Ne lepődjetek meg, ha minden sarkon nagyszínpadot kezdtek látni júliusban. Kezdődik a Sound, a VeszprémFest, jön a Babel Sound, a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a Művészetek Völgye. De két buli közt sem áll meg az élet, szurkolhattok a Kékszalagon, most már tényleg átúszhatjátok a Balatont, mozizhattok a PLÁZS-on, túrázhattok egy rejtélyes barlangban, és persze ebben a hónapban is izgalmas előadásokat kínál a Kultkikötő.

Balaton Sound – Zamárdi (július 5-9.)

A Balaton Soundot senkinek nem kell bemutatni: öt napig tartó buli- és basszusorkán a Zamárdi Nagystrandon, távol a valóságtól. Esténként világhírű DJ-k érkeznek, nap közben exkluzív hajós partikra mehettek, reggelente pedig jöhet a másnaposság elleni ejtőzés a vízparton. 

Július 5-én már tizenegyedszer startol el a fesztivál. A szervezők idén is kitettek magukért: az eddigieknél is fiatalosabb arculattal szólítják meg a célközönséget, és a line-upot illetően sincs okunk panaszra, hiszen akkora nevek szerepelnek a fellépők között, mint Kygo, Hardwell és Robin Schulz.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

49. Kékszalag nagydíj – Balatonfüred (július 6.)

Régen a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbocán a kék szalagot, ezt a szokást ültette át a Balatonra a Hungária Yacht Club, mikor először megszervezték Európa leghosszabb tőkerülő versenyét, a Kékszalagot. A szervezést  később átvette a Magyar Vitorlás Szövetség, a cím pedig az évek során fogalommá vált. Idén július 6-án 9 órakor, a füredi vitorláskikötőben láthatod a versenyzők rajtját, korábbi cikkeinkből pedig megtudhatod, milyen egy élvonalbeli hajó, és milyen érzés tizenkét órán át az orrsudáron utazva átélni a Kékszalag nagydíjat.

Mozizz a csillagok alatt! – Siófok (július 6.)

Szeretnél a szabadban filmezni, de unod már a kertmozik retró hangulatát? Július 6-án csütörtökön a siófoki PLÁZS elegáns „tengerpartján” nézheted meg az ikonikus Mission: Impossible első részét. Ha már ott vagytok, kipróbálhatjátok a fehér homokkal borított strandot, az állva evezést, a street workoutot vagy a strandkönyvtárat is.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Egyasszony – Balatonboglár (július 7.)

„Forszírozott, rohamos szülés során mentálisan súlyosan sérült csecsemő.” Péterfy-Novák Éva minden orvostól ezt a diagnózist kapta, akinek megmutatta kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hosszas küzdelem árán hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy megrázóan őszinte blogbejegyzésekben meséli el együtt töltött éveiket. Később a blogból könyv született, a könyvből pedig egy színházi előadás, amelyben Tenki Réka alakítja az egyetlen asszonyt, aki nem félt megszólalni – méghozzá elképesztően jól. A FÜGE és az Orlai Produkció közös előadását július 7-én láthatjátok a balatonboglári Varga Béla Kulturális Központban.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Mastercard Élményhajó és Varázshajó (július 8.augusztus 27.) (X)

Idén nyáron is kulturális élmények várnak rátok a Balaton közepén, a Szent Miklós zászlóshajó fedélzetén, köszönhetően a Mastercard és a BAHART együttműködésének. A Mastercard élményhajó péntekenként várja az utasokat július 14. és augusztus 18. között: 20:30-kor indul a siófoki kikötőből, és másfél órás útja alatt stand-up comedy előadásokat láthattok olyan ismert humoristákkal, mint Felméri Péter és Mogács Dániel. A Mastercard Varázshajót a kisgyermekes családoknak ajánlják, egyórás utat tesz meg, miközben műsorral és ajándékokkal szórakoztatják a gyerekeket. Hétfőtől szombatig közlekedik, négy északi és hat déli parti kikötőben szállhattok fel rá. 

Mindkét hajótípusra a BAHART pénztáraiban válthattok jegyet. Ha Mastercard vagy Maestro bankkártyával fizettek, az élményhajóra 50%, a Varázshajóra 10% kedvezményt kaptok. A bankkártyás fizetés mellé egy 10 százalékos kupon is jár, ezt a hajók fedélzeti büféjében válthatjátok be, ahol szintén lehetőségetek van kártyás fizetésre is. (X)

Balaton-átúszás – Révfülöp (július 9.)

Az előző hétvégén és az második időpontban nem kedvezett az időjárás a Balaton-átúszóknak, de talán július 9-én kegyesebbek lesznek az elemek, és a kihívásra éhes sportemberek elindulhatnak Révfülöp hajóállomásáról, hogy megbirkózzanak a hullámokkal és legyőzzék az 5200 méteres távot. A tervek szerint reggel 7:30-tól indítják az úszókat, a jelentkezésről és a nevezési díjakról ITT olvashattok.

Túra a Csodabogyós-barlangban – Balatonederics (július 9.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park születésnapján a vendégek kapnak ajándékot, hiszen július 9-én kedvezményes barlangtúrákon vehettek részt az edericsi Csodabogyós-barlangban. A túrák kétóránként indulnak reggel nyolc és délután négy között. Ha szeretnétek felfedezni Magyarország tizedik leghosszabb barlangját, ITT tudtok regisztrálni.

VeszprémFest (július 1215.)

A VeszprémFest egy kicsit komolyabb hangvétellel csábít, mint a vízparti nagyfesztiválok, de élvezetekből itt sem lesz hiány, ezt akkora művészek garantálják, mint Tom Jones vagy Prince egykori kísérőzenekara, a The New Power Generation. A koncertek az Érseki Palota rekonstrukciója miatt idén új helyszínre költöznek, a Veszprémvölgyben található História Kertben rendezik meg őket.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Jazz és a Bor Fesztiválja – Balatonboglár (július 1215.)

Ha szereted a jó zenéket, de nem vagy az a fesztiválon tombolós típus, a Jazz és Bor a te ünneped lehet, hiszen négy estén keresztül fülbemászó jazz kísérettel, többek közt a Barabás Lőrinc Quartet dallamaival kóstolgathatod a környék legjobb borait a balatonboglári Varga Béla Kurtuláris Központban. A meghívott borászok között három kiváló boglári pincészet is szerepel, a Bujdosó Szőlőbirtok, a Konyári Pincészet és a Légli Szőlőbirtok.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Badacsony Bor7 (július 14-28.)

A balatoni borokért hegyekre mászni is érdemes, de júliusban maguktól jönnek el hozzátok a Badacsony Parkba, a Badacsonyi Pálinkaház párlataival karöltve. Tizennégy termelő boraiba kortyolhattok bele, és szakmai előadásokat is hallgathattok melléjük, ha szeretnétek laikusból majdnem szakértővé válni. Sötétedés után pedig indulhat a tánc az ingyenes szabadtéri koncerteken, július 27-én például a Blahalouisiana áll színpadra.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Tihanyi Kézműves Sörfesztivál (július 14.)

A Balaton-partot a borkultúra uralja, de július 14-én a sörivók sem maradnak szomjasak: első alkalommal rendezik meg a kézműves sörök fesztiválját a tihanyi Legendás Házban. A rendezvényen a Kapucinus és a HopTop Brewery italaival találkozhattok, akár a különleges Tihanyi Levendulás Sört is megkóstolhatjátok, amit az önkormányzat nemrégiben helyi védettségű termékké nyilvánított.

Cseh Tamás Emlékest – Balatonföldvár (július 14.)

Már nyolc éve nincs köztünk Cseh Tamás, a magyar zene egyik meghatározó alakja. Sokan, sokféleképp tisztelegtek már emléke előtt, ezúttal Für Anikó, Tompos Kátya, Udvaros Dorottya, Kálloy Molnár Péter, Nagy Dániel Viktor, Rudolf Péter és Szegezdi Róbert lépnek fel a Születtem Magyarországon című emlékesten a Kultkikötő balatonföldvári színpadán. Jegyvásárlás ITT.

A Kultkikötő a MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

FINA Világbajnokság – Balatonfüred (július 15-21.)

A FINA, vagyis a Nemzetközi Úszószövetség 1973 óta rendezi meg a vizes sportok Világbajnokságát, idén Magyarország ad otthont a versenyszámoknak. A nyíltvízi úszást Balatonfüreden rendezik meg, a Tagore sétány közelében, a füredi kikötőnél alakítják ki a versenypályát. Az 5, 10 és 25 kilométeres versenyszámok részletes időbeosztását ITT találjátok.

Badacsonyi madarásztúra (július 15.)

Töltsd a szombat délelőttöt aktívan, távol a város zajától: ismerkedj meg a Badacsony madárvilágával Árvai Gábor geo- és madarász túravezető segítségével. A csoport reggel 10 órakor gyülekezik a Szegedy Róza-háznál, majd a Rózsakő romantikus kilátóját és a Kőkaput érintve éri el a bányákat. A túra hossza 5 km, körülbelül 3 és fél órán át tart. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Varázsfuvola – Balatonalmádi (július 16.)

Hol szólna szebben a klasszikus zene, mint a hullámzó Balaton partján, egy nyári estén? A Klassz a pARTon neves művészek és fiatal tehetségek koncertjeit hozza el nektek a vízpartra, július 16-án például Kertesi Ingrid, Gulyás Dénes és tanítványaik rendhagyó Varázsfuvola előadását láthatjátok a balatonalmádi Wesselényi Strandon.

A szereposztásról további információt ITT találhattok.

Babel Sound – Balatonboglár (július 1723.)

Július 17. és 23. között rendezik meg az örömzene körül forgó Babel Soundot Balatonbogláron. Az igazi összművészeti világtalálkozó hét színpadán Spanyolország, Bulgária, Görögország, Szerbia, Izrael, Olaszország, India, Indonézia, Hollandia, Afrika és Latin-Amerika dallamait is hallhatjuk, de a távoli országok népszokásait, konyháját, öltözetét és táncát is megismerhetjük.

Veszprémi Utcazene Fesztivál (július 1922.)

Július 19-én örömzenébe borul Veszprém belvárosa, lépten-nyomon tehetségekbe botlunk. Európa minden sarkából jönnek utcazenészek Ausztriától, Német- és Franciaországon át egészen Hollandiáig. A VUF kultúrák találkozása, sokszínű közösségi élmény, ahol jó csak úgy lenni, sodortatni magunkat a tömeggel egyik színpadtól a másikig, hogy egyszer jazzt, másszor blues-t, aztán meg rockot vagy alterzenét hallgassunk.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Krisna-völgyi Búcsú – Somogyvámos (július 2123.)

Sokaknak talán távoli, ismeretlen, szinte misztikus helynek hangzik a Krisna-völgy, de július 21. és 23. között bárki megismerkedhet a helyi szokásokkal, a templommal és a Krisna-szentéllyel, az ökofaluval, az indiai védikus esküvővel és tűzceremóniával, de lesz jógabemutató, zene, tánc, kézműves programok és sok finom falat is.

Művészetek Völgye – Kapolcs (július 21-30.)

Kapolcson már rég nem az a bölcsészes-tarisznyás révülés folyik, amit sokáig gondoltak a Művészetek Völgyéről. Idén is erős a felhozatal, közel 1200 program közül választhatunk több mint 60 helyszínen. A Panoráma Színpadnál ne hagyjátok ki az amerikai Pink Martini koncertjét, de a 30Y-tól vagy épp az Anna and the Barbiestól is fergeteges bulit várunk. A színházi élet főleg Taliándörögdön összpontosul, komolyabb témákkal és humorral is készülnek, de lesz újcirkusz is. Irodalmi vonalon a Verslavinát és Az ember útjának felén című előadást javasoljuk, Csórompusztán pedig újra felépül a Hello Wood falu.

A MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Vuk – Kaposvár (július 25-26.)

Nosztalgia-hullámra felkészülni: július 25-én és 26-án újra vászonra kerül gyerekkorunk kedvence, a Vuk! Dargay Attila 1981-es rajzfilm-klasszikusát a rendező 90. születésnapja alkalmából digitálisan felújított változatban vetítik a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában„Felnőttél, Vuk, ez a nap is eljött. Nem lesz ezentúl róka, aki ne elismeréssel mondaná ki a nevedet. Most már a magad ura vagy!”

Stereo MC's Kompkoncert – Tihany (július 28.)

Nem elég, hogy a parton egymást érik a nagyszínpadok, a vízen is úszik egy?
Valahogy úgy. A nyári kompkoncertek lassan hagyománnyá válnak, de idén először külföldi előadót is láthattok a különös színpadon. Július 28-án egy brit elektronikus formáció, a Stereo MC's adja az ütemet, na meg a Balaton ringatózása. Ha még mindig nem hiszitek el, hogy érdemes ott lenni, nézzétek meg a tavalyi Kiscsillag-koncert hangulatfotóit!

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.