Az eddigi évek hagyományához hűen 2017 vége felé közeledve összeszedtük, hogy melyik tíz cikket olvastátok a legtöbben. A toplisták és bakancslisták mellé azért befért a januári fagyásról készült képgaléria és a nagyváros elől Zalaszántóig menekülő fiatalok története is.

10. Elvágyódtak, kivonultak, most saját maguk urai

Még júniusban látogattuk meg Nyári Violát és férjét, Darren Cranmert, akik két éve fogták magukat és megnyitották a Serenity Hill Farmot egy 180 éves zalaszántói parasztházban. A fiatal pár által létrehozott ökogazdaság mögött elsősorban az a filozófia áll, hogy úgy döntöttek, nem akarnak a „fogyasztói társadalomban élni”. A nagyvárost betévedő őzekre, a munkát pedig kézműves fülbevalók és nyakláncok készítésére cserélték.

9. Róluk még sokat fogunk hallani

Első augusztusi összeállításunkban tizenkét olyan helyet gyűjtöttünk össze, amelyek idén tűntek fel a balatoni gasztro- és egyéb horizontokon. Kivétel nélkül az északi partról érkeztek, de hírük minden bizonnyal a tó egész környékét bejárták: van köztük udvarház, levendulás, bolt, kocsma, fagyizó, borterasz és így tovább. Az pedig, hogy az egyik legolvasottabb cikkünkké vált írásunk róluk, csak bizonyítja, hogy van, amikor a mennyiségi változással kéz a kézben jár a minőségi javulás is.

8. Nyári bakancslista

A nyár elején szedtük össze nektek újra az idei szezon bakancslistáját, amelyen a SUP-ozás egészen jól megfért a néhai pártfőtitkári nyaraló titkainak felderítése mellett. A húsz örökzöld, szokatlan vagy csak némileg háttérbe szorult ötletről pedig reméljük, hogy nem csak olvastatok, hanem ki is próbáltátok azokat.

7. 15 borterasz, ahol a balatoni panoráma csak ráadás

Az idei nyár közepén válogattuk össze azokat a borteraszokat, ahová a kilátás miatt legalább annyira megéri ellátogatni, mint az amúgy is kitűnő borokért. A lenyűgöző kilátásokért pedig elég a szomszédba menni, hiszen legyen szó a lábunk alatt heverő Káli-medencéről, reformkori főutcáról vagy déli partról – a Balaton minden irányból megnyerően néz ki, pláne egy üveg borral a kezünkben.

6. 100 jó hely a Balatonnál 2017-ben

Számtalan alkalommal kerestetek már bennünket a „Mondasz egy jó helyet a Balatonnál?”-típusú kérdésekkel, ami mindennél jobban mutatta az igényt az idei százas összeállításunkra, amelyben a „jó helyeket” gyűjtöttük össze nektek a nyár első napjára. Reméljük, hogy az idei szezon folyamán is hasznát vettétek és felfedeztétek a nektek kitalált bárt, éttermet, múzeumot, sportklubot vagy bármi mást.

5. A Balatonnál egyre inkább a jég az úr

2017 egyik legolvasottabb cikke lett a januári fagyról szóló beszámolónk, amelyhez összegyűjtöttük a már majdnem korcsolya-pozitív Balatont megörökítő legjobb fotókat és videókat is. Bár a megírás idején még inkább csak csodálni lehetett a látványos jegesedést, a későbbi mínuszok hatására minden bizonnyal ti is meghódítottátok a tó jegét.

4. 10 új hely a Balatonnál, ahol nem csak enni jó

Június végén gyűjtöttük össze azt a tíz új (vagy restartoló) minőségi vendéglátóhelyet, ahová nem csak a séfek teljesítménye miatt érdemes ellátogatni. Akad közöttük olyan, ami csak a Balaton egyik végéből a másikba költözött, amit teljesen újragondoltak és természetesen olyan is, ami szinte derült égből jövő villámcsapásként tűnt fel a környék földrajzában.

3. 10 különleges strand a Balaton körül

Július folyamán gyűjtöttük össze nektek azt a tíz balatoni strandot, amelyek jóval többet tudnak mint társaik a magyar Riviérán. Mint az egyszeri kólareklámban, van itt sportosaknak, zöldeknek, okosaknak, gyönyörködőknek, sőt, négylábúaknak is tipp. Mert a modern idők elvárásainak megfelelően a magyar tenger is igyekszik kielégíteni mindenki elvárásait – legyen szó a strandon dolgozásról vagy csak a kutyás családok igényeiről.

2. Balatoni bakancslista

A képzeletbeli dobogó második helyére egy márciusi írásunk kapaszkodott fel: tavaszi bakancslistánkra azok a helyek és teendők kerültek fel, ami nélkül a tavaszi Balaton nem is volna az, ami. A bringázás és a piacozás mellett ugyanis pont ilyenkor lehet csinálni egészen meghitt módon olyan dolgokat, amelyen a nyár folyamán szinte elképzelhetetlenek tömeg nélkül.

1. 50 kihagyhatatlan étterem a Balatonnál

Az idei év legolvasottabbja is egy összeállításunk volt, méghozzá az ötven legkiemelkedőbb étteremről szóló gyűjtésünk. Manapság már inkább a válogatás a feladat nehezebbik része, hiszen az elmúlt évek balatoni gasztrohulláma nem egy sajátos, de mégis annyira balatoni helyet sodort a partra. Ha csak egyet is sikerült utatokba ejtenetek az évben, már akkor is reméljük, hogy a mi ízlésünk találkozott a tietekével.