Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

aktív

szerkesztés

Lehet-e strandról dolgozni? Leteszteltük.

Szerzők

  • Farkas Ádám

2017. 08. 14. 12:30

Nyilván mindannyiunknak eszébe jutott már, hogy az egyre népszerűbb távmunka olyan szabadságot ad nekünk, amit vétek lenne nem kihasználni. Ha megfelelők a körülmények, akár egy strandról is le lehet nyomni egy munkanapot. A csopaki önkormányzat strandját állítólag a wifitől kezdve a laptopmegőrzőig minden olyan eszközzel felszerelték, amire egy digitális nomádnak szüksége lehet, mi pedig elindultunk, hogy a segítségükkel dolgozzunk végig egy délutánt a strandon.

Egyes források szerint 2020-ra az Egyesült Államok lakosságának fele valamilyen formában szabadúszóként fog dolgozni. A trend nálunk is megfigyelhető, viszont új kihívásokat is tartogat a városi grafikusok/szoftverfejlesztők/közösségimédia-munkások számára. Egyre kevésbé néz ki menőn például, hogy egy kávézó teraszán üldögélünk egy laptoppal kedd délelőtt 11 órakor, ha közben akkor tömeg van, hogy a fixinek álcázott egysebiddel/minikrúzereddel/Vespáddal már reggel 10-kor sem tudsz a hely előtt parkolni. De ki akarna egy kávézóban fonnyadozni, amikor itt van nekünk a Balaton? Ráadásul már okosstrandja is van, a csopaki, ahol az önkormányzat honlapja szerint wifi, laptop- és mobiltöltő, info-torony (!) és más civilizációs vívmányok várják a vízparton projektmenedzselni vágyókat, vagy azokat, akik annyira nem vágynak rá, de egy délutánra sem hagyhatják otthon az okostelefont.

Délután 4 körül a hőség már elviselhető, mi pedig nagyon várjuk, hogy tejfölös lángostól olajos ujjakkal láthassunk neki a klaviatúra püfölésének, ezért két táskányi műszaki cikkel és némi naptejjel indulunk neki. A csopaki strand pénztárában a jegy megvétele után kérdezünk rá, hogy merre vannak az okosságok, a pénztáros hölgy viszont semmi ilyenről nem hallott. Na, nem baj, egy digitális nomád soha nem esik kétségbe, bemegyünk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hight-tech és vagyonvédelem

Üres gyomorral lehetetlen dolgozni, kikérjük a vágyott lángosokat és söröket és felállítjuk az első munkaállomást a büfé teraszán. A high-tech akkor vág minket állon először, amikor látjuk, hogy a büfék dedikált lángos-channeleken sorszámokkal mutatják, mikor érkezik az ebéd, kicsit olyan az egész, mint a bankban vagy az okmányirodában. Wifit is sikerült találni, viszont sajnos nem működik, marad a mobilnet.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Sikerül néhány emailt elküldeni, de a büfé kicsit zsúfolt, vízpartra vágyunk, a cuccunk viszont sok, betennénk a megőrzőbe ezt-azt. Mivel a műszaki cikkek számára fenntartott megőrzőről senki nem tud, keresünk megőrzőt magunknak. Ami sajnos kicsi.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Információéhség

A wifi hiánya viszont még mindig fáj, kitartóan próbálunk ugyan internetezni, de még odáig sem jutunk el, hogy a sávszélességet tesztelhessük. Találunk viszont egy információs terminált, ami nem tűnik mai darabnak, utoljára talán egy csopaki Emergency House koncertről adhatott valamilyen információt, mielőtt végleg kilehelte a lelkét.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szomorú, legalább annyira, mint az a tény, hogy az Emergency House tudvalevőleg a Velencei tavat preferálta a Balatonnal szemben.

Persze akkora baj nincs, mert valami haszna azért még mindig van a terminálnak. „A kislányom szokott pénztárosat játszani rajta,” árulja el nekünk egy hölgy, akinek a strandon van egy kis üzlete. Tőle tudjuk meg azt is, hogy működő internet valamilyen oknál fogva csak a tó egy pontján van, a vízimentők ezért ott szoktak a csónakjaikkal megállni egy Instagram sztori feltöltésének idejére. Mondjuk nekik legalább csónakjuk van, tehát a munkakörnyezet megvan, mi azt még nehezebben találunk, mint működő internetet, de egyik keresését sem adjuk fel.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Vissza az ártatlanság korába

A strand dolgozói a terminál helyett a gondnokot ajánlják, mint személyes technikai helpdesket („a fagyis és a léghokiasztal mögött,” jön az útbaigazítás), de egy forgatókönyvbe illő csavarral csak a saját tükörképünkkel találkozhatunk az irodája előtt. Úristen, lehet, hogy itt kellene ráébrednünk a füstüveg ajtóba nézve, hogy végig mi rontottunk el valamit? Nem hiába mondják, hogy a legjobb sztorikat az élet hozza, ez itt például simán veri a Harcosok klubja végét, de talán még a Viharszigetét is. A reveláció nálunk is beüt, és nevetve csapunk a homlokunkra: hiszen ez egy strand! És a strand mindenről szól, csak nem erről a laptoptáskás bohóckodásról.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kedves szabadúszók! Hagyjátok otthon a kütyüiteket, ne akarjatok folyton a világhálón szörfözni, amikor ott vannak nektek a Balaton hullámai. A munka húsz éve is megvárt, a strandoláshoz pedig akkor is elég volt a napfény, egy csodás vízpart és egy kellemes olvasnivaló, amivel elrepült a délután. Legyen elég most is.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Túlterhelt időszak

A létesítményt üzemeltető csopaki önkörmányzatot emailben kérdeztük arról, hogy az ő véleményük szerint a strand mostani állapotában mennyire "intelligens". Válaszuk nem sokkal a cikk elkészülte után érkezett, alább változatlanul, mindössze a kötelező udvariassági formulák kihagyásával közöljük: 

"(...) A csopaki strand a nyári szezonban különösen sok látogatót vonz, emiatt hasonlóan a Balaton part összes népszerű strandjához, itt is előfordulnak túlterhelt időszakok. A strandnak a levélben említett fejlesztésével kapcsolatban a község weblapján található egy részletes bemutató az alábbi hivatkozáson. A fejlesztés óta eltelt több, mint 7 évben az eredeti eszközök mindegyikét javítani, avagy cserélni kellett, részben meghibásodás, részben korszerűsítés miatt. Néhány eszköz kivezetésre került a fenntartási időszakot követően (pl. a strand belső területén lévő információs terminálok) az idő közben megváltozott felhasználói szokások miatt.  

Jelentős hálózati kapacitásbővítések is történtek, az eredetileg kiépített ingyenes WiFi pontok száma az elmúlt években megtöbbszöröződött, elosztva azokat a strand különböző részeire. Ezek jelenleg is üzemelnek, folyamatos műszaki és rendelkezésre állási támogatást biztosítok hozzájuk. A strand a helyszínen elérhető leggyorsabb Internet előfizetéssel rendelkezik. Zárójelben megjegyzem, hogy forgalmi adatok alapján a tegnapi (a levél augusztus 11-én érkezett - a szerk.) hétköznap délelőttön több, mint 150 egyedi ügyfél használta egyidejűleg a vendég hálózatot. A felhasználók ilyenkor (de különösen a kiemelt, hétvégi időszakban) természetesen osztoznak a sávszélességen, emiatt biztosan tapasztalhatóak lassulások. 

A különböző mobil eszközök töltése jelenleg is lehetséges részben a pénztáraknál, részben pedig a strand gondnoknál, klimatizált területen. További fejlesztések is várhatóak, a következő szezonra beüzemelésre kerül egy nagyteljesítményű ipari router, a hatékonyabb útválasztás és a minőségi csomagkezelés miatt.

A helyszínen természetesen nagyon szívesen megmutatom ezeket a szolgáltatásokat és az eszközöket egyaránt. Saját véleményem szerint munkára privát hálózatot célszerű használni, nyilvános vendég hálózatban ez nem ajánlott. (...)"

Hasonló tartalmak

Admin mode