Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

aktív

szerkesztés

Egy okunk már van rá, hogy várjuk az őszt – túra a padkűi kilátónál

Szerzők

  • Farkas Ádám

2017. 09. 01. 13:05

Lassan eljön az az idő, amikor már nem vízközelből, hanem távolabbról kezdjük el nézegetni a Balatont. Ezért úgy gondoltuk, hogy már most feltérképezünk nektek egy helyet, ahol még mi sem jártunk, de egy őszi sétához akár ideális helyszín lehet. Fotós összeállítás a padkűi kilátóról és környékéről.

Keszthely környéke igazi kilátó-nagyhatalom: erre járva többüket szinte pár percnyi sétával elérhetjük, hogy aztán a kötelező panorámaképek elkészítése után mehessünk tovább a dolgunkra a 71-es úton. Ha viszont fel vagyunk készülve egy kicsivel hosszabb sétára, akkor néhány óra alatt meghódthatjuk a szinte új (alig kétéves) Padkűi kilátót is, ahonnan csendes magányban nézegethetjük a Keszthelyi-öblöt, sőt, a somogyi partokat is. Ha pedig marad még energiánk, egy kőhajításnyira több túraútvonal is vár minket!

A főúttól két utcával feljebb található Vonyarcvashegyen a Csereze utca, ahonnan rátérhettek a zöld kereszttel jelölt túraútvonalra. A hely kicsit szűkös, ezért parkolni lejjebb érdemes.

Egy kis gyaloglással elértek egy régi kőfejtőhöz, ahonnan már Balatongyörökre nyílik szép kilátás, a háttérben pedig a Bél Mátyás- és a Batsányi-kilátót láthatjátok. Ha itt balra fordultok, akkor pedig a Kitaibel Pál-kilátóhoz juthattok el egy jóval rövidebb úton.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az első néhány száz méter kalandos, utána azonban egy, szinte autóval is tökéletesen járható úton mehettek tovább. Nagy forgalomra viszont nem kell számítani, mi is csak néhány biciklissel találkoztunk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A környék bővelkedik vaddisznókban, különösen azon a részen lehet látni vagy hallani őket, ahová dagonyázni járnak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egy padkűi túra azoknak való, akik nem csak egy-két fotó erejéig akarnak felugrani a legközelebbi kilátóba, hanem messzebb kerülnének a civilizációtól: oda is, vissza is több mint 5 kilométert kell gyalogolni, tehát érdemes egy egész délelőttöt vagy délutánt a túrára szánni. De megéri a fáradtságot, mert néhány kilométer után már semmit nem hallunk a főút zajából és egyedül maradunk a kőrisekkel, bükkökkel és feketefenyőkkel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A zöld keresztes útról időben térjetek le jobbra, a kilátó felé. Ha egyenesen mentek tovább, a Büdöskút-pihenőhelyhez juttok, ami a Keszthelyi-hegység kiránduló útvonalainak csomópontja, a padkűin kívül még hat kilátóhoz el lehet innen jutni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az erdei- és vörösfenyőből készült kilátó szinte új, összesen két éves. Egy 408 méteres dombtetőn található, a magassága pedig tíz centi híján 19 méter. Dél felé nézve egészen a somogyi partokig látszik a Keszthelyi-öböl.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Visszafelé innen már ugyanannyit kell gyalogolni, mintha elmennétek Vállusig, ahonnan egyébként vissza is lehet buszozni. A lényeg, hogy hamar döntsétek el, merre indultok, mert ezen a környéken sétálva hamar eltelik akár egy egész nap is, és ha nem figyelitek az órát, az erdő közepén fog rátok sötétedni; mi is így jártunk, de utólag sem bántuk meg, hogy elindultunk. Az pedig biztos, hogy egy párszor ősszel is visszajövünk még.

Hasonló tartalmak

Admin mode