Buddha nyugalmával fűszerezett woodstocki hippi életérzést hoznak a Samsara Jóga és Zenei Fesztivál szervezői a Siófok-Törekinél található erdőbe. Az augusztus 8-án kezdődő rendezvényen több mint száz zenész és előadó lép fel, olyanok, akik nem a kommersz zenei fesztiválok reklámarcai, viszont a pszichedelikus világ ikonjainak számítanak. Arról, hogy miért nem villognak neonfényes reklámok, hogy kerül ide a „U2 Bono nélkül”, és mit adhat egy ilyen alternatív fesztivál a déli partnak, arról a Samsara főszervezőjét, Czinkóczky Csabát kérdeztük.

We Love Balaton: Miben lesz más az idei fesztivál az eddigiekhez képest?

Czinkóczky Csaba: Az alapvető változás az, hogy új helyszínre költöztünk. Ez nagyon közel van a régihez, de alapjaiban más, hisz egy igazi fesztiválhelyszín, aminél jobbat álmodni sem tudnánk. Kevésbé zavarjuk a falu lakosságát, és sokkal inkább az érintetlen természet közelében vagyunk, háborítatlanul. A program is teljes egészében megújul. Több új zenei irányvonalat is felvonultatunk, amit nagyon sok munka előzött meg. Mi nem másoljuk le a menő fesztiválok első néhány sorát, hanem igyekszünk megtalálni azokat a művészeket, akik ebben a zenei stílusban a legérdekesebbek ezen a nyáron. Azt hiszem, hogy ez minden eddiginél jobban sikerült idén. A zene mellett a Jógafalu Program is tovább bővült egy BodyArtTemple-lel, ami reggeltől estig a legváltozatosabb előadásokkal, foglalkozásokkal színesíti a programpalettát.

WLBa: Sikerült megegyeznetek a vadásztársasággal, akik szerint elriasztja a zene a vadakat, ezért be akarták tiltani a rendezvényt?

C. Cs: Feltehetően a zene valóban elhajtja a vadak egy részét, de ez nem tragédia, mert visszajönnek. És a zene akármilyen hangos is lesz, biztos nem lesz félelmetesebb a fegyverropogásnál. Nincs e mögött akkora tragédia, mint ahogy azt a vadásztársaság sejteti. Kezeltük a problémát. A feljelentés-sorozat minden egyes pontját egyesével megvédtük, és megkaptuk az engedélyeket.

WLBa: Kik állnak idén színpadra?

C. Cs: Több neves előadónk is lesz, például a dán Be Svendsen, akik péntek este lépnek fel, vagy a szombati főelőadónk, az ír God is an Astronaut, akikre azt mondják, hogy ők a U2 Bono nélkül. De olyan régi legendák is színpadra állnak, mint az Infected Mushroom, akik most egy kommersz évtized után próbálnak visszatérni a pszichedelikus világba. Ők nyitják nálunk a hetet a nulladik napon, egy amerikai turnét megszakítva repülnek Törekibe. És muszáj megemlíteni Asuratist, a kiváló francia DJ-t, aki megnyitja az egész fesztivált tűzzsonglőrök kíséretében. Szombat délután jönnek sorban az amerikaiak az Entheogenic-kel az élen. Minden napra van valami, nehéz lenne egyet is kiválasztani. De ha valaki nem teheti, hogy itt tölti az egész hetet, akkor vehet kedvezményes jegyet az első két napra vagy a hétvégére, a pénteket is beleértve. Ez a két csomagot főként a magyar látogatóknak találtuk ki.

WLBa: Mekkora a magyarok-külföldiek aránya a Samsarán?

C. Cs: 87 százalékban külföldről érkeznek hozzánk, de ezen szeretnénk javítani, hogy még több magyar jöjjön.

WLBa: Valójában kiknek szól ez a fesztivál?

C. Cs: A virtuális világban megcsömörlött embereknek, nullától 116 éves korig. Nyilván a fiatalok vannak a legtöbben, de fesztiváloznak itt kisbabák és aggastyánok is minden évben. A közönségünk egy nemzetközi modern hippi réteg, aki már látott egy-két fesztivált, sokan már a gyerekeikkel vagy a kutyájukkal érkeznek, és a fesztivál után akár körbetekerik a Balatont. Bennük van a különutasság, őket a kommersz csalikkal már nem lehet tűzbe hozni. Ezektől a programoktól viszont nagyon sokat várnak. Idén háromszor annyi jegy fogyott,mint tavaly, ebből is látjuk, hogy egyre népszerűbb a fesztivál.

WLBa: Mi motivált titeket, mikor megszerveztétek az első Samsarát? A lázadás, hogy szembe menjetek a main streammel, vagy egyszerűen ez a ti világotok, és eddig nem volt ilyen?

C. Cs:  Egy olyan fesztivált akartunk létrehozni, amire mi is szívesen elmennénk. Azt látjuk, hogy ez másoknak is bejön. Nem lemásolt koncepciónk van, mi magunk találtuk ki. Ez egy belülről jövő, hiteles ötlet. A hit mellett persze egy nem kismértékű őrültség is kell, hogy ezt végigcsinálja az ember mindenféle háttér nélkül. Idén több mint száz zenész és előadó jön a világ minden tájáról. Ez nem kevés szervezést igényel.

WLBa: Tényleg szponzor nélkül vállaltátok a szervezést?

C. Cs: Igen, ez egy annyira őrült vállalkozás, hogy nemcsak szponzor és befektetők nélkül csináljuk, de ráadásul homlokegyenest nekimegyünk a mainstream fesztiváloknak. Az első évben a Volt Fesztivállal, aztán a Balaton Sounddal, idén pedig a Szigettel vagyunk teljesen egy időben. Ez nem egy üzleti alapú kommersz döntés, hanem pontosan az, amit mi szeretnénk képviselni: ez egy alternatív fesztivál egy alternatív időpontban. Mi éppen azokat várjuk, akinek ez a kommersz vonal már nem jön be. Nálunk egy befektetői és szponzorfeliratok nélküli fesztiválon találják magukat a látogatók.

WLBa: Miért ragaszkodtok a szponzornélküliséghez?

C. Cs: Mert ahol a befektetők, vagyis a pénz megjelenik, ott rögtön kívánságlisták is vannak.

WLBa: Mit adhat egy ilyen fesztivál?