Lehet jéghokizni, máshol esti bulival várnak, és kivételesen átkelhetünk a teljes tavon is a hétvégén - a vízi mentők felügyeletével.

FRISSÍTÉS: Az utóbbi napokban sok csapadék hullott a jégre, ami emiatt veszélyessé vált. A siófoki, keszthelyi, balatonkenesei és balatonfüredi pálya zárva van, de a többin is érvényes a figyelmeztetés. 

Siófok - Ezüstparti szabadstrand

Az Arany János utca végénél található pályán az önkormányzat 9-17 óráig egészségügyi ellátást biztosít, a büfé és az illemhelyek a Kaáli Nagy Dezső utca végénél találhatóak. A pálya 300x600 méteres jegét rendszeresen takarítják és ingyenesen lehet kölcsönözni fakutyát, korcsolyát azonban nem. Az öltözködést kihelyezett sörpadok segítik, és az sem marad hoppon, aki jéghokizni szeretne, itt kapura is játszhat. További információt itt találtok.

Keszthely - Városi Strand

Városi strandon kijelölt, hómaróval folyamatosan takarított 6000 négyzetméteres terület 10-18 óráig látogatható, felügyelő személyzettel, mentőfelszereléssel, fakutya- és korcsolyakölcsönzővel, illetve két büfével és illemhellyel várják a látogatókat.
További információ itt.

Balatonfüred - Esterházy Strand

Az Esterházy Strandon kijelölt 15000 négyzetméteres jégpálya munkanapokon 13.00-19.00 óra, a hétvégén 9.00-19.00 óra között ingyenesen látogatható. A nyitvatartási időben helyszíni ügyeleti szolgálat működik a strandon, fűtött illemhely és mentőfelszerelések is rendelkezésre állnak, illetve az esetleges balesetek elkerülése érdekében pályakijelölő feliratokat, forgalomterelő eszközöket is kihelyeztek a jégre. Esténként kivilágított pályán, zenére csúszkálhatunk. További információ itt.

Balatonföldvár - Fesztivál tér

A Fesztivál tér közelében (a Halászfiú szobortól kezdődően, a Központi Szabadstrandhoz közel) kijelölt pályán tükörsima a jég a kikötő védelmének köszönhetően. A pálya 40 méterre nyúlik be a tó közepe felé és 250 méter hosszan húzódik a part mentén. Padok biztosítják a kényelmes átöltözés lehetőségét. A kijelölt területet mindenki saját felelősségre veheti igénybe, és itt is tilos a jelölt részen túl a jégen tartózkodni.

Tihany - Belső-tó

Kijelölték a tihanyi Belső-tavon is a korcsolyapályát, ahol hétköznap 12:00 és 17:00 óra közt, hétvégén pedig 10:00 és 17:00 közt csúszhatunk tűzoltói felügyelet mellett. A délutáni óráktól büfé is működik majd meleg italokkal. További információ itt.

Balatonmáriafürdő - Kikötő melletti sétány

Hétvégére a jég megfelelő vastagsága miatt Balatonmáriafürdőn is lesz kijelölt korcsolyapálya, ami pénteken 14:00-18:00 közt, szombaton és vasárnap 12:00-18:00 közt tart nyitva. Itt is lehet korcsolyát bérelni és jégkorongozni is, emellett zene és világítás is lesz. A melegedőben forralt bor és a tea várja majd a csúszkálókat.

Vonyarcvashegy - Lidó strand

Egész hétvégés programmal várják a látogatókat a Lidó Strandon január 27-29-én is, ahol ügyességi játékok és jégszobrászat is lesz. A pálya a főbejárat felőli részen lesz kijelölve, a forralt bor és a tea pedig mindenkit felmelegít majd.

Balatonlelle - BL Yachtclub

Nem tavi, de közvetlenül a tó mellett található a BL Yachtclub műjégpályája, ahol mindenki biztonságosan korcsolyázhat. Fűtött és zárható, gumival borított öltöző és mellékhelység, este kivilágított műjégpálya, korcsolyabérlési és korcsolya élezési lehetőség is van, ahogy jégvitorlást is lehet bérelni. A parton felállított faházban forró csoki, forralt bor, forró tea, óriás palacsinta, kürtőskalács és sok minden más is kapható. A tavat választók itt is rámehetnek a tó jegére, amit egy gumiborítású lejárat segít.

Szombaton, január 28-án tartják a Jeges Karnevált a BL Yachtklubban, ahol újra forog majd a jégkörhinta, egy világbajnok jégszobrász kacsát farag a közepére, és a Balaton jegéből készült jégbárban forró grog, forró tea és forralt bor is kapható lesz.

Balatonalmádi - Wesselényi Strand

A január 27-29-i hétvégét Balatonalmádiban is a jégnek szentelik, ahol sorversenyekkel, kötélhúzó bajnoksággal, illetve gyorskorcsolya versennyel várják a látogatókat 10:00 és 16:00 között. A felügyelet is csak erre az időszakra és a kijelölt területre vonatkozik!

Balatonfenyves - Központi szabadstrand

Heves-jeges programmal várják a korcsolyázókat január 28-án és 29-én Balatonfenyvesen, a Nagyszabadstrand Vachott Sándor utcai partszakaszán. Korcsolyát és fakutyát is lehet bérelni, mosdó és büfé is várja a látogatókat, emellett minden megjelenő fánkot és teát kap.

Balatongyörök - Központi Strand

A hétvégére a Balatongyöröki Strand is benépesül majd, mert január 29-én 15:00-tól Jégpartival várják majd a délutánt a szabadban tölteni kívánókat.  A program szerint játékos ügyességi versenyeket szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek, hokimeccs is lesz saját felszereléssel, forralt bort és forró teát is árusítanak majd a parton.

Zánka - Központi strand

A zánkai strandon is lesz lehetőség megtölteni a hétvégét koris élményekkel, mert január 28-án rendezik a Jeges Strandpartyt. Itt nem lesz lehetőség korcsolyát bérelni, de cserébe a szervezők forró italokat és zsíros kenyeret is ígérnek.

Balatonátcsúszás

Január 28-án kivételesen szervezett módon, vízi mentők által biztosítva mi is átkelhetünk a Balaton jegén Badacsony és Fonyód közt. Elindulni jégkorcsolyával, bakanccsal vagy fakutyával is lehet, a szervezők 11 és 12 óra között indítják a csoportokat. Mindenki úgy készüljön, hogy utána a túlpartról kell hazajutnia, arra nem lesz lehetőség (pontosabban a VMSZ biztosításával nem!), hogy a jégen jöjjenek vissza, akik átmentek. Mindenki vigyen magával minél hosszabb, vastag kötelet, tájolót, illetve mobiltelefont (vízmentes tokban). Tartós köd esetén az esemény elmarad! Erről folyamatos tájékoztatást és további információt itt találtok.

Ezekre érdemes figyelni:

  • Mindig kellő odafigyeléssel lépjünk rá a jégre, kerüljük a rianás részeket (ahol vizet látunk a jég felszínén), és a feltorlódott jégtáblákat is a balesetek elkerülése érdekében! 
  • Maradjunk a kijelölt területen! 
  • Éjszaka és rossz látási viszonyok között ne menjünk a jégre, és arra ne dobáljunk semmilyen tárgyat (követ, fadarabot)!
  • Néhány helyen feltörték a jeget a madaraknak, ez a jég vékony rétegben újrafagyhatott. Ezeket a területeket is kerüljük el!
  • Jogszabály szerint mindenkinek saját maga kell döntenie arról, hogy biztonságosnak találja-e a jégre menetelt. Ezért ha nem kijelölt területen lépünk a jégre, maradjunk a part közelében a balesetek elkerülése érdekében!

A látvány pedig ilyen lesz