Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

természet

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: balatongyöröki Bél Mátyás-kilátó

1972-ben épült, 2013-ban az épületet teljesen kicserélték, de a kilátás maradt csodás!

Balatongyörök fölött, 221 méter magasan, a Garga-hegy tetején lehet gyönyörködni a kilátásban. A somogyi partok és a keszthelyi öböl mellett látszik a Keszthelyi-hegység és a Tapolcai-medence is. A szomszédos Batsányi-kilátóra is rálátni innen. 

1972-ben a keszthelyi erdészet építette a kilátót. Nevét Bél Mátyás lelkész, tanár és polihisztorról kapta, aki 1735-ben megjelent ötkötetes könyvében először írta le Magyarország történeti-földrajzi ismertetését. A kilátó egész évben nyitva van, a belépés ingyenes. 

A kilátó közelében a dolomitnövényzet ritkaságait is megfigyelhetjük, a zöld erdőben olyan különlegességeket is megtalálunk, mint a cifra kankalin és a szúrós csodabogyó.


Hogyan jutok ide? Erdei úton a Bélapi pihenőtől közelíthető meg, a sárga kereszt, majd a sárga háromszög jelzést követve. Balatongyörökről az S és S+, majd P jelzést figyeljük.

Hasonló tartalmak

Panorámás tanösvények – 5 rövid körtúra télre a Balatonnál

?>

Egy téli túránál érdemes olyan útvonalat választani, ami önmagába tér vissza, így sokkal könnyebb a hazajutás. Ehhez adunk most tippeket a Balatonnál.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

A jégfolyosótól a hófánkpályáig – Mutatjuk, hol korcsolyázhatunk ezen a télen a Balatonnál

?>

Balatonfüreden három jégpályáját összekötő jégfolyosón is korcsolyázhatunk, Veszprémben egy pop-up rendezvényhelyszín alakul át jégpályává.

Levágták a balatonaligai Kádár-sziget ikonikus fűzfáját

?>

Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-posztjában számolt be a balatonvilágosi Club Aliga 2 sétányon történt természetkárosításról.

Neked ajánlott

A