Jövő hét közepén startolnak az idei nyár utolsó nagy fesztiváljai. Az egész hetes bulizás előtt nem árt, ha feltöltődünk energiával, amire a Balatonnál bőven találunk lehetőséget. Pénteken benézünk egy grófi család könyvtárába, jógázunk a parton, aztán füredi borokkal zárjuk az estét a Balatontól három méterre. Szombaton művészekkel reggelizünk, megismerjük egy elfeledett zseni festményeit, és bejárjuk az éjszakai erdőket, vasárnap pedig a tó közepéről élvezzük az ünnepi tűzijátékot.

Balatonfüredi Borhetek (08.13-09.03.)

A Balatonnál széles a borfesztivál-kínálat, de a Balatonfüredi Borhetek kiemelkedik a hasonló programok közül. Sok évtized tapasztalata áll a rendezvény mögött, hiszen már 85. alkalommal szervezik meg, ráadásul a helyi, fiatal borászokból szerveződött Rizling Generáció jelenléte is garantálja az igényességet. Összesen 25 pince közel 300 féle borát kóstolhatjátok meg a Tagore sétányon, közben ismert és feltörekvő zenészek játszanak a Kisfaludy színpadon, táncelőadások, divatbemutató vagy éppen tűzijáték szórakoztatja a fesztivál közönségét. A Borhetek résztvevőiről és kínálatáról ITT és ITT találtok további információkat. 

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

VII. Balaton-kerülő Tandemkerékpáros Túra (08.16-20.)

6 nap, 5 éjszaka, 4 pedál, 3 fröccs, 2 nyereg, 1 kör. Ezekkel az összetevőivel indul útra augusztus 16-án, szerdán a Mozdulj! Közhasznú Egyesület már-már hagyománynak mondható tandemtúrája a Balaton körül. Körülbelül hetvenfős, látássérültekből és látókból egyaránt álló csapatuk öt nap alatt teljesíti a 220 kilométeres távot, és ti is csatlakozhattok hozzájuk. Pénteken a Pálköve és Zánka közötti 12 kilométeres szakaszt tekerhetitek le, szombaton a Zánka és Balatonalmádi közötti 40 kilométert, vasárnap pedig Balatonalmádi és Balatonföldvár között gurulhattok 54 kilométert. További információkat ITT találtok.

Szezonzáró naplemente jóga – Siófok (08.18.)

A siófoki naplemente-jógához kezdők és haladók is csatlakozhatnak. A kisebb egészségügyi problémák sem jelentenek akadályt, hiszen az óra a gerincjóga mozgásterápia elemeit követi. A foglalkozás 18:30-kor kezdődik az Ezüstparton, cserébe adományt adhattok, amelynek javasolt összege 1500 Ft.

Zene a szőlőben – Badacsony, Csopak (08.18.)

Ha szeretnétek egy nyugodt péntek estét, remek borokkal, zenével és persze Balatoni panorámával, rögtön két ötlettel is szolgálhatunk. Csopakon a Jásdi Pincészetbe látogathattok el, ahol 18 órától hegedű, brácsa és cselló muzsikát hallgathattok a Szerenád a szőlőben koncerten. Badacsonytomajon pedig 19:30-kor indul a mulatság, hiszen Szakáll Norbi zenél majd az Istvándy Borműhely teraszán. A belépés díjtalan, de asztalt foglalni érdemes!

Biblioterápia a Festeticsekkel – Keszthely (08.18-19.)

Idén is csatlakozhattok a Hosszúlépés sétáihoz, amelyek attól különlegesek, hogy egy-egy terület neves szakértői, történészek, építészek, PhD-hallgatók, szociológusok, levéltárosok vagy éppen gasztrobloggerek vezetik a csoportokat, és olyan titkokat, érdekességeket mesélnek el, amit egy kívülálló soha nem tudhatna meg magától.

Pénteken és szombaton a keszthelyi Festetics-kastély könyvtárába pillanthattok be Hargitainé Vári Éva könyvtáros, történelem-német szakos tanár vezetésével. A könyvritkaságok között barangolva átélhetitek a hajdani arisztokrácia mindennapjait, amikor hadibeszámolókat és lektűröket olvastak a bársonyszékekben.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

HARI Brunch Barabás Zsófival – Lovas (08.19.)

A HARI kortárs brunch a Balatonra költözik egy szombat délelőttre. Miközben a Manduláskert lakásétterem teraszáról gyönyörködtök a panorámában, Barabás Zsófi festőművésszel ismerkedhettek.

A kötetlen beszélgetés mellé egy villásreggelit is szervíroznak, amit a háziasszony, Rákóczi Zsófi a művésznő festményeihez hangol. Lesz angol reggeli, amerikai bundáskenyér, zöldségek és kencék, levendulás kuglóf, diós pohárkrém, áfonyás palacsinta és frissítő gyümölcs-smoothiek. A programon 6500 forintért vehettek részt, a regisztrációról ITT találtok infókat.

Karella és okra nap – Somogyvámos (08.19.)

A Krisna-völgy kívülről nézve egy furcsa, szinte elvarázsolt világ, így hát senkit nem érhet túl nagy meglepetésként, ha azt mondjuk: most valami olyannal találkozhattok náluk, amiről eddig még nem is hallottatok.

Augusztus 19-én ugyanis a különleges zöldségeké lesz a főszerep: kóstolhattok karellából és okrából készült ételeket, sabjit és pakorát, körbejárhatjátok a völgy biokertészetét, de vetőmagokat is vásárolhattok.

Badacsonyi esti túra (08.19.)

A badacsonyi erdők nappal is titokzatosak, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetett túráján új oldalukat ismerheted meg. Rózsakő, Ranolder kereszt, Bujdosók lépcsője, Kisfaludy-kilátó – a rutinosabb túrázók számára ezek már mind ismerős helyszínek, de vajon akkor is kiismeritek magatokat, ha leszáll az éj?

A csoport a Szegedy Róza Háztól indul augusztus 19-én szombaton, 19:30-kor Árvai Gábor geo- és madarász túravezető irányításával. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezésről ITT találtok további információkat.

Duray Tibor festményei – Balatonfüred (08.19-01.08.)

Mi visz rá egy festőt arra, hogy hosszú évekig egy olyan művön dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a rendelkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi.

E Nietzschét idéző címmel mutatkoznak be Duray Tibor művei augusztus 20-tól a füredi Vaszary Galériában. A két szekcióra osztott tárlat a harmincas évek diadalmas indulásától kezdődően egészen a nyolcvanas évekig mutatja be Duray művészetét, aki nem csak kiváló festő és rajzoló, de szobrász és éremművész is volt.

ARTplacc – Tihany (08.19-20.)

Az ARTplacc kortárs művészeti és design fesztivált hétvégente tartják, tehát idén nyáron még három lehetőségetek van megnézni, mi is folyik a Tihanyi PIAC placcon.

Kortárs képzőművészek, tervezők mutatkoznak be, és workshopokon vehettek részt, amelyek a kreatív és tudatos fogyasztói gondolkodást szorgalmazzák. Az aktuális programokról mindig az esemény oldalán találtok infókat. Ezen a hétvégén többek közt a Binpile fainstallációját láthatjátok.

MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Miklósa Erika másképp – Siófok (08.20.)

Augusztus 20-án vasárnap különleges zenei élményben lehet részünk, hiszen 20 órakor a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon lép fel Miklósa Erika, a Kossuth-díjas, világjáró szoprán. A koncerten a művésznő legkedvesebb dalait hallgatjuk, Edith Piaf sanzonjaitól egészen a Traviata nagy áriájáig. Jegyeket 3990 és 4990 forintért vásárolhattok, további információt ITT találtok.

Tűzijátékok a Balatonnál (08.20.)

Ahogy azt már megszokhattuk, augusztus 20-án tűzijáték lepi el az eget az ország minden szegletében. A Balaton körül is megemlékeznek az államalapításról, szinte minden nagyobb városban, de akár a kisebb településeken is ünnepi mulatságra lelhetünk, amiből persze a tűzijáték sem maradhat ki. Keszthelyen Szent István Ünnepét, Zalakaroson Szent István Napokat tartanak. Részt vehettek a Tapolcai Ünnepi Napokon, a Csopak Napokon, az Alsóörsi Vendégmarasztalón vagy a siófoki Bor és Kenyér Ünnepén, de Balatonfüreden és Fonyódon is csatlakozhattok a tömeghez.


Mastercard programhajók (08.20.) (X)

Idén nyáron is élmények várnak rátok a Balaton közepén, a Szent Miklós zászlóshajó fedélzetén, köszönhetően a Mastercard és a BAHART együttműködésének. Augusztus 20-án Tűzijáték-néző hajókat indítanak, összesen 16 úszik majd a Balatonon vízén. Indulhattok Almádiból a híres Csobánccal, Keneséről a Nemzeti Regattával, de utazhattok komppal, nosztalgiahajóval, katamaránnal is 1250 és 5000 forint közötti áron. A részletes menetrendet és árakat ITT találjátok. A hajókra a BAHART pénztáraiban válthattok jegyet. (X)

Kertmozizz a hétvégén! (08.18-20.)

Augusztus 18. péntek

Augusztus 19. szombat