A nyár harmadának végén járva egyre érdemesebb felkeresni a Balatont: Múzeumok Éjszakája, nyári napforduló, fesztiválok és kompkoncert az aktuális hétvégi bakancslistán.

Kultkikötő – Balatonföldvár & Balatonboglár (06.22-24.)

Pénteken 20:30-kor veszi kezdetét a Kultkikötő idei évada Simon Stephens Heisenberg című darabjával a Balatonföldvári Szabadtéri Színpadon. A MOL Nagyon Balaton támogatásával egész nyárra színházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat, gyermekprogramokat, filmvetítéseket és irodalmi esteket ígérő rendezvénysorozat nem hazudtolja meg ars poéticáját a nyitó hétvégén sem: a nyitás napján a boglári színpadon kerül sor az Anyám, a nyolcadik kerület! című egyfelvonásos monodráma ősbemutatójára, emellett pedig szombaton a Blahalouisiana ad klasszikus hangszerekkel kiegészült koncertet a Földváron.

Everness Fesztivál – Alsóörs (06.22-25.)

Hétvégén még – sőt, egészen hétfőig – tart a MOL Nagyon Balaton spirituális fesztiválja, az Everness. Az alsóörsi Pelso Campingben táborozó rendezvény célja, hogy egy kicsit mindenki magára összpontosíthasson és megtalálja a számára legalkalmasabb önkifejezési formát, legyen szó táncról, jógáról vagy zenéről. Mindebben közel háromszáz hazai és külföldi előadó, oktató és guru segít, így számtalan előadást hallgathatsz meg agykontrollról, meditációról, testi és lelki egészségről, a sikerről vagy a boldogság megtalálásáról.

Komp#11: Margaret Island – Tihany-Szántód (06.22.)

Néhány fiatal népdalokat, a tábortüzek repertoárját és napjaink akusztikus folk-pop slágereit játszotta a margitszigeti platánok alatt. Aztán írni kezdtek, majd stúdiózni, végül koncertezni és mára a magyar könnyűzene fontos alakjává váltak. A Margaret Island nem titkolt célja, hogy a magyar zenei életből már égetően hiányzott akusztikus-folkos popzenét játsszon. Egyedi hangzásuk pedig tehetséggel párosul, így remekül illeszkednek a MOL Nagyon Balaton kompkoncertjeinek felhozatalába.


Éjszakai Pincetúra – Somlóvásárhely (06.23.)

Most szombaton kerül sor a somlóvásárhelyi Somlói Vándor Pince már-már hagyományszámba menő éjszakai pincetúrájára: „Juhfark-bár és zene kifulladásig.” A túra során olyan borok kerülnek elő, mint a 2017-es olaszrizling és juhfark, de bemutatkozik a Juhfark Borszörcsök-Somlószőlős névre keresztelt tétel is, nem beszélve az olyan kísérőkről, mint a frissen sült baguette vagy az érlelt sonka.

Szent Iván-éjjel a Bajnóczy Pincében – Kisapáti (06.23.)

A Szent György-hegyen lévő Bajnóczy Pincében borkóstolót tartanak szombat este, azaz Szent Iván éjjelén: a nyári napfordulót ünnepelve a pincészet olyan borait lehet megkóstolni, mint a Sárkánytangó, az Örömkönny és a Szemenszedett Rizling. A szervezők ígérete szerint az est folyamán lesz élőzene és a kemencében sül borkorcsolyák sülnek. A rendezvényre belépőként egy-egy teamécsest kell hozni, hogy az éjszaka folyamán annyi gyertyát gyújthassanak a résztvevők „ahány csillag van az égen”.

Múzeumok Éjszakája (06.23.)

Idén is elérkezett a Múzeumok Éjszakáját, amikor egy karszalagért nem csupán a múzeumok bármelyikébe, de várakba, skanzenekbe, állatkertekbe, vadasparkokba, arborétumokba, kulturális központokba és egyéb helyszínekre is ellátogathattok. Június 22-én és 23-án nem lesz ez másképp a Balaton környékén sem, így érdemes csatlakoznotok a programokhoz, amiket ide kattintva érhettek el.

Levendulázz a Balatonnál!

A levendulavirágzás már javában tart a Balatonnál, így nem is meglepő, hogy a környéket ellepték a kék virág szerelmesei, akiknek a mostani hétvége is tartogat szüretelnivalót: pénteken ér véget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tihanyi ültetvényén a szüret, illetve aznap kerül sor a helyi kilátó felkeresésére induló levendulás-tűzhányós geotúrára; szombaton Dörgicsén túra és szedd magad, Kőröshegyen levendulás jazz, a Hegyestűnél pedig nordicwalking-túra lesz, valamint vasárnap még mehettek szüretelni a bálványosi Kincsek Völgyébe.

Kertmozizz a Balatonnál!