Szeptember harmadik hétvégéjén a szőlő érésén és a mozgáson a hangsúly. Balaton-szerte rendeznek mulatságokat az idei termés megünneplésére. Futóversenyek is lesznek, az autómentes nap alkalmából pedig több város próbálja csökkenteni a forgalmat. Plusz Veszprémben a meséké a főszerep.

Szüreti Mulatságok (09.22-23.)

Szeptemberrel kezdődik a szüreti programok ideje, a Balaton körül több falu és város is megünnepli az idei termést. Csak győzzünk közülük válogatni. Mi most kettőt ajánlunk: Kerekiben gyerek- és családbarát programok kísérik majd a borozást, Ábrahámhegyen a szokásos Murcifesztiválon lehet majd mulatni.

Kutyakaparó Szüret (09.22.)

A szüreti napok közül kiemelkedik a Szent György-hegyi Von Puttkamer Pince szombat éjszakai programja, a Kutyakaparó. A bluest Lenthár Balázs szolgáltatja majd, a vadpörköltöt pedig a a budapesti Fekete Kutya. „Aki szerette a júniusi Szent György-hegy hajnaligot, az tudja, hogy a hegy egyik legvarázslatosabb pop-up helyszíne volt a Kutyakaparó, két jóbarát, Mossop Péter és a borász Puttkamer Bence panorámás terasza" - írják a szervezők.

Szüreti Regatta (09.22.)

A balatoni vitorlázóknak kötelező őszi program ez a nyárzáró verseny. Szombaton rajtol a túraverseny, melyre 150 hajót és 500 versenyzőt várnak. Szombaton reggel 9-kor rajtolnak, de a TVSK vitorlásegylet már péntek este közös zsíroskenyér partira invitálja a vitorlázókat. Szombat délután és este pedig már Badacsonyban fogják kóstolgatni a balatoni borokat.

Tihany Cross Terepfutás és Félmaraton (09.22.)

Első alkalommal rendeznek Tihanyban félmaratont: több távban nevezhetnek majd a versenyzők, akik a Belső-tó környékén fognak futni szombaton. Lesz bulifutás és gyerekverseny is, de 10 és 21 km-es terepfutáson is részt lehet venni.  

III. MenDan Zalakaros–Kis-Balaton Futóverseny (09.21-23.)

Zalakaroson is várják a futás szerelmeseit a harmadik MenDan futóversenyen. A környéken négy távon, 6, 10, 21 és 34 kilométeren indulhatnak majd a versenyzők péntek és vasárnap között. Férfi és női váltón is részt lehet venni, 10 és 12 kilométeren, és csapatokban.

Autómentes Nap (09.22.)

Szeptember 22. egész Európában autómentes nap, amely a mozgás fontosságára és a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet. Ez egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása is, így az egész kontinensen és a tó partján is színes programokkal készülnek. A kezdeményezésben részt vesz Veszprém és Tapolca, Alsóörs, Enying, Fenyves és Füred is.

Mesefesztivál (09.22-23.)

Ha szeptember 30.. akkor Benedek Elek születésnapja és, ha a nagy mesemondó születésnapja, akkor Mesefesztivál, amit idén 22-23. között rendeznek meg Veszprémben. A Kabóca Bábszínházban és a Városi Művelődési Központban várják majd különböző programok a kíváncsi gyerekeket és a lelkes szülőket.