Három hónappal a verseny előtt, mindössze 27 perc alatt betelt az augusztus 19-i Napfelkelte Félmaraton, ami a futóversenyek történetében először egy hajón kezdődik el, és véget is ér, mire a „normális” emberek felkelnek a Káli-medence kis falvaiban. A tihanyi és a szigligeti félmaratont is szervező csapat vezetője, Keczán Pál mesélt erről a hihetetlennek tűnő ötletről, a tihanyi hajnalokról és arról, hogy miért ez a kis létszámú verseny lesz az eddigi legnagyobb dobásuk.

Augusztus 19-én, hajnali 4:45-kor indulnak Szentbékkálláról a futókat szállító buszok a révfülöpi kikötőbe. 5:30-kor kifut a vízre a Balaton legnagyobb hajója, a Füred katamarán, fedélzetén a Napfelkelte Félmaraton 333 résztvevőjével, a szervezőkkel és egy dj-vel. 5:52-kor a Balaton közepén megnézik a napfelkeltét, 6:20-kor kikötnek Badacsonynál, 6:30-kor pedig elindul a mezőny a Káli-medence lankáira.

Legkésőbb 9:30-kor vége a Balaton eddig legkülönlegesebb futóversenyének, és mire mások felébrednek, a célba ért futók Szentbékkálla tetején, a Pegazusban piknikeznek. Így néz ki a teljes nevén újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton leegyszerűsített forgatókönyve, ami igazi bakancslistás élmény egy futónak. Nevezni sajnos már nem lehet, de kíváncsiak voltunk, hogyan pattant ki ez az ötlet a szervezők fejéből.

Futni egyet pár haverral Tihanyban

Az első, Keczán Pálék által szervezett futóverseny a 2015-ös Tihanyi Félmaraton volt, ahol először nem volt más a cél, mint „futni egyet pár haverral azon a helyen, amit a világon a legjobban szeretünk: otthonunkban, Tihanyban” – olvashatjuk a napfelkeltében induló futás Facebook oldalán.

„Nem volt sem befutóérem, sem időmérés, semmi, csak úgy bele a vakvilágba. Páran haverokkal eljártunk futni, aztán gondoltuk, kitesszük a Facebookra és aki jön, jön, aki nem, nem. Nem gondoltuk túl, de úgy alakult, hogy nagyon sokan érkeztek - hát így lettünk mi futóverseny szervezők” – mesél a kezdetekről Keczán.

2017-ben már 3000-en neveztek a tihanyi futóversenyre, majd az alapítók megszervezték a „kistesót”, a szigligeti félmaratont, ahol szintén nagyon gyorsan betelik a 2000 hely. A szervezők szerettek volna még egy kis létszámos versenyt, „amiben benne van mindaz a fűszer”, amit Tihanyban és Szigligetben bírnak a futók. Egy olyan futást, ahol meg lehet ismerni az északi part eldugottabb tájait is: „Olyan tájak, olyan arcok, olyan helyek vannak ebben a régióban, amik igazán motiválóan tudnak hatni. Meg most őszintén: hogyha minden héten jársz legalább egyszer futni, hol futnál szívesebben, ebben a régióban, vagy valahol a full betonon?”

Szigorúan 333 fő nevezhet

„Gyerekkorunktól Tihanyban töltjük a nyarakat, az utóbbi években pedig az év egy nagyobb részét is, és olykor hajnalban lesétálunk az utca végére, megnézni a partról a napfelkeltét. Innen már csak egy lépés volt, hogy mi lenne, ha a Balatonról néznénk meg ugyanezt” – idézi fel a Napfelkelte futás kezdeteit Keczán.

Persze sokkal egyszerűbb lett volna megszervezni, hogy a parton legyen a rajt, de a csapat nem adta alább. Bár az érdeklődés sokkal nagyobb volt, ahhoz is ragaszkodtak, hogy pontosan 333 fő nevezhessen. Az első Tihanyi Félmaratonon éppen ennyien indultak.

Nem profi versenyszervezők koordinálják a programot, inkább egy baráti kör, akik imádnak futni, mondja a szervező. A szervezés óriási energiákat kíván, sokan csak annyit látnak belőle, hogy van egy cél meg egy rajt, de azt nem, hogy mennyi munka és infrastruktúra van emögött.

Keczán büszke arra, hogy a pr-tól kezdve a hr-ig, szervezésen és kivitelezésen át a teljes social media jelenlétig minden ők visznek. Tavaly Marketing Gyémánt-díjat kaptak a Magyar Marketing Szövetségtől, idén pedig az EMMI kiemelt támogatója lett a versenyeknek. Saját műhelyük van, ahol ők tervezik és gyártják az érmeket, technikai mezeket és a serlegeket.

Egyre többen futnának, de a szervezők csökkentik a létszámot

Nehéz pillanatok persze voltak, a 10 hónapnyi szervezés alatt legalább 2-3-szor jutottak el oda, hogy el kell engedniük a versenyt, meséli a szervező. Úgy tűnt, nem fog összejönni a futás azon a hosszú hétvégén, amikor a fél ország a Balaton partján van. Nem véletlen, hogy egyetlen egy verseny sincs ilyenkor a parton, nem adnak könnyen ilyenkorra az önkormányzatok engedélyeket, tele vannak a települések, a BAHART összes hajója csúcsra van járatva.