230,6 km, azaz 361.421 lépés 10 nap alatt. Kondor Bence fogta magát, túrafelszerelését és fényképezőgépét, hogy a saját szemével fedezze fel a téli Balatont. Lehetőleg olyan közelről, hogy néha egy fotóért a jéghideg vízbe is belecsúszott. Ennyire kihalt Balatonra még ő sem számított, igaz, a nyitva tartó helyek színvonala szerinte kiváló, és érezhető a minőségjavulás a szezonon kívüli vendéglátásban.

„Szerettem volna megmutatni, hogy a Balaton télen is szép. Meg persze egy kisebb zarándokút, a befelé fordulás vágya is ott volt bennem. Egy idős ember egyszer azt mondta nekem Dániában a tengerparton állva: a halálos ágyunkon csak az emlékeink maradnak velünk. Ezeket az emlékeket próbálom gyűjteni.”

Még februárban lettünk figyelmesek az Off Season Balatonra, a fenti gondolatokat velünk megosztó Kondor Bence, a Dániában élő fiatal fotós blogjára, amely egy, a tavalyi Balaton Caminóhoz hasonló, tíznaposra tervezett Balaton körüli gyalogtúrát dokumentált. A naponta érkező beszámolókból pedig nem csak a szélsőséges időjárási viszonyokat felvonultató Balaton melankolikus hangulata, de egy mai huszonéves belső gondolatfolyama is kirajzolódott. 

Bence Balatonalmádiból, a vasútállomástól indult, hogy minden nap kb. 20-30 kilométeres etapokat megtéve, tíz nap alatt körbeérjen. Nem minden állomáson volt előre leszervezett szállása, volt, ahol az utolsó pillanatban sikerült egy ismerősön keresztül fekhelyet szereznie, mint ahogy éttermeket, kávézókat is sokszor útközben ajánlottak neki barátai. A félig szervezett, félig spontán alakuló túra befejezése után kérdeztük Bencét, így most az ő szavaival és fotóival élhető át, milyen is végiggyalogolni a Balaton mellett februárban.

„A fotózás és a természetjárás kéz a kézben lett a hobbim. Felfedeztem, hogy ez az egyik legjobb mód számomra, hogy visszanyerjem a nyugalmam, hogy kisimuljak és stresszmentessé váljak. Ez a felfogás a hétköznapokra ugyanúgy átültethető: a fotózás rengeteget segített, hogy minden egyes apró állomást értékelni tudjak az életben.”

„Mivel rengeteget gyalogolok és túrázok, külön nem készültem a balatoni túrára. Felszerelésben egy könnyű nem túl hideg hegyi túrához alkalmas felszerelésben indultam útra. Fontos szempont volt a mozgás szabadsága, így télen sosem nehéz kabátokban járok, minél könnyebb annál jobb. Azért a túra végére a lábaim meglehetősen elfáradtak, de közel sem annyira mint gondoltam, és a közel 15 kilós táska sem bizonyult olyan nagy hátráltató tényezőnek mint korábban hittem.”

„Gondoltam, hogy nem lesz nagy zsongás, de ilyen kihalt Balatonra még én sem készültem. A nagyobb városokat kivéve, alig-alig találkoztam emberekkel. Ám annál nagyobb meglepetés volt a télen is nyitva tartó éttermek színvonala, amikre igazán nem lehetett panaszom.”

„Badacsony környéke lélegzetelállító volt a hófedte csúcsaival. Vonyarcvashegy és környéke is lenyűgöző és nagyon barátságos embereket ismertem meg arra. Itt pottyantam legtöbbet a vízbe, de hát mindent egy-egy jól ellőtt képért. Külön helyet, nem tudnék kiemelni, mert számomra is meglepetés volt, hogy minden hely, minden város másért szerethető. Így én is arra fogok törekedni a nyári időszakban is, hogy minél több helyen töltsek el egy egy délutánt, napot. Mindig új dolgokat lehet felfedezni, és ha az egész fiatalságomat ennek szentelném se lenne elég, hogy az összes élményt felfedezzem.”

„Tihany és környéke mindenképpen megér egy kiruccanást. Fonyódot is szívesen ajánlom, emellett Zamárdi is tetszett, ahol szinte végig a part mellett lehet haladni és látni a tihanyi félszigetet.”

„A Balatonban nagy potenciál van, de még keresni kell a jó helyeket, nem jön szembe úton-útfélen a minőség, de tényleg egyre színvonalasabb a gasztroélet a környéken. Elindult a szezonon kívüli Balaton egy jó irányba, most már csak az embereknek kell rátalálni erre a ritkán látható szépségre és élményre amit a tó télen is kínál. Bónuszképp pedig mindenkinek ajánlom, hogy beszélgessen a helyiekkel, nagyon megéri.”