A MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretein belül június 10-11-én rajtolnak a hajók a siófoki kikötőből. Tavalyhoz képest a szervezők már nemcsak arra lehetnek büszkék, hogy majdnem 30 százalékkal többen indulnak a kétnapos versenyen, hanem arra is, hogy ezúttal már két, egymással tökéletesen egyenértékű napi programkínálatot tudnak felmutatni. Kérdéseinkre Dónucz László, a BAHART értékesítési és forgalmi igazgatója, egyben a Nemzeti Regatta Szervező Bizottságának Elnöke válaszolt.

We Love Balaton: Kinek az ötlete volt a Nemzeti Regatta életre hívása, illetve mi a rendezvény alapvető célja?

Dónucz László: A Balatoni Hajózási Zrt. 2016-ban a 170. hajózási szezon méltó megünneplése céljából, hagyományteremtő szándékkal hívta életre a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja nevet viselő rendezvényt. Maga az alapötlet egyébként a társaság vezérigazgatójától, Kollár József úrtól származik, aki a Nemzeti Vágta mintájára szeretett volna egy a cég szolgáltatási portfóliójához jól kapcsolódó országos, évről évre megrendezendő eseményt létrehozni. Mivel a BAHART tulajdonában és üzemeltetésében áll a Balaton legnagyobb vitorláskikötő lánca, így a párhuzamot gyorsan megtaláltuk.

A vitorlássport kétnapos kipróbálása és népszerűsítése mellett kiemelt turisztikai és marketing szempontokat szem előtt tartva, egyben országimázs építő a fesztivál, mert a Siófokra látogatók egy hétvége alatt az ország legszebb helyeit, különlegességeit és értékeit is megismerhetik a színpadon és standokon zajló bemutatkozások révén. A településekre jellemző ételkülönlegességek, borok kóstolására a Települési Ízek Versenye ad lehetőséget az egyedi arculatokkal kialakított sátorpavilonokban. A visszajelzések alapján tavaly teljesült a kitűzött cél: sikerült örömet szerezni az idelátogatóknak, a résztvevők jól érezték magukat Siófokon, ahol két napig minden a vitorlázásról, a vízről és a gondtalan jókedvről szólt, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

WLB: Mi a BAHART szerepe a regattában?

DL: A BAHART az esemény – védett szerzői jogait is birtokló – ötletgazdája és egyben főszervezője. A főtámogatók, szponzorok mellett a Balatoni Hajózási Zrt. maga is komoly anyagi és emberi erőforrásokat mozgósít a kétnapos fesztivál megrendezésére. Egy szűkebb szervező csapat már 9 hónapja foglalkozik az előkészítő munkálatokkal, míg a tényleges lebonyolításba már csaknem 30 kollégánk kapcsolódik be. Siófok várossal karöltve közösen biztosítjuk az eseményhez szükséges helyszíneket is.

WLB: Jellemzően kik vesznek részt a kétnapos versenyen? Amatőrök vagy profik?

DL: A nézőhajókról, a partról és a kivetítőkön is jól követhető vitorlásversenyen elsősorban nem profi vitorlázók vesznek részt az általunk biztosított egyforma – ún. One Design - vitorlásokon, hanem ismert közéleti szereplők, időnként akár vitorlázási rutin nélkül. A célunk az volt, hogy a csapatok olyan legénységet nevezzenek, melynek tagjai valamilyen szempontból értéket jelentenek adott település számára. Ennek megfelelően a több ezer fős közönség így a gazdaság, a kultúra, a művészet, a politika, a sport, a média világából találkozhat hírességekkel, akik saját településüket két napon át képviselik vízen és szárazföldön sportolva, főzve, színpadon bemutatkozva.

WLB: A versenyen kívül – akár a hajók fedélzetén, akár a parton – mi zajlik a két nap alatt a Balatonnál?

DL: Az esemény több mint egy vitorlásverseny! – mondjuk, nem véletlenül. A Siófokra látogató 38 település saját gasztronómiai és turisztikai értékeit, hagyományait és nevezetességeit egyedi arculattal díszített kültéri sátorstandokon mutatja be. Látványos és komoly küzdelmet ígér a Sió csatornán zajló Sárkányhajó verseny is. A résztvevő települések a színpadi bemutatkozás lehetőségével élve teret kapnak művészi produkció bemutatására, színpadi beszélgetésekre. A településekre jellemző ízvilágot, borokat a Települési Ízek Utcájában kóstolhatják meg az érdeklődők. Mindezek segítségével a kilátogatók egy hétvége alatt a házigazda nevezetességei mellett az ország legszebb helyeit, különlegességeit és értékeit is megismerhetik a Balaton partján. Változatos, színes, vonzó családi programokat kínálunk kicsiknek és nagyoknak, melyekre a belépés díjtalan!

Érdemes Siófokra tervezni ezt a hétvégét, hiszen Ördög Nóra és Borbély Ferenc színpadi házigazdák gondoskodnak arról, hogy minden korosztály kellemes időtöltésben részesüljön. A gyerekek önfeledten szórakozhatnak a hajóinkon, a Játékszigeten, a kézműves foglalkozásokon. Az idősebbeknek a nagyszínpadon zajló koncerteket ajánljuk, fellép többek között a Margaret Island, a Honeybeast és a Hooligans! Szombat este bulihajó is indul a koncertet követően. A felnőtteket a társadalmi szerepvállalás jegyében az Egészségszigeten is várják a szervezők különféle ingyenes szűrővizsgálatokkal és életmód tanácsokkal.

WLB: Tavaly összesen hány embert (résztvevők és látogatók, turisták együttesen) mozgattak meg Idén mennyire számítanak?

DL: 2016-ban 30 csapat részvételével zajlott a vitorlásverseny és az MTI adatok szerint a két nap alatt 5000 fő fordult a siófoki hajóállomáson és környékén. Idén összességében ennél is több résztvevőt, látogatót és érdeklődőt várunk a Nemzeti Regattára, ami reális célkitűzés, hiszen már 38 település érkezik lelkes szurkolótábora kíséretében az ország különböző részeiből.

WLB: A tavalyi rendezvény alapján van-e turista és/vagy befektetés-növelő hatása akár a régióra, akár a regattának otthont adó városra nézve?

DL: Az esemény megszervezésével a Balatoni Hajózási Zrt. nem titkolt célja, hogy hozzájáruljon a főidényen kívüli, új idegenforgalmi szezonok létrehozásához. Egy olyan turisztikai attrakciót kívántunk az előidényben megalkotni, mely önmagában már a résztvevők által egy komoly turistalétszámot vonz a Balatonhoz és Siófokra, akik a kétnapos esemény kapcsán vendégéjszakákat töltenek el a városban és számos szolgáltatást vesznek igénybe a helyi vállalkozásoktól. Az amatőr vitorlásversenyhez pedig olyan kiegészítő parti programokat csatolunk, melyek ennél is nagyobb tömegeket vonzanak egy vidám hétvégi családi hétvégéhez. Siófok város teljes mellszélességgel állt már tavaly is a kezdeményezéshez, és a célok teljesülése kapcsán idén is az esemény főtámogatójaként kapcsolódott be a szervezésbe. A BAHART egyébként stratégiai célkitűzésként is a Balaton motorja kíván lenni, és a szolgáltatásaival össze kívánja kapcsolni a régió programjait, látnivalóit, rendezvényeit.

WLB: Miként viszonyul a hajós társadalom a regattához?

DL: Az esemény főszervezői között találjuk a Magyar Vitorlás Szövetséget, azt gondoljuk, hogy ők jelentik a szakmai garanciát egy ilyen szintű vitorlásverseny színvonalas lebonyolításához. A szövetség már az alapötlet kipattanásakor támogatásáról biztosította társaságunkat, hiszen egy ilyen országos esemény mindenképpen ráirányítja a figyelmet az egyre komolyabb eredményeket elérő vitorlássportra is. Fontos, hogy bevonjunk fiatalokat, akik esetleg pont egy ilyen rendezvény kapcsán kapnak majd kedvet a vízi sportokhoz, akár csak egy nyári tábor keretében. Ezek alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy a hajós társadalom is örömmel és pozitívan áll a kezdeményezésünkhöz.

WLB: A tavalyihoz képest vannak-e újdonságok?

DL: 2016-ban a vitorlásverseny képezte a szombati nap legfőbb attrakcióját és a kiegészítő versenyszámok kerültek a második napra. Idén két teljesen egyenértékű nappal készülünk már, így akár szombaton, akár vasárnap érkezik valaki a kikötőbe, egészen biztosan fog látni vitorlásversenyt. A szombati előfutamokban 38 település kezdi meg a versenyt, és a lebonyolítási rendet úgy alakítottuk ki, hogy vasárnap is még 24 csapat fog versenyezni. A sárkányhajó versenyt szombaton láthatja a nagyközönség, itt 14 csapat méri össze felkészültségét. Mindkét napra kerültek rangos színpadi produkciók, koncertek, így valóban érdemes a teljes hétvégét Siófokon tölteni.

WLB: Idővel hová fut ki majd a rendezvény? Vannak-e fejlesztési terveik?

DL: Egyelőre az a célunk, hogy a rendezvény népszerűségét a résztvevők és közönség esetében is tovább növeljük. Bízunk abban, hogy az induló csapatok száma jövőre már eléri az 50-et, ami egyébként már nagyjából az a létszám, amit a jelenlegi infrastruktúrával egy hétvége alatt színvonalasan ki lehet szolgálni. Idővel természetesen akár több hétvégéről is szólhat már az esemény pl. előfordulókkal, valamint egyértelmű cél, hogy az országhatáron túlról is invitáljunk majd egy-egy vendégtelepülést.

WLB: Tudomásuk szerint van-e hasonló rendezvény a világban? Ha igen, van-e kapcsolat a különböző nemzeti regatták között?

DL: Széleskörű nemzetközi felmérést a témában még nem végeztünk, így erről érdemben nyilatkozni nem tudunk. Egyelőre saját hazai rendezvényünk továbbfejlesztése az elsődleges cél, de természetesen nyitottak vagyunk más, nemzetközi tapasztalatok megismerésére is!