Az elmúlt években a Balatont is meghódította egy különleges vízi sport, az SUP. Vajon mitől szólt ekkorát az állva evezés? Ki akartuk próbálni, így hát egyből a mély vízbe ugrottunk, és jelentkeztünk a tihanyi SUP Center Red Dragon csapatversenyére. Spoiler: nem úsztuk meg szárazon.

Mi az a SUP?

Pár éve a SUP, azaz a stand up paddle őrülete bombaként robbant hazánkban. A felfújható, mégis stabil deszkák megjelenésével egyre többen élvezhetik ezt a sportot, amihez nem kell különösebb előképzettség vagy jogosítvány, csak egy kis egyensúlyérzékre és kitartásra van szükség. A SUP lényege, hogy felállunk egy nagy deszkára, majd egy hosszú evező segítségével hajtjuk magunkat előre. Minden tagunkat megdolgoztatja, hiszen felsőtestünk elsősorban az evezésben, alsótestünk az egyensúlyozásban vesz részt. Szélcsendes időben a tükörsima vízen siklani felér egy meditációval, szeles időben pedig izgalmas küzdelemben lehet részünk. A SUP-ban, egy óra ügyetlenkedés, vízbe csobbanás után mindenki örömét lelheti, csak másnap ne lepődjünk meg, amikor az izomláztól nehezünkre esik kikelni az ágyból.

Amire minden vízisportrajongó felkapta a fejét

A Balaton legrégebbi szörf- és vitorlásiskolája a tihanyi Sail and Surf, amit már 1988 óta vezet Hetti és Andreas, hogy megmutassák, a strand több mint napon sütkérezés és delfines vízibiciklin csúszdázás. A SUP megjelenésére is gyorsan reagáltak: 2011-ben bővítették vízisport bázisukat, és az állva evezést is bevonták repertoárjukba. Azóta ők a SUP Center Balaton. Továbbra is foglalkoznak vitorlázással és szörfözéssel, de különböző méretű és típusú SUP-deszkákat is bérelhetünk vagy vásárolhatunk náluk, valamint rengeteg programot szerveznek, hogy ezt az alapvetően magányos sportot közösségi élménnyé tegyék. Tartanak SUP-jógát, SUP-túrákat a Tihanyi-félsziget körül, és idén meghirdették a RED Dragon Stand Up Paddle versenysorozatot, amire minden vízisportrajongó felkapta a fejét. A Red Dragon deszkák ugyanis egyedülállók: mivel 22 láb, azaz majdnem 7 méter hosszúak, ezért 4 fő evez rajtuk. Állva. Egyszerre. Ez a kombináció a meditációtól a vízbe esős küzdelemig terjedő SUP-spektrum utóbbi végén helyezkedik el.

A verseny menete egyszerű: egy futamon egyszerre két csapat indul két deszkán. Egy „up-and-down” pályát raknak ki a rendezők, azaz a rajtvonal a szél és a hullámok irányára merőlegesen fekszik. A szél irányába körülbelül 30 métert kell evezni, ott egy bóját megkerülni, megfordulni, visszaevezni és a rajtból céllá avanzsáló vonalon áthaladni. Leírva egyszerűbbnek hangzik, mint amilyen valójában!

Ha már próbáltuk a SUP-ot, tudjuk, hogy az elején kell egy kevés idő, míg ráérez az ember az egyensúlyra – ezt most szorozzuk meg néggyel, hiszen egy normál deszkánál sokkal hosszabb, viszont hasonlóan keskeny járművön kell ugyanazt nyújtanunk. A megfelelő haladáshoz és stabilitáshoz négyen egyszerre kell evezni, így a közös ritmust meg kell először találni, ami eltart egy ideig. Ekkora deszkával egy fordulót kieszközölni sem gyerekjáték: többféle módszer létezik – előre evezéssel, hátraevezéssel, evezőbetartással kombinált fajta –, azonban az összhangra itt is szükség van! Persze vízbe esni is sokkal viccesebb együtt, mint egyedül, így a gyakorlás garantáltan csapatépítő hatású.

Mi is részt vettünk a verseny június 4-i fordulóján. Két lányból és két fiúból álló, szörfözéssel, vízi sportokkal jó barátságban lévő csapattal vágtunk neki, és spoiler-veszély: nem maradtunk szárazon!

Négyen egy megadeszkán

Reggel a Club Tihanyban tökéletes idő fogadott minket: napsütés, meleg, majdnem szélcsend. Egyből rávetettük magunkat az egyik irreálisan nagynak tűnő deszkára, és mentünk is vele egy próbakört, ami egész jól sikerült. Megtaláltuk a közös ritmust, összehoztunk egy fordulást, és csak egyszer borultunk, akkor is szándékosan, mert már nagyon melegünk volt. Nyugodtan pihentünk rá a versenyre, de váratlanul megérkezett a déli szél. Mivel a SUP Center az északi parton van, a déli szél okozza a legnagyobb hullámokat errefelé. A futamokig még másfél óránk volt, és a hullámok egyre csak nőttek – jöjjön egy újabb próbakör. Ez már közel sem ment olyan simán, mint az első. A szemből jövő hullámokat át kellett törni az evezővel, visszafelé pedig meg kellett lovagolni a hátulról érkezőket, így egészen drámaivá vált az elemek elleni küzdelmünk.

Öt csapat nevezett erre az alkalomra, a pályát kettesével tudtuk teljesíteni. Egy egyszerű „up-and-down” pályát raktak ki a rendezők: rajtvonal a szél és a hullámok irányára merőlegesen, körülbelül 30 métert kellett evezni, ott egy bóját megkerülni, megfordulni, visszaevezni, és a rajtból céllá avanzsáló vonalon áthaladni. A zord körülmények miatt a rendezők annyi könnyítést adtak, hogy a négy csapattagból ketten végig térdelhettek – ez elvileg csak fordulás közben megengedett.

A We Love Balaton csapata három futamon indult el: az elsőben, bevalljuk, csúfos vereséget szenvedtünk. Élhetnénk azzal a kifogással, hogy a mi vegyes csapatunk lánytagjainak combja körülbelül olyan vastag volt, mint a csak férfiakból álló rivális csapat tagjainak a felkarja, vagy hogy ők amúgy profin nyomják ezt a SUP-osdit, de hát a vereség az így is vereség.

A második futamban szépítettünk: összehangolt csapatmunkával és egy gyors kanyaral nyertünk, de igazán izgalmasnak a harmadik futam bizonyult. Háromszor is összeért a deszkánk az ellenféllel: a felfelé szakaszon nem tudtuk őket megfogni, ám a bójánál ők elszámolták a kanyart, és a belső helyre fordulva sikerült eléjük kerülnünk. Innen már csak tartanunk kellett az előnyt, bár a befutóra egészen ránk csúsztak, de mi nyertünk! Ezzel végül a második helyen végeztünk, csak a profi csapat előzött meg minket.

A SUP Center videója  tökéletesen visszaadja a helyzet drámaiságát:

A versenysorozat egyébként különleges esemény: bármelyik fordulóján indultok, kvalifikáljátok magatokat az első RED Dragon világkupára, ami októberben kerül megrendezésre Barbadoson. Mi már meg is kaptuk az e-mailt, amiben meghívnak minket a rangos nemzetközi versenyre – hogy élünk-e a lehetőséggel, azt még meglátjuk.

Tihanyban a június 18-i versenyt követően még egy forduló lesz: július 2-án is kipróbálhatjátok magatokat az óriási deszkákon.