Lassan, de biztosan közelítünk afelé a bizonyos balatoni hangulat felé, ami a vérbeli nyári szezont lengi körbe. Nem is meglepő, hogy az idei első igazán balatoni hétvégét a többnapos programok jellemzik: levendulát szedhetsz, sörfesztiválra mehetsz vagy épp koncerttúrát tartanál – a Balaton a te helyed.

6. Veszprémi Sörfesztivál (06.14-17.)

Idén már hatodik születésnapját ünnepli a Veszprémi Sörfesztivál, ahol az ország minden tájáról érkező söröket kóstolhattok végig: tizenegy kitelepülő pálinka- és sörfőzde mellett mintegy ötvenféle hazai és nemzetközi kézműves sörrel találkozhattok a veszprémvölgyi Historia Kertben. Emellett pedig fellép a Kelemen Kabátban, a Hollywoodoo és a Soulwave is.

Hosszúlépés: Káderek fürdőnadrágban – Balatonaliga (06.15.)

Tudod, hogy kivel pingpongozott Fidel Aligán? Mert ha még nem tudtad volna, akkor itt az ideje, hogy megismerd milyen is volt a szocializmus évtizedeiben a vezető elvtársak nyaralása a pártüdülőben. A MOL Nagyon Balaton és a Hosszúlépés összefogásának köszönhető sétán a résztvevők utánajárnak annak, hogy melyik teraszon pihent Kádár és Castro és megismerhetik a szocialista gasztronómia fogásait, illetve a szerelmes esték helyszíneit.

Magashegyi Underground-kastélykoncert – Alsóbogát (06.15.)

A Magashegyi Underground énekesnője, Bocskor Bíborka egy valódi díva a színpadon, aki költői magasságokba emeli az alternatív zenét. Koncertjeik azonban mégis lazák és könnyen emészthetőek, hiszen igazi rozéfröccsös, mezítláb táncolós alterbulik. Péntek este pedig ezt a megszokott hangulatot vegyítik az alsóbogáti Villa Bogart kastélyának évszázados aurájával.

Pláne, és kösz a halakat! – Badacsonytomaj (06.15-17.)

A badacsonytomaji Pláne csapatának szervezésében a hétvégén „beúszik a teraszra” két ambiciózus séf a Pláne, és kösz a halakat! névre keresztelt rendezvény keretében: Mogyorósi Donát és Balogh Gergely prezentálják majd precízen elkészített halételeiket, például a tőkehalfilét ecetes burgonyasalátával és friss borsóhajtással, illetve a tőkehaltatárt kenyérropogóssal.

PLÁZS Opening – Siófok (06.16.)

A pünkösdi szezonnyitó bulit követően most szombaton ismét kinyílnak a siófoki PLÁZS kapui és kezdődhet a „tengerparti buli” magyar módra: az éjszaka pezsgést ezen az estén – többek között – az idestova tíz éve fesztiválról fesztiválra járó Punnany Massif és a kicsit reggae, kicsit punk, kicsit rock'n'roll „huppogást” játszó Ocho Macho biztosítják.

Balatoni Nyár: Kiscsillag – Révfülöp (06.16.)

Nagyregényeket lehetne megtölteni azzal, hogy miként is lett a Kiscsillag nagyra nőtt gyerekek és korszakalkotó negyvenesek garázsbandájából országos ismertségű zenekar, de talán elég, ha annyit mondunk, hogy ezt inkább élőben érdemes megtapasztalni: méghozzá most szombaton, amikor Lovasi András és bandája ingyenes koncertet ad Révfülöpön a MOL Nagyon Balaton jóvoltából.

Royal Opera House: Tosca - Veszprém (06.17.)

Vasárnap este a veszprémi Hangvillában közvetítik a londoni Royal Opera House operaelőadását, Giacomo Puccini Tosca című világhírű művét. A Hangvilla balett- és operaközvetítéseinek utolsó darabja az 1800-as év Rómájának vészterhes politikai időszakában játszódik, amikor Scarpia, a titkosrendőrség vezetője ‒ talán minden operaszereplők leggonoszabbika ‒ könyörtelenül üldözi és halálra kínozza az állam ellenségeit. Komor, démoni áriái éles ellentétben állnak Tosca és Cavaradossi szerelmével. 

Levendulaszüretek és egyéb levendulás programok a Balatonnál