Valaki személyes alkoholtilalommal, valaki pedig a borotválkozás beszüntetésével kezdi meg a novembert. Tartozzál akár az egyik, akár a másik csoportba, esetleg mindkettőbe, egy dolog biztos – a Balaton és környéke kész, hogy egy újabb, de mégis megszokott arcát mutassa az év utolsó előtti hónapjában. A „régi, jó dolgok” közül előkerül a számtalan Márton-napi borvacsora, Balatonlellén pedig idén is kinyit a yachtklub jégpályája, de lesz emellett hipszter disznóvágás és karácsonyi vásár Köveskálon, illetve egy kontinentális premier Veszprémben.

Kodály Vonósnégyes – Veszprém (november 7.)

A borús idő beköszöntével egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a kulturális programok. Ilyenkor érdemes olyan stílusokba is belekóstolnunk, amelyekre a hétköznapok során kevesebb figyelmet fordítunk. A veszprémi Hangvillában most remek lehetőség adódik arra, hogy mélyebbre merüljünk a komolyzene világában, hiszen a Kodály Vonósnégyes tagjai nemcsak előadják a klasszikus műveket, hanem ismertetik is azokat a közönséggel.

Márga & Sparhelt Birtokkonyha est – Csopak (november 10.)

November 10-én, pénteken tartja közös őszi birtokkonyha-sorozatuk második felvonását a csopaki MÁRGA Bisztró és a balatonfüredi Bistro Sparhelt. A helyszínen egyszerre három séf készíti majd a borjúgerincet, a préselt ökörpofát és az ananászos-tonkakbabos zsendicét, valamint a Sparhelthez tartozó borászat, a Thetis Birtok is bemutatkozik olaszrizlingjével és merlot-jával. 

Ocho Macho & Maszkura és a Tücsökraj – Veszprém (november 10.)

A veszprémi Expresszóban most már teljes gőzzel dübörög a szezon, november 10-én az Ocho Macho hozza a reggae, punk és rock'n'roll elemeket ötvöző bulizenét, melyet ők csak „huppogásnak” hívnak. Vendégük pedig a Maszkura és a Tücsökraj lesz, akik hasonlóan besorolhatatlan, de nem kevésbé szórakoztató stílust képviselnek.

3 Légli, 3 helyszín, 3 hangulat – Balatonboglár, Szőlőkislak (november 11.)

November második szombatján mindhárom Légli megnyitja kapuit a nagyközönség előtt: Ottó szőlőbirtokát, Attila fazekasházát és Géza bormanufakturáját is megismerhetitek Szent Márton napján. A szervezők ígérete szerint a három helyszínen három különböző hangulat várja a látogatókat a bor, a liba és az élmény jegyében.

Márton-napi programok a Balaton körül (november 4-18.)

Valószínűleg mára már a legtöbben nem is tudják, hogy a hagyományos Márton-napi menü, azaz a sült liba egy kifejezetten magyaros módszere az emlékezésnek, mivel Szent Mártont a ludak gágogása leplezte le, amikor az őt püspöknek választani kívánók hada elől próbált elbújni. A Márton-naphoz kapcsolódó novemberi eseményekből készült idei válogatásunkba beválasztott programok között szerepel többek között a Szászi Birtok „ritkán kóstolható tételekkel” kiegészített borvacsorája vagy a kötcsei Gutman Borpince, ahol egyszerre hét különböző újbort fognak bemutatni.

Bödőcs Tibor: Nincs idő gólörömre – Keszthely (november 13.)

Bödőcs Tibort az utóbbi időben főleg Karinthyra hajazó könyve miatt emlegetik, de ő továbbra is „csak” a magyar stand-up koronázatlan királya maradt, tehát várják a színpadok az ország minden sarkában. November 13-án Keszthelyen lép fel negyedik önálló estjével: „folytatja, amit abba sem hagyott”, azaz senkit nem kímélve szórja a poénokat. Szó lesz az emberről, utódokról, felmenőkről, és persze ezúttal sem hallgat majd a politikáról.

Anna and the Barbies: Álmatlan – Keszthely (november 14.)

Pásztor Annáék mindig tudnak újat mutatni, ez kétségtelen. Minden egyes koncertjük egy-egy újabb összművészeti élmény, ahol a hangzás, a horrorcirkuszra hajazó látványvilág és minden egyes apró gesztus összessége alkotja meg a zenekarra jellemző szürreális hangulatot. Nem meglepő, hogy a róluk készült filmről is nehéz eldönteni, hogy a dokumentumfilmek vagy inkább a művészfilmek közé soroljuk. A legjobb az lesz, ha ti magatok döntitek el, mondjuk november 14-én a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában, ahol a vetítés után közönségtalálkozót is tartanak a zenekarral.

L’art pour L’art: Halványlila gőz – Keszthely (november 16.)

A több mint harminc éves L'art pour L'art társulat még mindig töretlen lelkesedéssel és zseniálisan fárasztó humorral szórakoztatja a közönséget. Legújabb, Halványlila gőz című estjükben ismét betekinthetünk a Besenyő-család életébe: Pista, Margit, Anti bácsi, Zigóta és Rücsök még mindig nem fogytak ki a poénokból, de Tompika, az ellenállhatatlan Kancácska és persze Pandacsöki Boborján sem maradhatnak ki az eseményekből, ezúttal Keszthelyen a Balaton Színházban.

Jégpálya nyitó hétvége a BL YachtClub-ban – Balatonlelle (november 24-16.)

BL YachtClub a kezdetek óta sokszínűségével tűnik ki a balatoni yachtklubok és kikötők közül. Egyik legizgalmasabb szolgáltatásuk a téli szezonban működő műjégpálya, amelyből idén még nagyobbat ígérnek, mint amekkora a korábbi években volt. November utolsó hétvégéjén tehát korcsolyát a lábakra, és nézzétek meg, hogy állták-e a szavukat!

Kiscsillag – Keszthely (november 24.)

Hosszú fejezeteket írhatnánk arról, hogyan lett a Kiscsillag nagyra nőtt gyerekek és korszakalkotó negyvenesek garázsbandájából országos ismertségű zenekar, de talán elég ha ennyit mondjunk: Lovasi András és alter-muzsika november 24-én a keszthelyi Balaton Színházban.

Katalin-napi disznóvágás a Mi A Kőben – Köveskál (november 25.)

November 25-én tartják a köveskáli MI A KŐ hagyományos disznóvágását, amelyen egy egész napos evészetre-ivászatra készülnek. Reggel hétkor kezdődik a program friss pogácsával, pálinkával, forralt borral. 10 óra körül „reggeli disznóságok” jönnek, mint a  resztelt máj vagy a sült vér. A hagyományos fogásokból álló ebéd 12-13 között készül el: orjaleves, toros káposzta és sült hasaalja, vacsorára pedig elkészül a hurka, a kolbász és mindenféle más finomság.