Kompkoncerttel, szezonnyitóval, borünneppel és sok mással néz elébe a tó és környéke a következő négy napnak: a partmenti városokban olyan sztárok adnak koncertet, mint a Halott Pénz, a Budapest Bár vagy éppen a Wellhello, míg a boros programok közül most már válogatni kell, nem beszélve arról, hogy futva és vezetett túrán is bejárhatjátok a Keszthelyt.

Budapest Bár – Balatonfüred (05.18.)

A 2007-ben alakult gypsy lounge zenekar a magyar könnyűzenei színtér krémjét szokta elhozni koncertjeire és az elmúlt egy évtizedben megkerülhetetlenné váltak bármerre is járunk. Olyan klasszikusok zenéit adják elő, mint Liszt Ferenc vagy Michael Jackson, ahol pedig ez a kettő megfér egymás mellett, ott a hangulat felér egy '20-as évekbeli swingklub péntek estéjével. Az öröm pedig dupla, hiszen a pénteki balatonfüredi koncertet másnap egy kéthelyi fellépés követi a Kristinus Borbirtokon.

Balatoni Hal- és Borünnep – Balatonfüred (05.18-21.)

Balatonfüred, Tihany és Paloznak idén közösen rendezi meg a már harmadik alkalommal megtartott Balatoni Hal- és Borünnepet, ami idén péntektől keddig várja a látogatókat. A reflektorfénybe állított helyi borok és balatoni halak mellett pedig találkozhatunk városi borversennyel, interaktív bábszínházzal, a Budapest Bárral és nem utolsó sorban a Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknikkel is.

Laár András a Petrányi Borteraszon – Csopak (05.18.)

A csopaki Petrányi Pincében nemrégiben arra gondoltak, hogy szezon előtt egy különleges vacsoravendéggel lepik meg közönségüket: az abszurd humor hazai nagyágyúja, Laár András látogat el borospincébe most pénteken este, hogy megvillantson életművéből néhány rögtönzött szólamot. Ha kedvet kaptál a részvételhez, akkor ne habozz regisztrálni az eseményre, mert a férőhelyek száma limitált!

Csalló Pálinkavacsora – Paloznak (05.18.)

A paloznaki Sáfránkert Vendéglő és a Csalló Pálinka Manufaktúra közös vacsorát tart most pénteken este 18:00-ás kezdettel. A koprodukcióban megvalósuló vacsoraest keretein belül a „hazai pályán” alkotó Lukács Viktor séf és a Balatonalmádiból érkező Csalló Gergő által közösen megálmodott vacsora menüsorát lehet végigkóstolni a hozzá illő pálinka-szortimenttel.

Pünkösdi Szezonnyitó – Siófok (05.18-21.)

Pünkösd hétvégéjén indul az igazi balatoni szezon Siófokon: a Pünkösdi Szezonnyitó új helyszínen, a PLÁZS-on lesz és egy Mystery Gang-koncerttel veszi majd kezdetét, a hétvégét pedig – többek között – a Wellhello műsora fogja emlékezetessé tenni, míg végül hétfőn a Csík Zenekar nagykoncertje – amelyen Lovasi András és Kiss Tibor is fellép – zárja a fellépők sorát.

Komp#10: Halott Pénz – Szántód–Tihany (05.19.)

Szombaton a Szántód–Tihany-járat két összekapcsolt kompján a Halott Pénz lép fel, amire nem túl meglepő módon a jegyek már elfogytak. Az úszó koncerthelyszíneknél 18:30-tól lesz kapunyitás, jegykezelés és beszállás Szántódrévnél, 19:00-tól pedig a Tihanyi hajóállomáson. A kompok majd a Balaton közepén kapcsolódnak össze és a fedélzeti tombolás végeztével Szántódon és Tihanyban is kikötnek, tehát az északi és a déli parton is egyaránt lesz lehetőség a kiszállásra. Mivel a bulifényekkel kivilágított balatoni éjszaka nem érhet csak úgy véget, így a koncertet rossz idő esetén is megtartják.

Keszthelyi Kilométerek (05.19-20.)

Az idén most szombaton és vasárnap tartott pünkösdi futóverseny, a Keszthelyi Kilométerek egy tíz és fél kilométeres körpályán várja a futókat összesen hat távon. A Festetics-kastély parkja, a sétálóutca, a keszthelyi móló és egyéb látványos helyszínek is az útvonal részét képezik a versenyszámok mindegyikében: gyermekfutamok, sprint, egyéni és váltó akár maratoni távon is!

Biblioterápia a Festeticsekkel – Keszthely (05.19.)

Idén is csatlakozhattok a MOL Nagyon Balaton jóvoltából a Balaton környékére költöző Hosszúlépés-kultúrsétákhoz, amelyek attól különlegesek, hogy egy-egy terület neves szakértői, történészek, építészek, PhD-hallgatók, szociológusok, levéltárosok vagy éppen gasztrobloggerek vezetik a csoportokat. Szombat este a keszthelyi Festetics-kastély könyvtárába pillanthattok be Hargitainé Vári Éva könyvtáros vezetésével és a könyvritkaságok vagy éppen titkos ajtók között barangolva átélhetitek a hajdani arisztokrácia mindennapjait.

MOL Nagyon Balaton: Indul a nyár! – Tihany (05.19.)

A kompkoncerttel párhuzamosan a tihanyi parton a Nagyon Balaton programsorozat szombat délután kezdődő Indul a nyár! elnevezésű szezonnyitó bulijukon olyan előadók lépnek fel, mint Áron András "Apey" és a Band Of StreetS, majd 19:30-tól a Random Trippel, 21:00-tól pedig NECC Partyval folytatódik az este.

Henna Fesztivál és Indiai Szépség Nap – Somogyvámos (05.20.)

A békésebb természetű „csapatókat” kiszemelve rendezik meg idén is a már harmadjára megszervezett Országos Henna Fesztivál és Indiai Szépség Napot a somogyvámosi Krisna-völgyben. A vasárnapi egynapos fesztiválon verseny, előadások és kiállítás is lesz a hennáról, de szentélylátogatás és fotókiállítást is tartalmaz a program.

Balaton Camino (05.18-20.)