Lassan eljön az az idő, amikor már nem vízközelből, hanem távolabbról kezdjük el nézegetni a Balatont. Ezért úgy gondoltuk, hogy már most feltérképezünk nektek egy helyet, ahol még mi sem jártunk, de egy őszi sétához akár ideális helyszín lehet. Fotós összeállítás a padkűi kilátóról és környékéről.

Keszthely környéke igazi kilátó-nagyhatalom: erre járva többüket szinte pár percnyi sétával elérhetjük, hogy aztán a kötelező panorámaképek elkészítése után mehessünk tovább a dolgunkra a 71-es úton. Ha viszont fel vagyunk készülve egy kicsivel hosszabb sétára, akkor néhány óra alatt meghódthatjuk a szinte új (alig kétéves) Padkűi kilátót is, ahonnan csendes magányban nézegethetjük a Keszthelyi-öblöt, sőt, a somogyi partokat is. Ha pedig marad még energiánk, egy kőhajításnyira több túraútvonal is vár minket!

A főúttól két utcával feljebb található Vonyarcvashegyen a Csereze utca, ahonnan rátérhettek a zöld kereszttel jelölt túraútvonalra. A hely kicsit szűkös, ezért parkolni lejjebb érdemes.

Egy kis gyaloglással elértek egy régi kőfejtőhöz, ahonnan már Balatongyörökre nyílik szép kilátás, a háttérben pedig a Bél Mátyás- és a Batsányi-kilátót láthatjátok. Ha itt balra fordultok, akkor pedig a Kitaibel Pál-kilátóhoz juthattok el egy jóval rövidebb úton.

Az első néhány száz méter kalandos, utána azonban egy, szinte autóval is tökéletesen járható úton mehettek tovább. Nagy forgalomra viszont nem kell számítani, mi is csak néhány biciklissel találkoztunk.

A környék bővelkedik vaddisznókban, különösen azon a részen lehet látni vagy hallani őket, ahová dagonyázni járnak.

Egy padkűi túra azoknak való, akik nem csak egy-két fotó erejéig akarnak felugrani a legközelebbi kilátóba, hanem messzebb kerülnének a civilizációtól: oda is, vissza is több mint 5 kilométert kell gyalogolni, tehát érdemes egy egész délelőttöt vagy délutánt a túrára szánni. De megéri a fáradtságot, mert néhány kilométer után már semmit nem hallunk a főút zajából és egyedül maradunk a kőrisekkel, bükkökkel és feketefenyőkkel.

A zöld keresztes útról időben térjetek le jobbra, a kilátó felé. Ha egyenesen mentek tovább, a Büdöskút-pihenőhelyhez juttok, ami a Keszthelyi-hegység kiránduló útvonalainak csomópontja, a padkűin kívül még hat kilátóhoz el lehet innen jutni.

Az erdei- és vörösfenyőből készült kilátó szinte új, összesen két éves. Egy 408 méteres dombtetőn található, a magassága pedig tíz centi híján 19 méter. Dél felé nézve egészen a somogyi partokig látszik a Keszthelyi-öböl.