Bár a csillagászati nyár kezdetéig még kicsit több mint egy hét van hátra, a Balaton és környéke már beindult: a kulturális programoktól kezdve a Nemzeti Regattáig vagy a Konyhakör legújabb vacsorájáig kismillió ok van arra, hogy a hétvégén felkeressük a magyar tenger környékét.

Biblioterápia Festeticséknél

Idén nyáron ezen a hétvégén kezdődnek a Hosszúlépés balatoni sétái, amelyek közül talán az egyik legizgalmasabb a Hargitainé Vári Éva könyvtáros, történelem-német szakos tanár által vezetett séta, amelyen bibliofil ritkaságokat, helyi történeteket és a Festetics-család arisztokratikus mindennapjait ismerheted meg, ráadásul mindezt egy éjszakai könyvtárbejárás keretein belül.

A biblioterápiás program azért is különleges, mert a szokásosnál (25 fő) is kisebb létszámú csoportban merülhettek el a főúri könyvtár titkaiban.

Szurkolj a Nemzeti Regattán!

A BAHART 2016-ban indította útjára a Nemzeti Regattát, amelyre idén már 38 magyar település küldi el amatőr vitorláscsapatát. Míg kiderül, hogy elhódítják-e Siófok bajnoki címét – és ezáltal az egyik balatoni hajó nevét is –, addig érdemes lesz elnézni a kikötőben kialakított Települési Ízek Utcájába, ahol a résztvevő városok ételeit lehet megkóstolni.

A rendezvényről Dónucz Lászlót, a BAHART értékesítési és forgalmi igazgatóját kérdeztük.

Konyhakör #6: Visszhang

A formabontó vacsoráiról elhíresült Konyhakör úgy döntött, hogy idén megvalósítja azokat a vacsorákat, amelyek korábban elmaradtak. Az első pótlás egy tihanyi vacsora lesz, amelyen a paradicsomlekváros lágy kecskesajttól a langyos tökfőzelékes kacsamellen át a camambert-fagylaltig húzódó skálájú gasztrocsodákat a Konyhafőnök 2016-os győztese, Németh Ádám készíti majd el. A fázósok pedig még pokrócot is kapnak.

Esti Kornél az Expresszóban

Az Esti Kornél már törzsfellépőnek számít a királynék városában, így pedig a hattagú formáció Expresszó-beli fellépése is amolyan veszprémi dolog: a helyieknek magától értetődő, a távolabbról érkezőknek pedig zenei kuriózum.

A pénteken fellépő banda előzenekara a Dope Calypso lesz, a koncertek után pedig DJ Murak lép fel. A diákigazolványodat pedig ne hagyd otthon, mert azzal ingyenes a belépés!

Kapolcsi emberek – Horst Schmeck-emlékkiállítás

Horst Schmeck a világot keresztül-kasul bejáró utazásai után érkezett Kapolcsra, ahol – másokhoz hasonlóan – ő is ottragadt és több száz fotón örökítette meg a helyieket. Az ezekből készül válogatásból született meg a Kapolcsi emberek.

Korábban már kétszer is megtekinthetőek voltak a fotók, a mostani, alig egy hetes kiállítás szomorú oka, hogy a helyiek által csak Horstként ismert kölni származású fotós idén elhunyt.

Könyvünnep Balatonfüreden

A évente megrendezett Ünnepi Könyvhét fővárosi programjaival párhuzamosan Balatonfüred reformkori városrészén is programok várják az olvasóközönséget: pénteken – a Daumier-kiállítás finisszázsa kapcsán – különleges tárlatvezetés, majd szombaton Hot Jazz Band-koncert lesz a Vaszary Galériában, vasárnap pedig borbemutató a Kredencben.

+1 Kertmozizz a hétvégén!

Június második hétvégéjén nyílnak meg az idei szezon legelső kertmozijai. A már jól ismert balatonakali és fövenyesi kertmozik mellett idén új névvel is találkozhatsz, hiszen a szentbékkállai Pegazus idén nyáron kertmoziként is funkcionál majd.

Június 9. (péntek)

  • 21:30 Szexterápia (Pegazus)
  • 21:00 Kincsem (Balatonakali kertmozi)
  • 21:00 A Múmia (Fövenyes kertmozi)

Június 10. (szombat)

  • 21:00 A Múmia (Balatonakali kertmozi)
  • 21:00 Bébi úr (Fövenyes kertmozi)

Június 11. (vasárnap)

  • 21:00 A galaxis őrzői 2. (Balatonakali kertmozi)
  • 21:00 Teljesen idegenek (Fövenyes kertmozi)