Sokak szerint legkisebb tanúhegyről nyílik a Balaton legszebb kilátása. Építmény nélkül is teljes fent a panoráma, ráadásul a kilátásért szenvedni sem kell.

A Tóti-hegy "csak" 242 méter magas, de a kilátás a csúcsról nagyon-nagyon szép. A lankás emelkedőn nem nehéz felmászni, csak a hegytetőre vezető út pár métere meredekebb kicsit. Megéri felküzdeni magunkat: a többi tanúhegy, a Balaton-felvidék és nem utolsó sorban maga a tó látványa kárpótol az izzadságért. 

Persze ha valaki nem akar egészen a csúcsig mászni, akkor is érdemes elindulni. Egyrészt az elhagyatott kőfejtő, másrészt a megüresedett és omladozó pincék és házikók miatt, melyek fölött a természet átvette az uralmat. Harmadrészt az árnyékos, zöld kis ösvényeken sétálni is maga a csoda.

Hogyan jutok ide? Két úton is fel lehet jutni a hegyre. Az első útvonal Salföldről indul, és egy kicsit hosszabb. A másikhoz Káptalantóti felől kell elindulni, esetleg az Istvándy Pincészet meglátogatása után. Mi az utóbbit ajánljuk, nem csak a picészet híres Kéknyelűje miatt. Innen a két kilóméteres út körülbelül egy órát vesz igénybe.