Habár Szent Vince és a Magyar Kultúra Napja is hétfőre esik – az ünneplést nem lehet túl korán kezdeni. Legalábbis a Balaton környékén így gondolják ezt, hiszen az év leghidegebb hónapjában egyszerre több helyszínen is lehetőség nyílik némi borozásra. Ízlés szerint geotúrával, ezüstkincsekkel vagy épp blueskoncerttel vegyítve.

Vince-napi programok a Balatonnál (01.19-21.)

Az idén hétfőre eső Szent Vince napja körül a magyar néphagyományok szerint sok bort kell inni, hogy minél bőségesebb legyen az éves termés. Habár a laikusoknak nehéz logikát találni az ilyesmiben, az mindenesetre biztos, hogy ekkortájt mindenképpen érdemes körbenézni a balatoni pincészeteknél és éttermekben, ugyanis ilyenkor borvacsorából, disznóvágásból vagy más boros rendezvényből nincs hiány. Füreden négynapos Vince-napi borünnepre készülnek, de Badacsonyra is érdemes figyelni, ahol az Istvándy Pincészet szombati borbarangolásán héttételes borsorral készülnek a szervezők.

Veszprémi séta a Magyar Kultúra Napján (01.20.)

Habár a Magyar Kultúra Napja idén épp hétfőre esik, a királynék városában azért készülnek hétvégi programmal is a Himnusz megírásának alkalmából: szombat délelőtt a veszprémi Tourinform-iroda elől gyalogos városnézés indul, amelynek során az óvárossal ismerkedhetnek meg behatóbban az érdeklődők. Amennyiben pedig még a városban maradnál a hét elején, úgy érdemes elcsípni a Kávészünet koncertjét és a Budapest Voices flashmobjait hétfőn!

Blues a szőlőben – Paloznak (01.20.)

A Grunting Pigs Pribojszki Mátyás, az egyik legismertebb, hazai és nemzetközi szinten is elismert szájharmonikás, énekes-dalszerző és Szász Ferenc gitáros hosszú évek óta működő akusztikus duója. Szombat este pedig Blues a szőlőben címmel egy zenés estétt hoznak a paloznaki Homola Borteraszra a fent említett Vince-nap – és a hozzátartozó kötelező borivás – apropóján: stílszerűen kolbászkóstoló előzi meg a „két felvonásos” blueskoncertet.

Lovas-Felsőörsi festékbánya geotúra (01.21.)

Vasárnap délelőtt egy hosszabb és egy rövidebb geotúra is indul a felsőörsi festékbánya és környékének felfedezésére a Balaton-felvidéki Nemzeti Park túravezetői gárdájának szervezésében. A túrák célja nem más, mint az emberiség történetének eddig ismert egyik legrégebbi bányájának, a több mint 11 000 éves lovas-felsőörsi őskori vörösfesték-bányának felkeresése. Amennyiben kedvet kaptatok a paleolit-túrához, akkor ne felejtsétek el, hogy csak szombatig lehetséges jelentkezni telefonon vagy e-mailben!

Seuso-kincsek a Balatonnál (01.19-21.)