Az északi parton borvacsorákkal várnak, a déli parton a Krisna-völgyben minden a sütőtökről szól majd. Balatoni borokból továbbra sem lesz hiány, de egy koncert erejéig a nyári fesztiválok hangulatát is megidézhetjük, és azt is megtudhatjuk, hogyan lehet vízszintesen hegyet mászni.

Irie Maffia – Veszprém (10.13.)

Az ősszel együtt az Expresszó szezonja is beköszöntött – szinte minden hétvégén dübörögnek a klub hangfalai.

Ha szeretnétek egy kicsit felidézni a nyári fesztiválok hangulatát, pénteken megtehetitek. Az Irie Maffia jön Veszprémbe, és abban biztosak lehetünk, ahol Sena énekelni kezd, ott nem lehet lapos a hangulat.

Tipp: egész ősszel érdemes odafigyelni az Expresszó kínálatára, a fellépők között lesz majd a Halott Pénz és Péterfy Bori is.

Borvacsora a Márgában – Csopak (10.13.)

A csopaki Márga a pannonhalmi Viator Étteremmel közösen ünnepli az őszt. Endrédi Zoltán és Varga Roland házigazda-séfek Gyurik Gáborral kiegészülve készítik el a hat tételes ételsort, melyen olyan különlegességek szerepelnek, mint a körtével és kecskesajttal tálalt marinált tokhal.

A nyolc állomásos borkíséretért Kovács Tamás felel a Szent Donát Birtokról és Illés Tamás a Pannonhalmi Apátsági Pincészettől: többek között pezsgővel, rizlinggel, furminttal, kékfrankossal és pinot noirral is készülnek. A vacsora ára 13.900 forint, előzetes regisztráció szükséges.

Bio Sütőtök Nap – Somogyvámos (10.14.)

Ismét felfedezhetitek a Krisna-völgy különös világát, ezúttal ismerős ízekkel tálalva: a sütőtök kerül a középpontba. A helyben termesztett bio sütőtök fontos szerepet játszik a somogyvámosi szerzetesek életében, a téli hónapokban krémleves, egytálétel, ital és édesség is készülhet belőle.

Szombaton bárki megkóstolhatja ezeket a finomságokat, de hennafestéssel és őszi hangulatú kézműves foglalkozással is készülnek, a templomszobában pedig zenés-táncos programon vehettek részt.

Murcifesztivál a Gyukli Pincében – Balatonfüred (10.14.)

Ha a szüreti programokról le is maradtatok, a szüret utáni borokkal még megismerkedhettek – szombat délután a füredi Gyukli Pincében. Tudjátok például, hogy mit jelent a „csömöszölés”?

A Murcifesztiválon ti magatok is kipróbálhatjátok, és persze kortyolhattok mindenféle finomságot, mustot, murcit, új- és óbort, de még verjust, azaz zöld szőlőlét is. Éhen sem fogtok maradni: a szervezők sült kolbászt és pogácsát ígérnek.

Vylyan-Laposa borvacsora – Badacsonytomaj (10.14.)

Különös véletlen, hogy a Márga-est után egyetlen nappal egy másik borvacsorán is részt vehetünk. A Laposa Birtokon is egy izgalmas
összefogást valósítanak meg: a villányi vörös találkozik a badacsonyi fehérrel.

A titokzatos vacsoráról nem sok mindent árultak el a szervezők, de annyi biztos, hogy a Vylyan részéről Debreczeni Mónika és Ipacs Szabó István, a Laposa Birtokról pedig Zsófi és Bence mesélnek majd a két borvidékről és a két pincészet barátságáról. Előzetes asztalfoglalás szükséges!

Mount Everest-túrák: Alsóörs este (10.14.)

Elképzeltétek már, hogy egyszer megmásszátok a Mount Everestet? Most megtehetitek. Na jó, a világ legmagasabb hegycsúcsát talán nem tudjuk a Balaton mellé varázsolni, de a magasságának megfelelő 8850 métert lesétálhatjátok horizontálisan, méghozzá Alsóörsön és környékén.

A több mint három órás túra szombat délután, 16 órakor indul az alsóörsi Tourinform irodából. 1200 forintért csatlakozhattok a csapathoz, akikkel a Somlyó-hegyi kilátóba és a Csere-hegyi kilátóba is feljuthattok.

Rizling Vakáció – Badacsonytomaj (10.14-15.)

Harmadik állomásához érkezett a Badacsonyi Bortriatlon, a borkóstolóval és pecsétgyűjtő játékkal összekötött, badacsonyi túrasorozat. A kezdeményezéshez 12 környékbeli borászat csatlakozott, akik szombaton 10-től 21 óráig, vasárnap 10-től 17 óráig tartanak nyitva, és minden állomáson egyedi ajánlatokkal várják a vendégeket. A Laposa Birtokon például szőlőpréselést és mustkészítés terveznek, az Istvándy Borműhelyben szarvasgombával főznek, a Szegedy Róza Házban ingyenes tárlatvezetésen vehettek részt, a Borbély Családi Pincészetben pedig gulyást ehettek és régi borászeszközöket láthattok. A résztvevők teljes listáját ITT találjátok.