Az idén munkaszüneti nappá tett nagypéntekkel bővült húsvéti hosszú hétvégére az északi és déli parton is gasztro-, kultúr- és sportprogrammal készülnek. A négy napnyi „tavaszi szünetben” a tulipánszürettől és a Csík zenekar koncertjétől kezdve a libegőzésig és Jordán Tamásig kis híján minden megtalálható.

Filmklub: Őrült boldogság – Kaposvár (04. 13.)

A „napsütötte Toszkána” emlegetése a Balaton kapcsán az elmúlt évek egyik legsikeresebb közhelyévé vált. A klisét azonban érdekes módon kezdi ki a Szivárvány Filmklub csütörtöki vetítése, az Őrült boldogság: a toszkán elmegyógyintézetben kezdődő történet során két nő, Beatrice és Donatella kalandjait követhetjük végig. Az olasz vígjáték már csak a felütés miatt is megér egy misét, amit csak megerősít a tény, hogy  a Cannes-i Filmfesztivál során a Rendezők Kéthetén is levetítették.

Csík zenekar – Veszprém (04. 14.)

Tavalyi szabadtéri kocertjüket követően pénteken ismét visszatér Veszprémbe a Csík zenekar. A népzenei formáció a napjainkban zajló technológiai forradalom eszközeivel párosítja a magyar népzene sajátos hangzásvilágát, és már ezért a szintézisért megérdemelték a Kossuth-díjat. Ha kíváncsi vagy ennek megvalósulására, akkor semmiképen se mulaszd el a Hangvillába rendezett koncertet!

Húsvéti Hétvége Kislakon – Balatonboglár-Szőlőskislak (04. 14-16.)

Péntektől vasárnapig mindennap 14:00 és 20:00 között 2015 és a tavalyi év legjobb boraival, valamint Válogatás Rieslinggel ünnepel a Kislaki Bormanufaktúra. Ehhez házi kenősök, vászolyi és kisasszondi sajtok, házi sonkák, csirkepaprikás és vasi túrós rétes társulnak, ha pedig úgy döntenél, hogy tovább maradsz, akkor akár a vendégházakban is éjszakázhatsz.

Tulipánszüret Kőröshegyen – Kőröshegyi Levendulás (04. 14-17.)

A Kőröshegyi Levendulás tulipánszüretének utolsó turnusára a hosszú hétvégén kerül sor: 10:00 és 17:00 között mindennap ingyenes a belépés a birtokra és annak virágait meg lehet vásárolni a helyszínen. A virágzó tulipán jelképezi a természet megújhodását, de Franciaországtól Belső-Ázsiáig egyben a szerelem szimbóluma is. Talán nem is véletlenül, mindenesetre egy kellemes séta a Kőröshegyen (egyedül vagy párban) biztos feltöltődést jelent.


Paletta húsvét & Húsvéti Partraszállás – Keszthely & Balatonboglár (04. 14-17.)

Péntektől hétfőig saját húsvéti étlapjával és ünnepi reggelijével, nem mellesleg fröccsözéssel, fellépőkkel és gyerekprogramokkal várja a keszthelyi Paletta Bisztró a helyieket és az odaérkezőket: házi kalács, füstölt sonka, tojáskrém, friss zöldségek és torma, illetve nyuszisimogatás és húsvéti fészekrakás biztosítja a hangulatot. Mindeközben a túlparton a boglári Paletta Bistrobar és Vinoteca is akcióba lép: a nyitás alkalmából az, aki a hétvégén meglátogatja őket, a vendégük egy borral készített macaronra és egy pohár hozzá illő borra. Persze előkerül a már ismert Bazalt Burger, a Pulled Ponty-szendvics és a BigMEKK is.

Veszprémi városnéző séta – Veszprém (04. 15.)

A veszprémi Tourinform-iroda által szervezett gyalogos városnézés keretében Ferenczik Brigitta vezetésével nyílik lehetőség megismerni a királynék városának nevezetességeit és történelmét. Ha van két szabad órátok szombat délután, akkor mindenképpen fontoljátok meg a részvételt, amelynek keretében több helyszínen is kedvezmények várnak fagyira, sütire vagy épp múzeumbelépőre.

Badacsonyi Borbarangolás: Borbély Családi Pincészet – Badacsonytomaj (04. 15.)

A Badacsonyi Borbarangolás keretében végigehető és -iható tizenhat borászat közül elsőként a Borbély Családi Pincészet várja a borkedvelőket vacsorára április 15-én 18:00-tól. A vendégváró sós variációk, kocsonyázott malacderekak és tarjába ágyazott csirkemellek mellett több mint tizenkét különböző bor várja a húsvétot leginkább a hasukkal ünneplőket.

Széllel szemben: Jordán Tamás stand-up estje – Kéthely (04. 15.)

Jordán Tamás, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész a „széllel szembe” menve idézi fel műsorában a klasszikus magyar költőket és műveiket: a kéthelyi Kristinus Borbirtokra szervezett előadásában is a hazai humoristák reprezentatív műfaját, a stand up-ot keveri a versekkel, mondhatni a poénokat a poémákkal, ahogy ez az est alcíméből is kiderül. Országjáró József Attila-estje így válik közösségi élménnyé. 

Várkapunyitó – Szigliget (04. 15-16.)

Már-már hagyományszámba menő módon április 15-én és 16-án idén is szezonnyitóval ünnepel a szigligeti vár: zenés előadások, solymászbemutató, bábjátékok, apródavatás és vásári komédiások várják a látogatókat, de ezeken kívül fellépnek még hagyományőrző csoportok és néptánc-együttesek is.

Húsvéti Libegőzés – Eplény (04. 15-17.)

A Bringaréna és az Intersport SíAréna eplényi koprodukciójaként rendezett húsvéti libegőzés a húsvéti hosszú hétvégén 9:00 és 17:00 között várja az aktívan kikapcsolódó bicikliseket és azokat, akik egyszerűen csak libegőzni vágynak. Az Ámos-hegyi kilátónál csokitojás-keresés lesz, a lányoknak pedig különleges locsolással készülnek a szervezők.

Húsvét a BL YachtClubban – Balatonlelle (04. 16.)

Húsvét vasárnapján egész nap játszóház, kézműves foglalkozások és családi vetélkedők várják Balatonlellére a családokat. A legkisebbnek csokitojás-keresés kétszáz elrejtett tojással, a délután folyamán a felnőtteknek vadpörkölt-főzés a teraszon, este pedig húsvéti locsolóbál zárja az ingyenes eseményt.

Nyúlfutam Siófokon – Siófok (04. 16.)

A második alkalommal megrendezett siófoki Nyúlfutamra idén is jöhettek kerékpárral, görkorcsolyával vagy egyszerűen csak futva. A Fő tértől induló táv a tavalyihoz hasonlóan idén is könnyedén teljesíthető, hiszen alig három kilométerről van szó. Ha a húsvéti ünnepek folyamán is mozogva töltődnétek fel, akkor húzzátok fel a nyúlcipőt!