Kézzelfogható és szellemi táplálék is lesz az év második hétvégéjén a Balatonnál: Veszprémben gasztroséta, Tihanyban gourmet disznótoros vár, míg Kaposváron egy diktátor kedvenc drámáját nézheted meg, ha épp nem az Intim Torna Illegál veszprémi koncertjére vagy a szentbékkállai természetjárásra mennél.

Intim Torna Illegál – Veszprém (01.12.)

Karcos ének és könnyen befogadható üzenetek labdáznak pénteken a veszprémi Expresszó színpadán, ahol egy közismert hazai rock zenekar, az Intim Torna Illegál ad koncertet 21:00-tól. Dorogi Péter, Gálos Ádám, Kiss Sándor és Nádasdi János négyese már három albumon van túl megalakulásuk óta és bevésték a koncertközönség tudatába, hogy mit jelent lyukat vágni a kádba. Akár kínai mindez neked, akár az ismerősebbnél is ismerősebben cseng – nem kérdés, hogy ott a helyetek az év első nagyobb szabású Expresszós koncerten.

Disznótoros Gourmet Est – Tihany (01.13.)

Ugyan nem vágnak disznót a tihanyi Karolina Fűszerkertben, de szombat este igazi toros különlegességekkel – és természetesen hozzájuk passzoló borokkal – készülnek: kocsonya citromos rukkolával, zsályás kolbász, mangalicaszűz céklarizottóval és gesztenyés créme brulée – hogy csak néhány különlegesebbet említsünk az étlapról. A fogások mellé a tételeket a balatonfüredi Gyukli Pincészet biztosítja, méghozzá a borászat vezetőjének, Gyukli Krisztián felvezetésével.

Terítéken Veszprém (01.13.)

Az Imagine Veszprém szombati gasztrosétája során vendégfogadóból kávéházba, kávéházból presszóba, presszóból csokiműhelybe sétálhattok, nem beszélve az időutazásról. A szerzők ars poeticája szerint céljuk, hogy meghalljuk „az évszázadokkal korábban kiabáló piaci kofák hangját, a múlt legelegánsabb szórakozóhelyein játszó cigányprímások hegedűjét és az egykor a Séd-patak vizét csapkodó malomkerekek zaját”. Különösképpen érdemes a mostani alkalomra jelentkeznetek, ugyanis legközelebb márciusban szolgálja fel a királynék városát az Imagine Veszprém.

A Turbin család napjai – Kaposvár (01.13.)

Nem mindennapos esemény a hazai színházi életben, hogy egy társulat Sztálin kedvenc darabját állítsa színpadra. Még meghökkentőbb, hogy az épp olyasvalaki tollából származó színmű legyen, mint Mihail Bulgakov, A Mester és Margarita világhírű írója. A Turbin család napjainak története azonban rámutat a száz éve született Szovjetunió ellentmondásaira: az 1926-ban bemutatott dráma középpontjában ugyanis egy, a néhány évvel korábban történt polgárháborúban széthulló polgári család tragédiája áll.

Szentbékkálla kincsei (01.14.)