Évek óta nem tapasztalt stílszerűséggel indít az idei tél: a hétvégére ígért havazások még a legkitartóbb nyársiratók vigyázó tekintetét is az adventi időszakra irányítják. Márpedig a programból a Balaton egyik oldalán sincsen hiány: északon harangot avatnak két pohár vörösbor között, délen pedig vitorlással megy majd bevásárolni a Mikulás a karácsonyi vásárba.

Pláne Péntek: Havas Balázs Egerből – Badacsonytomaj (12.01.)

A badacsonytomaji Pláne pénteki boros sorozatának első olyan alkalmát tartja most, amelyen nem a balatoni régió egyik pincészetét, hanem az ország egy teljesen más borvidékét látják vendégül nappalijukban: Havas Balázs érkezik hattételes – tartály- és hordómintával is ellátott – kóstolósorával a Havas & Tímár Pincészet képviseletében és mesél majd arról, hogy hogyan lesz egy fővárosi fiatalból sikeres egri borász.

Söptei Pincészet Borvacsora a Zománcban

Habár a csopaki Söptei Pincészet étterme nincs nyitva a tél minden napján, december első szombatján mégis lehetőség nyílik Söptei-borokhoz hangolt fogások kóstolására, méghozzá a Zománc Bisztrócskában. A háromfogásos vacsora minden részéhez egy-egy tétel lett kiválasztva, így ha kíváncsi vagy egy ötéves Söptei-merlot és a harcsapaprikás túróscsusza összeházasítására, akkor szombaton irány Vászoly!

Hévíz patak túra (12.01-03.)

A Hévíz-patak Magyarország egyetlen evezhető, meleg vizű patakja, ami tündérrózsáival és a víz fölött lebegő párával különleges helyszín egy decemberi vízitúrához. A nagykanizsai Vidra Vízitúra szervezésében pedig a december elsejei hétvége mindegyik napján kipróbálhatjátok magatokat – akár teljesen kezdők és gyerekek is – egy négyórás, 9,5 kilométeres könnyű vízitúrán Hévíztől Fenékpusztáig.

X. Balatongyöröki Adventi Forgatag (12.01-03.)

Már több mint húsz Balaton-környéki település adventi vásárait és programjait találhatjátok meg ide kattintva, ugyanis most vasárnap veszi kezdetét az első gyertyagyújtással az adventi várakozás időszaka. A hétvégével kapcsolatban két vásárra érdemes különösen odafigyelni, az egyik a már tizedik alkalommal megrendezett Balatongyöröki Adventi Forgatag, a másikról pedig néhány sorral lejjebb írunk részletesen.

DJ a szőlőben: Mikulás Edition – Paloznak (12.02.)

Egy teljes év telt el az első DJ a szőlőben-buli óta: azóta láttunk már cserépkályha mellett táncolós téli estét, tavaszi zsongást, nyárköszöntést majd búcsúzást, szüreti és halloweeni mulatságot is a paloznaki Homola Pincészet. Ebből kifolyólag Mikulás-bulival búcsúztatják az idei évet a törzsvendég Cyborg Templar közreműködésével, valamint az olaszrizlingekkel és miegymással újratöltött Sáfránkerttel.

III. Balatonlellei Karácsonyi Vásár és Adventi Gasztro Piknik (12.02-03.)

Harmadik alkalommal szervez nagyszabású karácsonyi vásárt Balatonlelle: a közvetlenül a tóparton tartott hétvégi forgatagban a közel harminc kézműves árus és vendéglátó mellett majdnem ugyanannyi pincészet és helyi termelő mutatkozik be az ottlakóknak és az odautazóknak egyaránt. Emellett először rendezik meg a hétvége folyamán bemutatkozó gasztropikniket, lesz Mikulás Regatta is a BL YachtClubban, valamint, természetesen, forralt bor, mézeskalács és sült gesztenye, de minderről itt már írtunk részletesen.

Balaton Konzílium 3. – Balatonlelle (12.02.)

Hogyan lehet valóságosan négy évszakossá tenni a Balatont? – teszik fel a kérdést a Balaton Kozílium harmadik alkalmának szervezői. Már írtunk bővebben a korábbi konzíliumi alkalmakról, a helyi adventi vásárral összekötött mostanin pedig a meghívottak között ott lesz a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, a Balatoni Szövetség elnöke, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke és még sokan mások. A programpont-szerűen megfogalmazott kérdések között szerepel majd az északi és déli part viszonya, a Balaton egyedülállósága és a külföldi példák, velük kapcsolatban pedig a szervezők várják a véleményeket és a javaslatokat bárki részéről.

Chardonnay derítés + Sabar – Káptalantóti (12.02.)

„Megnézzük, hol tart a szentbékkállai chardonnay” – írja beharangozójában a szombati kóstolással egybekötött „Chardonnay-derítés” szervezőcsapata. Az idei esemény helyszíne a Sabar Borház lesz, ahol a főszereplő chardonnay-k mellett az olaszrizlingen is lesz némi hangsúly. Az ígéret szerint olyan tétel is lesz, amiből már csak tíz palack van és olyan is amiből összesen csak ötszáz palack készült. Ráadásul a kóstoló mellé körített menüben a helyi kecske- és tehénsajtoktól kezdve a pincepörköltig nem egy olyan fogás szerepel, ami miatt már önmagában is érdemes volna aznap ellátogatni Káptalantótiba.

Vörös Balaton III. – Csopak (12.02.)

A balatoni borról mint jelenségről minden bizonnyal a legtöbben a fehérborokra asszociálnak. Márpedig vörösben is ugyanolyan erős a magyar tenger vidéke: ezt bizonyítandó szombaton már harmadik alkalommal szervezik meg a Vörös Balatont a Jásdi Borteraszon. A délutáni kóstolón a Balaton-környéki vörösborok legjavából lehet szemezgetni tizenkét kiállító pincészet jóvoltából, akik a „számukra legkedvesebb” vörösboraikat mutatják be.

UPDATE: A túlzsúfoltság elkerülése érdekében 80 férőhelyben meghatározott betelt!

Adventi gyertyagyújtás és harangavatás – Csopak (12.03.)

Nem mindennapi emlékkel gazdagodhatnak azok, akik a hétvégét, vagy legalábbis a vasárnapot Csopakon töltik: ugyanis a Jásdi-féle bortalálkozó mellett harangot is avatnak a helyiek, méghozzá az évtizedek óta szótlan Csonkatoronyét. A település ikonjának számító, évtizedek óta „harangtalanul” álló épület nemzetközi szintű közösségi összefogás eredményeként két frissen öntött haranggal gazdagszik a hétvégén. Az ünnepélyes avatásra pedig valószínűleg keresve sem lehetne jobb alkalmat találni advent első vasárnapjánál.

Vödörvölgyi Mikulás Teljesítménytúra – Balatonalmádi (12.03.)