alatt. A bórkostolóra 5990 forintért válthattok jegyet.

Gyenesi íz-lelő – Gyenesdiás (május 13.)

A tavaszi ízek jegyében telik majd a május 13-i Íz-lelő fesztivál Gyenesdiáson. A helyi vendéglátóhelyek, mint a Karám büfé, a Piroska Csárda, a Sportház és a Torony Csárda különleges menüsorokkal várják az éhes vendégeket. Este 18:30-tól A Darnay Pincébe térhetünk be egy pohár borra. Jegyeket elővételben 3500 és 4500 forintért vásárolhattok.

Bakony 200 kerékpáros teljesítménytúra – Veszprém (május 14.)

A Bakony 200 országúti kerékpáros teljesítménytúra 23. alkalommal rajtol Veszprémből. Zegzugos falvakat és pazar látnivalókat érintve kalauzol végig a Balaton-felvidék és a Bakony útjain. Akkor se riadjatok vissza, ha a 200 kilométer túl nagy falatnak tűnik - hat különböző hosszúságú táv közül választhattok. A nevezésről ITT olvashattok bővebben.

Csányi Sándor: Miért ne próbáljuk megérteni a nőket – Veszprém (május 14.)

Az egyszemélyes vígjáték főszereplője Sanyi, a hímsoviniszta férfi. Menyasszonya két hét gondolkodási időt adott neki, hogy megválaszolja a nagy kérdést: Mit akar a nő? A határidő leteltével Sanyi elkeseredetten összegzi tépelődéseinek eredményét a stand-up előadás közönségének, május 14-én 17 és 19 órakor a veszprémi Hangvillában

Brains az Expresszóban – Veszprém
(május 19.)


A Brains az elmúlt években megkerülhetetlen név lett a hazai elektronikus szférában. Újra és újra megtöltik a koncerttermeket, felszabadítják a közönségük elfojtott energiáit. Május 19-én az Expresszó Klubban lépnek fel, jegyeket 1800 és 2200 forintért válthattok, ha le akarjátok vezetni az elmúlt napok feszültségét.

Borbarangolás: Málik pince – Badacsony (május 20.)

Május 20-án 19 órától újabb badacsonyi Borbarangolás, a vendéglátó ezúttal a Málik Pince. A menü házi sajttál pogácsával, tűzdelt szarvassült gombás rizottóval és burgonyafánkkal, desszertnek pedig fügelekváros piskóta tekercs. A vacsora mellé hét zamatos bor közül választhattok kísérőt.

RED Dragon SUP csapatverseny – Tihany (május 21.)

Már csak egy apró lépésre vagyunk a nyártól, hát indulhatnak a vízi programok! Május 21-én reggel 10 órától rendezik meg a barbadosi SUP világbajnokság első hazai fordulóját a tihanyi SUP Centerben. Négy fős csapatban mérkőzhettek meg, férfi, női és vegyes kategóriákban, fejenként 3200 forintért.

Nemzetközi Dragon Országos Bajnokság – Balatonfüred (május 25-28.)

Május 25-én a balatonfüredi Hajóállomásról indul a Nemzetközi Dragon Országos Bajnokság - Sonnenschein Kupa. A Dragon ízig-vérig versenyvitorlás, megfelelő vitorlával és rudazattal 15-20 éves hajók is kiemelkedő eredményeket érhetnek el. Izgalmas versenyre számíthatunk!

Tihanyi félmaraton (május 27.)

Május utolsó hétvégéjén rendezik meg a harmadik Tihanyi Félmaratont a Balaton egyik legszebb környékén, a Belső-tónál. Idén lendületesebb és átláthatóbb pályát jelöltek ki, amelyből kimarad a hírhedt szerpentin – sokak őszinte örömére. A futás fáradalmát koncerteken pihenhetitek ki, és még a négylábú barátokat sem kell otthon hagynotok, hiszen a rendezvény kutyabarát.

Margaret Island az Expresszóban – Veszprém (május 27.)

A Margit-sziget nevét viselő zenekar célja, hogy a magyar zenei életből hiányzó akusztikus, folkos popzenét játsszon. Egyedi hangzásuk tehetséggel párosul – remekül illeszkednek az Expresszó felhozatalába. A banda egy váratlan betegség miatt kénytelen volt lefújni a márciusi koncertet, de nem hagyják cserben közönségüket: május 27-én 22 órakor bepótolják az elmaradt dallamokat.