Most jött el az idő, amikor beindul az eddiginél nyugodtabb időszak a Balatonnál, vagyis most lehet olyan programokat keresni, amik a strandolás miatt kimaradtak. Balatonföldváron az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnokságát rendezik (ami azért is különleges, mert eddig szinte mindig tengeren küzdöttek a versenyzők), Somogyban pedig kisvasúttal lehet versenyezni. Ha pedig az eső elmosná az eredeti terveinket, akkor se csüggedjünk, itt az idő, hogy bemerészkedjünk a kiállítások és múzeumok világába.

Egry József Balatonja – Tihany (9.10-ig)

Szerencsére a kultúra nincs évszakhoz kötve – másfél hétig még láthatjuk „a Balaton festőjének” képeit a KOGART Tihanyban. Egry József az 1920-as évek elején kezdett a Balatonnal foglalkozni, mikor a badacsonyi hadikórházban lábadozott az első világháború után. A tágas terek, a víz és a fény játéka nagy hatással volt művészetére, egész sorozatot festett az őt körülvevő környezetről. Hozzáértők számos különböző stílus keveredését fedezhetik fel a műveken, köztük az impresszionizmusra jellemző fényfestést vagy az expresszionizmus energiáját, de laikus műkedvelők is elmerenghetnek azon, hogyan válik Egry képein az ember a táj szerves részévé.

Balatonfüredi Borhetek (9.03-ig)

A Balatonnál széles a borfesztivál-kínálat, de a Füredi Borhetek kiemelkedik a hasonló programok közül. Sok évtized tapasztalata áll a rendezvény mögött, hiszen már 85. alkalommal szervezik meg, a helyi, fiatal borászokból szerveződött Rizling Generáció jelenléte pedig a frissességet garantálja. Az idei rendezvény a végéhez közeledik, már csak vasárnapig kóstolhatjátok meg 25 pince közel 300 féle borát a Tagore sétányon. A színpadi programok sem fogytak még el: szombaton Maszkura és a Tücsökraj lép fel, vasárnap pedig a Füred környéki népdalköröket ismerhetitek meg.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Szezonzárás a SUPportban – Zamárdi (9.1-3.)

Bár hivatalosan már véget ért a nyár, a vízparti programokról nem kell rögtön lemondanunk. Ha az időjárás engedi, egy kis vízisport is belefér a hétvégébe – vagy akár három napnyi feltöltődés a SUPport csapatával. Ha rajongasz az állva evezésért, akkor azért, ha még soha nem próbáltad, akkor azért kell ott lenned Zamárdi szabadstrandján.

Lesz naplementés SUP-túra, kipróbálhatod milyen egy úszó deszka hátán jógázni, ráadásul a szezonzárás alkalmából féláron bérelhetsz felszerelést, vagy egy saját deszkát is beszerezhetsz a kiárusításon.

Opel Finn Gold Cup – Balatonföldvár (9.1-10.)

Balatonföldváron már minden készen áll az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnokságára. Rekordszámú indulóra számítanak: legalább 32 nemzet 124 sportolója érkezik a versenyre, amelynek a legeredményesebb hazai vitorlásklub, a Spartacus Vitorlás Egylet lesz a házigazdája. A nagy érdeklődést a helyszín különlegessége is magyarázza, mivel a 2005-ös moszkvai vb-t kivéve eddig mindig tengeren küzdöttek a versenyzők. A tengeri nemzetek sportolóinak új kihívást, a főleg tavon vitorlázóknak plusz esélyt jelenthet a balatoni mérkőzés. A versenyen érdemes lesz szemmel tartanunk olimpikon vitorlázónkat, Berecz Zsombort, aki jó esélyekkel indul a mezőnyben.

Csisztai kisvasutas túra (9.2.)

Ha egy emberpróbáló, de izgalmas kihívással köszöntenéd a szeptembert, csatlakozz az Előzd meg a kisvasutat-versenysorozat szombati túrájához! A menetrend a következő: a versenyzők 7:30 és 8:00 közt neveznek a balatonfenyvesi kisvasút végállomásán, majd a 8:15-kor induló vonattal utaznak a távuknak megfelelő állomásra, ahonnan gyalog indulnak tovább. A 10 és a 30 kilométeres séta Somogyszentpálról, a 20 kilométeres Imremajor megállótól indul. A nevezési díj fejenként mindössze 200 forint, de a vonatjegyeket önállóan kell beszerezni. Imremajorban 12 órakor, Balatonfenyvesen 17 órakor zárják a célt. A részletes útvonalakról ITT olvashattok.

Nyári orgonavarázs – Veszprém (9.3.)

Az előző hétvégéket a nagy, könnyűzenei fesztiválok uralták, most viszont egy estére a komolyzene vizére evezünk át. Vasárnap este utolsó állomásához ér a Nyári Orgonavarázs: szeptember 3-án 20 órától két német művész, Marie-Therese Daubner csellista és Dr. Stefan Daubner orgonista koncertjét hallhatjuk Veszprémben, az Árpád-házi Szent Margit Templomban. A programra nincs belépő, de adományokat elfogadnak.